Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο Δημαρχείο σύστησε και φέτος καινοτόμα τοπικά προϊόντα παραγωγών, φτιαγμένα με μεράκι, κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Η Θεσσαλονίκη, πόλη- μέλος του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco, απέδειξε ότι προσβλέπει στην αειφορία, φιλοξενώντας προϊόντα «από την φάρμα στο πιάτο». Πλήθος Θεσσαλονικέων γεύτηκαν και προμηθεύτηκαν αγνά, φυσικά προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων που επισκέφτηκαν την αγορά, αναζητώντας προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Την αγορά επισκέφτηκαν και εφτά Ισπανοί δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τον πλούτο της ελληνικής γης και τη μοναδική γαστρονομία.
Στην Pop Up Kουζίνα της Χριστουγεννιάτικης αγοράς το σχολείο Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη και ο σεφ Τάσος Χριστόπουλος, ετοίμασαν υγιεινά τρουφάκια από τα αγνά υλικά των παραγωγών της Αγοράς. Στη συνέχεια, οι καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού, μαζί με τους καθηγητές τους, πρόσφεραν στους επισκέπτες τρυφερή σπαλομπριζόλα και κριθαρότο με μαύρη τρούφα, χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι χρησιμοποιώντας μόνο πρώτες ύλες από τη Χριστουγεννιάτικη αγορά, συνοδεία κόκκινου κρασιού και εξαιρετικής πολυβραβευμένης ρετσίνας.
Το τμήμα Ζαχαροπλαστικής ετοίμασε πεντανόστιμους κουραμπιέδες. Οι μανιταροπαραγωγοί του Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης της Unesco, μαγείρεψαν μανιτάρια με κριθαρότο, με συνοδεία της Θεσσαλονικιώτικης μπύρας Αλη.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ραλιώ Λεπιδου και η ιστοσελίδα καινοτομίας και ανάπτυξης ka-business.gr.
Τα κρέατα ήταν χορηγία του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βιολογικού Κρέατος “Ελληνικός Μόσχος”.
Τα βούτυρα ήταν προσφορά της εταιρείας MILBA ΒΟΥΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ Μ.Ι.Κ.Ε.
ενώ τα κρασιά προσέφερε το οινοποιείο Domaine Κεχρής