ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Κλειδί η συμπερίληψη των γυναικών για μια κοινωνία δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς

MakThes Team16 Σεπτεμβρίου 2023

Την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για ένα μέλλον όπου η συμπερίληψη θα είναι ο κανόνας και η υγεία του κάθε ανθρώπου θα αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο γενικός πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ (Jerry Ismail), μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του χθεσινού Inclusivity Lounge με θεματική την ισότητα, την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη στην υγεία (Equity, Diversity and Inclusion in Health), που φιλοξενήθηκε για 2η συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Υπογράμμισε, δε, πως το κλειδί για μια κοινωνία δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι γυναίκες ή άλλες ευάλωτες ομάδες δεν θα μένουν έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της υγείας, είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές αξίες και τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες ενισχύονται από την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών τους, κυρίως αυτών που επί μακρόν δεν είχε ακουστεί η φωνή τους: πουθενά δεν είναι πιο εμφανές αυτό απ΄ ό,τι στις γυναίκες και στα κορίτσια (σε όλη την απίστευτη ποικιλομορφία τους)» σημείωσε ο Αμερικανός γενικός πρόξενος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.

«Το πρώτο βήμα για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, πιο δίκαιων για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην υγεία και σε άλλους τομείς της κοινωνίας είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Καθώς μεγάλωνα κανείς δεν μιλούσε γι' αυτά τα πράγματα, κανείς δεν σκεφτόταν πραγματικά να ρωτήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια ποιες είναι οι σκέψεις τους για την υγεία, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, κάθε πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας» σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, χαρακτηρίζοντας ως ένα «πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος» συζητήσεις, όπως αυτή στο πλαίσιο του Inclusivity Lounge, που διοργάνωσε χθες το Women On Top, με την υποστήριξη των MSD, Bayer, L'Oréal Hellas, Deloitte και του British Council, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να δοθεί βήμα σε γυναίκες στις συζητήσεις που γίνονται για ζητήματα που τις απασχολούν σε τομείς, όπως π.χ. η υγεία, όπου πολλές φορές ζητήματα που τις απασχολούν επί μακρόν δεν προωθούνται στο ιατρικό γίγνεσθαι. «Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το μέρος της συμπερίληψης είναι κομμάτι του τρόπου με τον οποίο προχωράμε σε ένα πιο δίκαιο αποτέλεσμα. Αυτό λειτουργεί σε κάθε θέμα, δεν περιορίζεται στην υγεία. Θα μπορούσε επίσης να είναι στην εκπαίδευση, την απασχόληση, σε τεχνικά θέματα ή στο STEM. Πώς βλέπουν π.χ. οι γυναίκες την εφαρμογή των τεχνολογιών στη ζωή τους. Κατά παράδοση, δυστυχώς, δεν ακούμε περισσότερες από τις μισές φωνές στην κοινωνία μας και σίγουρα ανάμεσα σ' αυτές υπάρχουν μερικές λαμπρές ιδέες που θα μας πάνε μπροστά με τρόπους που δεν είχαμε προηγουμένως σκεφτεί. Επομένως, πρέπει να είμαστε πιο συμπεριληπτικοί και να αναζητούμε τις απόψεις των γυναικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ισμαήλ.

Για τον ίδιο, απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον ως άνθρωποι, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την ταυτότητα, ενώ με αφορμή την παρουσία περισσότερων γυναικών στη συζήτηση είπε πως η συμμετοχή των ανδρών είναι εξίσου απαραίτητη καθώς «ζούμε σε μια δυναμική κοινωνία που απαιτεί τη βοήθεια όλων για να σημειωθεί πραγματική, διαρκής πρόοδος».

Ως πατέρας δύο κοριτσιών ο ίδιος, όπως είπε είναι αισιόδοξος για το μέλλον και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου η υγεία θα είναι στο επίκεντρο κι όπου η συμπερίληψη δεν θα είναι ένα όνειρο αλλά μια πραγματικότητα, ενώ εξήρε το έργο της Women On Top και των συνιδριτριών της, Στέλλας Κάσδαλγλη και Πηνελόπης Θεοδωρακάκου, προς αυτή την κατεύθυνση.


Ζ. Δημαδάμα: Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η υγεία

Στη χθεσινή εκδήλωση προβλήθηκε και βίντεο με χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφης Δημαδάμα, η οποία -μεταξύ άλλων- τόνισε πως «η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε».

Υπογράμμισε, δε, πως η υγεία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλες και όλους, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, κοινωνική τάξη ή οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε πως ισότητα στην υγεία σημαίνει ότι όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην πρόληψη, την περίθαλψη και την ενημέρωση για τα ζητήματα υγείας.

Ισότητα, διαφορετικότητα και ένταξη αποτελούν βασικές αρχές και μόνο μέσω της προώθησης αυτών μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η υγεία θα είναι προσβάσιμη και δίκαιη, σημείωσε η κ. Δημαδάμα και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του φετινού Inclusivity Lounge.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η διευθύντρια του British Council για την Ελλάδα και την Κύπρου Αναστασία Ανδρίτσου, η οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στις δράσεις του φορέα για την προώθηση των αρχών της ισότητας και της συμπερίληψης στο κοινωνικό πλαίσιο αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Χώρος ανταλλαγής ιδεών και δικτύωσης το Inclusivity Lounge

Το Inclusivity Lounge, με τη φετινή θεματική του «Equity, Diversity and Inclusion in Health» αποτέλεσε έναν χώρο συνάντησης, σκέψης, ανταλλαγής ιδεών και δικτύωσης, με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές που ανέλυσαν ζητήματα που εμπίπτουν στην ευρύτερη θεματική της έμφυλης ισότητας και της συμπερίληψης στην Υγεία.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν και πάνω στα οποία βασίστηκε η συζήτηση ήταν: Ποιες υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες αποκλείονται από την έρευνα, τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας και ποιες είναι οι πρακτικές που αμβλύνουν τις διακρίσεις; Πώς το τρίπτυχο ισότητα - διαφορετικότητα - συμπερίληψη αφορά τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας; Ποιοι είναι οι πολλαπλοί αποκλεισμοί που παρατηρούνται στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας στην υγεία; Και ποιες είναι, τέλος, οι αθέατες πλευρές της γυναικείας υγείας, σωματικής και ψυχικής;

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω τους εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειές των θυμάτων και τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που είδαν το βιος τους να χάνεται κάτω από τόνους νερού.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.