ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Κόντρα διοίκησης- αντιπολίτευσης... κεκλεισμένων των θυρών

Βαγγέλης Στολάκης13 Απριλίου 2020

Κόντρα μεταξύ των στελεχών της διοίκησης και των στελεχών της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή του δήμου εξαιτίας της απόφασης του προέδρου της να πραγματοποιηθεί κανονικά συνεδρίαση κεκλεισμένων όμως των θυρών, με την αντιπολίτευση να ζητά τηλεδιάσκεψη λόγω covid-19. 

Όλα ξεκίνησαν όταν στελέχη και μέλη τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να παραστούν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της και αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, Μάκη Κυριζίδη θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι η επικείμενη για την Μεγάλη Τετάρτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη, κάτι που ζητούν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. "Η έκπληξη μας έγκειται στον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης ο οποίος είναι ,όχι η συνήθης «απομακρυσμένη δια περιφοράς ψηφοφορία» αλλά η με φυσική παρουσία «ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ» όπως αναγράφεται στην σχετική πρόσκληση που μας εστάλη και μάλιστα στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρά τις τόσες επανειλημμένες εκκλήσεις μας εδώ και ένα μήνα όλων των παρατάξεων - πλην της Διοίκησης- για «συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής με τηλεδιάσκεψη» και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο περιορισμός της Πολιτικής Προστασίας ότι ο αριθμός των 20 ατόμων που συμμετέχει, είναι πολύ περισσότερος από το επιτρεπόμενο “minimum” (10) δέκα που προβλέπεται, δίχως άδεια μετακίνησης μας προς το Δημαρχείο ,σαν να έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορονοϊού , ο Πρόεδρος συνεχίζει να ακολουθεί την γνωστή υπεροπτική πολιτική του αντίληψη περί διοίκησης, αδιαφορώντας για τους κινδύνους από την συμμετοχή συμβούλων που ανήκουν στις «ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες»» αναφέρουν.

Μάλιστα, καταγγέλλουν τον κ. Κυριζίδη για «υπεροπτική πολιτική». « Κάτω από αυτές τις συνθήκες και όσο ο Δήμαρχος συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την αδιέξοδη τακτική, τα μέλη της αντιπολίτευσης στο σύνολο τους θα απέχουν από την 15η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Και όλα αυτά στην « εποχή της πληροφορικής» που οι τηλεδιασκέψεις, για σχολεία, φροντιστήρια, επιχειρήσεις, Οργανισμούς και άλλους φορείς, είναι πλέον ρουτίνα» υποστηρίζουν.

Την ανακοίνωση υπογράφουν από την παράταξη του Γιώργου Ορφανού «Η Θεσαλονίκη είναι το μέλλον» Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Σταύρος Καλαϊτζίδης, από την παράταξη του Σπύρου «ΠΟΛηΧρωμη Θεσσαλονίκη» Ανδρέας Κουράκης και από την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη Μαζί» Έλλη Χρυσίδου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριζίδης επικαλείται έξι λόγους για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης «κεκλεισμένων των θυρών». «Επιλέξαμε σύμφωνα με το νόμο να ακολουθήσουμε την νόμιμη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

"Μεγαλύτερη δε έκπληξη, μου προξένησε το γεγονός ότι δεν αναφέρεσθε σε κανένα σημείο της επιστολής σας το λόγο που θα διεξαχθεί με αυτόν τον τρόπο η συνεδρίαση. Ένας λόγος ο οποίος σας έγινε γνωστός διά της προσκλήσεως που λάβατε. Ήτοι : «Σας προσκαλούμε στις 15 Απριλίου 2020, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 12:00΄ μμ στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω του ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δύο (2) κληρώσεις για τα θέματα με α/α 3 και 6 λόγω ισότιμων προσφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/11- 03-2020 τεύχος Α΄)». 

Και συνεχίζει: «Έκπληξη γιατί αναφέρεσθε ότι συμμετέχουν 20 άτομα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι είμαστε μονάχα 11, αν ερχόντουσαν όλοι καθώς και ο ηχολήπτης ο οποίος θα κρατούσε τα πρακτικά. Μάλιστα σε μια αίθουσα πολύ μεγάλη όπως είναι αυτή του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 5 μέτρα απόσταση ο ένας με τον άλλον» λέει. Και συμπληρώνει: «Έχετε στα χέρια σας την επίσημη πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αναφέρει ημέρα, ώρα και χώρο διεξαγωγής, το ονοματεπώνυμο σας και το σκοπό της μετακίνησής σας. Παρ’ αυτά είμαι στη διάθεσή σας να σας χορηγήσω οιαδήποτε άλλη βεβαίωση πέρα από την παραπάνω για την μεταφορά σας προς την οικονομική επιτροπή. Αρκεί βέβαια να μου ζητηθεί από εσάς, γεγονός που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα».

«Η εμπάθεια προς το πρόσωπό μου είναι γνωστή αλλά οι λόγοι της νόμιμης διεξαγωγής κεκλεισμένων των θυρών είναι οι ανωτέρω, κι όχι η υπεροπτική αντίληψή μου περί διοίκησης! Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και να είστε σίγουροι ότι το τελευταίο που επιθυμώ είναι να σας παγιδεύσω σε μια αίθουσα για να κολλήσετε τον convid – 19. Υποχρέωσή μου όμως είναι με όσα μέσα μου δίνει ο νομοθέτης να συνεχίζω την λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των υπηρεσιών του» καταλήγει ο κ. Κυριζίδης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.