Ο ασύρματος της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως έχει «κενά» και δεν μεταβιβάζονται πάντα όλα προς το κέντρο επιχειρήσεων. Τα «κενά» αυτά εξετάζονται αν έπαιξαν ρόλο και στο περιστατικό με τον αστυνομικό που δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο με κράνος από κουκουλοφόρο στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10 Μαρτίου.
Μια ημέρα μετά την ομοφοβική επίθεση από πλήθος κατά δυο νεαρών ατόμων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τα θύματα και κατά των ομοφοβικών επιθέσεων έξω από το Ολύμπιον. Ταυτόχρονα, ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στο Ολύμπιον για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτεθείτε φραστικά στον Στέφανο Κασσελάκη, λίγο πριν μπει στο Ολύμπιον. Οι αστυνομικοί φροντίζουν να μπει με ασφάλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν έξω από το Ολύμπιον. Αμέσως μετά ακούγονται φωνές κατά των αστυνομικών δυνάμεων, μέχρι και την στιγμή που ένας από τους κουκουλοφόρους χτυπάει με κράνος τον αστυνομικό στο πρόσωπο και οι αστυνομικές δυνάμεις οπισθοχωρούν μέσα στο Ολύμπιον για να μην υπάρξει μεγαλύτερη συμπλοκή.
Είναι πολλά τα ερωτήματα για αυτή την υπόθεση, που εξέφρασε και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να ενημερωθεί από τους αρμοδίους τι συνέβη και έμεινε απροστάτευτος ο αστυνομικός και ασύλληπτος ο δράστης.
Το βασικό ερώτημα είναι ο λόγος που δεν έφτασαν δυνάμεις να ενισχύσουν τους αστυνομικούς που ήταν μπροστά από το Ολύμπιον. Αρχικά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ένστολοι έξω από το Ολύμπιον ήταν να βρίσκονται εκεί εξ’ αρχής για την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη. Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ομοφοβική επίσκεψη προέκυψε εκτάκτως την Κυριακή.
Οι αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν πριν την συγκέντρωση στο σημείο. Όπως ενδείκνυται οι αστυνομικοί βρίσκονται πάντα τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν σε χώρο όπου θα διεξαχθεί εκδήλωση με προσκεκλημένους υψηλά πρόσωπα. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι αστυνομικοί βρίσκονταν από νωρίς στο χώρο για να ελέγξουν τα πάντα.
Δεν αποκλείεται όμως να έγινε λάθος εκτίμηση για τη συγκέντρωση. Πρώτον μια συγκέντρωση που ήταν κατά της βίας, εκτιμούσαν ότι θα ήταν ειρηνική. Δεύτερον ίσως οι αρχές δεν υπολόγιζαν 3.500 άτομα έξω από το Ολύμπιον.
Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπήρχαν διμοιρίες και άλλες αστυνομικές δυνάμεις κοντά στο Ολύμπιον, που θα μπορούσαν να σπεύσουν στο σημείο για να διαφυλάξουν τους ενστόλους. Πάντως, εξετάζεται και πως θα έπρεπε να δράσουν τελικά οι ένστολοι που βρισκόταν έξω από το Ολύμπιον, αν δηλαδή έπρεπε να μείνουν στον εξωτερικό χώρο ή αν θα έπρεπε να ακολουθήσουν στο εσωτερικό του Ολύμπιον τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί δεν ακούστηκε το «επείγον» στον ασύρματο από τον αστυνομικό που δέχθηκε χτύπημα με κράνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος υποστήριξε ότι έδωσε το σήμα του επείγοντος προς το κέντρο επιχειρήσεων. Από την άλλη, από το κέντρο επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως δεν το έλαβαν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δυο εξηγήσεις: ο αστυνομικός πάνω στην ένταση νόμιζε πως πάτησε το κουμπί όταν είπε «επείγον» αλλά λόγω της κατάστασης να μην το πάτησε και να μην πέρασε το μήνυμα. Η δεύτερη εκδοχή είναι να μίλησε κανονικά στον ασύρματο αλλά λόγω «κενού» να μην έφτασε στο κέντρο επιχειρήσεων.
Το πρόβλημα με τον ασύρματο
Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί της πόλης αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση στην Τούμπα, όταν ένα μεσημέρι αστυνομικοί πήγαν σε γειτονιά για διατάραξη κοινής ησυχίας και ο άντρας που προκαλούσε φασαρία ήταν σε κατάσταση μέθης και τους επιτέθηκε. Οι αστυνομικοί από το περιπολικό κάλεσαν για βοήθεια αλλά δεν έφτανε στο κέντρο επιχειρήσεων το σήμα, με αποτέλεσμα να καλέσει ένας κάτοικος στο 100 και να ζητήσει ενίσχυση για τους αστυνομικούς...
Σύμφωνα με έμπειρους αστυνομικούς, ο ασύρματος της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς το σύστημα είναι παλιό και λόγω μορφολογίας εδάφους υπάρχουν τυφλά σημεία όπου η επικοινωνία είναι από δύσκολη έως ανέφικτή. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν ευθύνεται η κεραία ή ο φορητός ασύρματος. Το αίτημα των αστυνομικών πάντως είναι να αποκτήσουν ψηφιακό ασύρματο όλες οι μονάδες και οι υπηρεσίες, όπως στην Αθήνα, για να μην αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Με το ψηφιακό σύστημα, θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία αλλά και δεν θα μπορούν να «σπάνε» τον ασύρματο άγνωστοι που θέλουν να ακούν τις συνομιλίες των αστυνομικών.