ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας από τους οικοδόμους εν μέσω καύσωνα - «Δουλεύουμε με 39°C, ενώ με 40°C ισχύει απαγόρευση εργασίας»

Αλκίνοος Βλαχόπουλος17 Ιουλίου 2024

Με συχνά διαλείμματα και παραμονή σε σκιερούς χώρους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους. Οικοδόμοι, διανομείς, οδοκαθαριστές και υπάλληλοι καταστημάτων εστίασης είναι μόνο ορισμένοι από τους εργαζομένους που πλήττονται περισσότερο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Με απόφαση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έλαβε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, που βρίσκονται σε ισχύ από την Τρίτη 16/07 έως την Παρασκευή 19/07.


Για το σύνολο των εργαζομένων που εκτελούν εργασίες σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Ενδεικτικά, αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery).

Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη απόφαση, εκπρόσωποι εργαζομένων που δουλεύουν κάτω από συνθήκες καύσωνα, επισημαίνουν ότι τα μέτρα του υπουργείου δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη ζητώντας παύση εργασίας με 38°C.


Στα «κάγκελα» οι οικοδόμοι

«Θεωρούμε κοροϊδία την απόφαση του Υπουργείου για παύση των εργασιών όταν επικρατούν θερμοκρασίες άνω των 40°C » τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης Άγγελος Γεράκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να τηρηθεί στην πράξη καθώς οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες προκειμένου να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους στα εργοτάξια.

«Δεν γνωρίζουμε πως θα ελεγχθεί το συγκεκριμένο μέτρο από την στιγμή που το τμήμα επιθεώρησης εργασίας είναι ήδη υποστελεχωμένο. Σήμερα ενημερωθήκαμε σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου η οποία κάνει λόγο για παύση των οικοδομικών εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 και μόνο όταν επικρατούν τουλάχιστον 40 βαθμοί Κελσίου. Δεν ξέρουμε με ποιο σκεπτικό ορίζεται ότι στους 39 βαθμούς μπορούμε να δουλέψουμε ενώ στους 40°C όχι» αναφέρει ο Πρόεδρος των Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με τον κύριο Γεράκη, το συνδικάτο των οικοδόμων έχει απαιτήσει επανειλημμένα να τοποθετηθούν σκίαστρα και ομπρέλες στα εργοτάξια όπως και στο οδικό τμήμα στο οποίο εξελίσσεται η κατασκευή του υπέργειου οδικού άξονα «FlyOver», ενώ το συνδικάτο ζητά να παρέχεται νερό στους εργαζομένους που δουλεύουν εν μέσω καύσωνα.

Σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών από πλευράς εργαζομένων ο Πρόεδρος των Οικοδόμων ανέφερε ότι «κάνουμε κάθε μια ώρα διάλειμμα δέκα λεπτών και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να προστατευόμαστε από τον ήλιο σε κάποιο σκιερό μέρος». Τονίζοντας για ακόμα μια φορά την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, ο κύριος Γεράκης αναφέρθηκε στον αυξημένο αριθμό εργατικών ατυχημάτων. «Από την αρχή του έτους θρηνούμε 18 νεκρούς από ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με το τελευταίο περιστατικό να καταγράφεται πριν λίγες μέρες στις Συκιές με εργάτη να πέφτει από ύψος δέκα μέτρων σε συνθήκες καύσωνα».


«Στον φούρνο» και οι ντελιβεράδες

Να αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου ζητούν από την πλευρά τους και οι διανομείς, υποστηρίζοντας ότι η παύση των εργασιών θα πρέπει να ισχύει από 38 βαθμούς και πάνω. 

«Υπάρχει μεγάλη θερμική καταπόνηση που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την δουλειά μας» αναφέρει διανομέας και μέλος σωματείου εργαζομένων γνωστής εταιρίας Παναγιώτης Κατσούλας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι διανομείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν κυρίως τις μεσημβρινές ώρες καθώς η δουλειά τους καθίσταται πολύ πιο δύσκολη. «Δεν αντέχουμε να δουλεύουμε οχτώ ώρες κάτω από αυτές τις θερμοκρασίες ωστόσο καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα βγάλουμε πέρα με τον όγκο των παραγγελιών. Από τις 12 μέχρι τις 6 είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 38°C.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.