ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: "Κανόνι" εκατομμυρίων σε βάρος παραγωγών από επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων

Νίκος Ηλιάδης30 Ιουνίου 2022

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται αγρότες ορυζοπαραγωγοί του κάμπου της Θεσσαλονίκης μετά το “κανόνι” που βάρεσε γνωστή επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας ρυζιού, αφήνοντας απλήρωτα πολλά χρέη. Οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα εισπράξουν μέρος των οφειλομένων από τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης και κινητής περιουσίας της επιχείρησης, αλλά μόλις προ ημερών διαπίστωσαν ότι θα πάρουν τελικά ψίχουλα.

Η περιπέτεια ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια όταν η επιχείρηση με έδρα τη Σίνδο, η οποία επί δεκαετίες ήταν εύρωστη και φερέγγυα απέναντι στους παραγωγούς και τους προμηθευτές της, αδυνατούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αιτία φέρεται μια επένδυση σε αποξηραντήριο την οποία έκανε στην περιοχή του Έβρου, η οποία δεν ευδοκίμησε. Το γεγονός αυτό, μαζί με φαινόμενα κακοδιαχείρισης την οδήγησε σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση.

Το ύψος των οφειλόμενων προς τους παραγωγούς ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Κατ' άλλους είναι γύρω στα 2 εκατ., άλλοι μιλούν για περισσότερα. Αγρότης ο οποίος μίλησε στο makthes.gr ανέφερε ότι την περίοδο πριν από την αδυναμία εξόφλησης των παραγωγών η επιχείρηση είχε κάνει πωλήσεις επεξεργασμένου ρυζιού άνω των 5,5 εκατ., χωρίς να δώσει ούτε ευρώ στους αγρότες.

Πολλοί από τους παραγωγούς βρέθηκαν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους. Κάποιοι εξ αυτών στράφηκαν δικαστικά κατά των ιδιοκτητών της επιχείρησης, οι περισσότεροι ωστόσο, δεν προχώρησαν στην άσκηση ένδικων μέσων. Στο μεταξύ έχουν εκδοθεί ήδη κάποιες δικαστικές αποφάσεις, ορισμένες και σε δεύτερο βαθμό, οι οποίες δικαίωσαν τους παραγωγούς, επέβαλαν ποινές σε βάρος των ιδιοκτητών της επιχείρησης, καθώς και καταλογισμό των οφειλόμενων ποσών. Όμως, παρά τις δικαστικές αποφάσεις ουδείς εισέπραξε το παραμικρό.

Ο πλειστηριασμός

Κατόπιν αυτού οι παραγωγοί ανέμεναν να εισπράξουν μέρος των χρημάτων τους κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού της κινητής και ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης τον οποίο προκάλεσε γνωστή τράπεζα. Ο πλειστηριασμός έγινε τελικά στις 12 Μαΐου 2022 και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης πέρασε στα χέρια ομοειδούς επιχείρησης με έδρα τη Λιβαδιά. Τα ποσά τα οποία προσφέρθηκαν ήταν 1.183.000 από τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας και άλλα 439.790 ευρώ από τον πλειστηριασμό της κινητής περιουσίας, σύνολο δηλαδή περίπου 1,62 εκατ.

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου, η συμβολαιογράφος η οποία διενήργησε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προχώρησε στην κατάρτιση του πίνακα κατάταξης πιστωτών, βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας, προκειμένου να διανεμηθεί το ποσόν το οποίο προέκυψε από τον πλειστηριασμό. Εκεί οι παραγωγοί διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού το εισπράττουν η τράπεζα η οποία είχε δανειοδοτήσει την επιχείρηση καθώς και ξένες εταιρείες οι οποίες είχαν γίνει καθολικοί διάδοχοι των χρεών τα οποία είτε τα είχε μεταβιβάσει σε αυτές η τράπεζα είτε είχε αναθέσει τη διαχείρισή τους. Το σύνολο αυτών των ποσών ανήλθε περίπου στο 1,32 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στο 82% του ποσού που προέκυψε από τον πλειστηριασμό.

Ακολούθησαν στη σειρά ο ΕΦΚΑ ο οποίος θα λάβει 177.000 ευρώ, όσες ακριβώς και οι οφειλές της επιχείρησης προς τον ασφαλιστικό φορέα, η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 40.000, όσο και οι οφειλές και το Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης με 20.800 ευρώ, το οποίο επίσης εξοφλείται πλήρως.

Κατόπιν όλων αυτών, για τους υπόλοιπους πιστωτές, στην πλειονότητά τους ορυζοπαραγωγούς οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, απέμειναν μόλις περί τα 62.000 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ το άνοιγμα της επιχείρησης προς τους αγρότες ανέρχονταν σε εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός παραγωγού ο οποίος όπως είπε στο makthes.gr, θα εισπράξει από τον πλειστηριασμό περίπου 4.000 ευρώ όταν η επιχείρηση τού χρωστούσε κοντά 80.000. “Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πολλοί αγρότες οι οποίοι έχασαν την παραγωγή μιας και δύο χρόνων και χρωστάνε παντού”.

Πολλά ερωτήματα πάντως και καχυποψία προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τον πλειστηριασμό, την επιχείρηση φαίνεται να λειτουργούν οι παλιοί ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούν να πείσουν τους ορυζοπαραγωγούς να παραδώσουν σε αυτούς μέρος, έστω, της παραγωγής τους, υποσχόμενοι σταδιακή εξόφληση των χρεών. Όπως ανέφερε στο makthes.gr παραγωγός στον οποίο οφείλονται περισσότερα από 60.000 ευρώ, “μου πρότειναν να τους παραδώσω περί τους 100 τόνους ρύζι, να μου το πληρώσουν μετρητοίς και να μου δώσουν και 4.000 ευρώ έναντι των οφειλομένων. Φυσικά δεν τους πίστεψα”.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.