Τα σωματεία εργαζομένων συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Κρατούν πανό στα οποία αναγράφονται τα αιτήματα τους για αύξηση μισθών και συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ άλλων.
Στο χώρο έχεις στηθεί εξέδρα από την οποία θα γίνουν ομιλίες ενώ στην οδό Ολύμπου έμπροσθεν του εργατικού έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Ο κόσμος συνεχίζει να συρρέει.
Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος εργαζομένων του ΟΑΣΘ και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ανέφεραν πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση μισθών είναι προαπαιτούμενα για την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, κατήγγειλε τη στάση του οργανισμού και του υπουργείου που κήρυξαν παράνομη την απεργία και κατήγγειλαν τη ΓΣΕΕ. "Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση συμβαίνει πριν καν κηρύξουμε απεργία να την καταγγέλλει ο ίδιος ο οργανισμός μας. Και όχι απλά να καταγγέλλει τους εργαζόμενους αλλά να καταγγέλλει και την ίδια τη ΓΣΕΕ. Δεν πτοούμαστε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για τα δίκαια μας, και θα απαντήσουμε όπως κάνουμε πάντα, στο δρόμο", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος.
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης από την πλευρά του τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση στο πλαίσιο της απεργίας της ΓΣΕΕ γίνεται για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για να επιλυθούν προβλήματα όπως ο κατώτατος μισθός. "Η αύξηση της κυβέρνησης ήταν πολύ μικρή και υπολείπεται από το όριο της φτώχειας που ορίζει η ΕΕ για τη χώρα μας.
Οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις δεν υπογράφονται, καθώς είμαστε μόλις στο 1/4 των εργαζομένων, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στο 80%. Έχουμε τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, με τη μόνη κυβερνητική κίνηση να είναι η ανεξαρτητοποίηση της επιθεώρησης εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικές που είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και των μικρομεσαίων", υποστήριξε.