Το ετήσιο μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, σε μια σημειολογική κίνηση όσον αφορά την επιλογή του τόπου, αφού πρόκειται για τον τερματικό σταθμό του επιβατικού τρένου που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.
«Σήμερα αυτό το Σάββατο των κεκοιμημένων, ένα ολόκληρο χρόνο μετά την τραγικότητα, την οδύνη και τον πόνο που έκαναν τη χώρα και τους ανθρώπους της να παγώσουν, ήμαστε σήμερα εδώ για να μνημονεύσουμε τα παιδιά μας.», σημείωσε ο μητροπολίτης.
«Σε αυτή της τη θύμηση και τη μνημόνευση, κανείς δε διαφεύγει. Εκεί, η μέρα του Σαββάτου γίνεται η μέρα των κεκοιμημένων. Η εκκλησία τους μνημονεύει. Τη θύμηση την ενεργοποιεί η αγάπη. Εκείνο που αγαπάς, εκείνο μνημονεύεις. Εκείνο θυμάσαι.
Ψίχουλο προσκομιδής, μνημόνευσης των ονομάτων, αγιοκέρι με φως και κόλλυβο, προσευχή και σύναξη, ενότητα και αγάπη, οδύνη και πόνος, δάκρυα και πίκρα, γιατί όχι και θυμός, όμως εμείς εδώ στην προσευχή μας», ανέφερε ο μητροπολίτης Βαρνάβας και συνέχισε: «Η τοπική μας εκκλησία στην είσοδο του ναού, καθώς μπαίνεις στην κολόνα της εισόδου του κυρίως ναού, όλα τα ονόματα όλα τα πρόσωπα τα κρατά ζωντανά. Μια διαρκής προσκομιδή των ονομάτων για να λειτουργούνται μαζί με τους αγίους μας και κάθε φορά που ο ιερέας του ναού τελεί την Θεία Ευχαριστία, κάθε φορά που μνημονεύει τα ονόματα τους, για να γίνει η μνημόνευση αντίσταση στην αδιαφορία πάντων ημών, για να νικούμε την ασχήμια του θανάτου, για να αναστήσουμε τον τόπο μας πάλι από την αρχή, με πολλή δουλειά ενότητα και αγάπη».
Η Παναγία ξέρει τι είναι να σου κλέβουν τη ζωή από τα σπλάχνα, να κλέβουν την καρδιά σου. Κι εσύ να στέκεις ανήμπορος μπροστά στο 'κράτος' του θανάτου. Εκείνη όμως δέχτηκε εκείνο το ανεπανάληπτο βράδυ του Σαββάτου της Ανάστασης, τη χαρά. Την οποία προσδοκούμε όλοι. Λόγια δύσκολα τα οποία πολλοί από εμάς αδυνατούμε να καταλάβουμε.
Ο Χριστός μας και το άδικο το γεύτηκε, και το μαρτύριο και το θάνατο. Και βγαίνει νικητής. Γιατί τον τελευταίο λόγο στην ιστορία θα τον έχει ο Θεός, θα τον έχει η Ανάσταση», ανέφερε σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για να απαλυνθεί ο πόνος της απώλειας, μια συνθήκη που όπως δήλωσε, δεν είναι ευκαταφρόνητη.
«Είναι καιρός να βάλει ο καθένας από εμάς την αγάπη στην καρδιά του. Γιατί η σύγχρονη αμαρτία είναι ο εθισμός στην ασχήμια, την οποία συνεχώς αγγίζουμε και ακουμπάμε. Η αντίσταση της ομορφιάς είναι η αντίσταση της αγάπης», πρόσθεσε ο σεβασμιότατος.
Μετά την ομιλία του, ο κ. Βαρνάβας, σε φορτισμένο κλίμα τέλεσε το μνημόσυνο για την ανάπαυση των 57 ψυχών του τραγικού δυστυχήματος, όπου διαβάστηκαν όλα τα ονόματα των 57 νεκρών.
Στην τελετή παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός πιστών της Θεσσαλονίκης. Συγγενείς των θυμάτων που απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις προς τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, συχνά δάκρυζαν ενώ πολλοί βρίσκονταν στο χώρο υποβασταζομενοι.
Εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, στο μνημόσυνο παρέστησαν υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και προσωπικό του σταθμού, καθώς μεταξύ των θυμάτων που μνημονεύτηκαν ήταν και εργαζόμενοι των τρένων, οι οποίοι που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα.
Πριν αποχωρήσουν, οι πιστοί έλαβαν κόλλυβα και αντίδωρο. Από πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της κεντρικής πολιτική, το μοναδικό παρόν έδωσε ο Βουλευτής ΝΔ Απ' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.