Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης ενόψει της έναρξης της σεζόν τον Μάιο με τις πρώτες ενδείξεις να προμηνύουν μία τουλάχιστον ικανοποιητική σεζόν για τζίρους, πληρότητες και αφίξεις με Βαλκάνιους, Ισραηλινούς να πρωταγωνιστούν αν και τα τελευταία χρόνια η πόλη διευρύνει τους ορίζοντές της προσελκύοντας και επισκέπτες από τις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην πόλη ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, «δείχνοντας» την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που αναπτύσσεται.
«Το Πάσχα ήταν μέτριες οι πληρότητες αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε ιδιαίτερες προσδοκίες για αυτή την περίοδο, δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερη κίνηση το Πάσχα. Αισιοδοξούμε για κρατήσεις από τον Μάιο με τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αγορές του εξωτερικού να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε για αύξηση τζίρων και κρατήσεων ενόψει της τουριστικής σεζόν», σημειώνει στο makthes.gr ο Χρήστος Καλιακάτσος, έφορος στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου.
«Σίγουρα θα πάμε πολύ καλύτερα από πέρσι που ειδικά τους πρώτους μήνες ήταν μία πολύ άσχημη χρονιά για εμάς», συμπληρώνει. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη προσέγγισε το 55% όταν πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα, ήταν στο 30%.
Βεβαίως τεράστιο ρόλο σε αυτό έπαιξαν η πανδημία που ήταν σε πλήρη εξέλιξη τους πρώτους μήνες του 2022 και λειτουργούσε ανασταλτικά για ταξίδια και αποδράσεις ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε μία ήδη δυσχερή κατάσταση, φέρνοντας αντί για τουρίστες… αβεβαιότητα και ανασφάλεια στα δωμάτια των ξενοδοχείων και βαρομετρικό χαμηλό σε τζίρους και κρατήσεις.
Βάσει έρευνας της ΕΞΘ, οι διανυκτερεύσεις συνολικά (Ελλήνων και ξένων επισκεπτών) το 2022 στη Θεσσαλονίκη, μειώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το 2019 (πέρσι καταγράφηκαν 2.125.433 διανυκτερεύσεις, ενώ τη χρονιά πριν την πανδημία 2.442.020).
Για την τρέχουσα χρονιά αν και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, είναι πρόωρο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις και συγκρίσεις με το έτος - ορόσημο (2019), με την εικόνα να αρχίζει να ξεκαθαρίζει από τον Μάιο και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, τα ξενοδοχεία της πόλης αφήνουν οριστικά πίσω τους τις μαύρες μέρες της πανδημίας, στρέφοντας το βλέμμα και τις προσπάθειές τους στην κατάκτηση νέων ρεκόρ με το μέλλον να προδιαγράφεται ευοίωνο.
Γερό μπάσιμο από τα πεντάστερα
Τα πεντάστερα ξενοδοχεία (πάνω από 20 συνολικά με περίπου 5.000 κλίνες) της Θεσσαλονίκης προτιμούν κατά κύριο λόγο ταξιδιώτες από Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Mε τη Θεσσαλονίκη να αναδεικνύεται σε hot προορισμό αν και ακόμα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και πολλά βήματα να διανύσει, επενδύσεις πέντε αστέρων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προσελκύει συνεχώς η πόλη, με τους εκπροσώπους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να την έχουν εντάξει στα χαρτοφυλάκιά τους, αφού κατά κοινή παραδοχή τους, η πόλη αποτελεί σημαντική αγορά-στόχο διεθνώς.
Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν τις πύλες τους τα ξενοδοχεία Monasty, ON Residence, Antigon Urban Chic Hotel, No 15 Ermou Hotel, ONOMA, S Hotel και Vanoro.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, η ταχύτητα με την οποία προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών, αλλά και τα πλούσια στοιχεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και τη νυχτερινή ζωή, καθιστούν την πόλη ιδανική για διακοπές και εξορμήσεις.
Οι επενδυτές περικλείουν με την εμπιστοσύνη τους την πόλη η οποία με όπλα τις ευοίωνες τουριστικές της προοπτικές και τη δυνατότητά της να «τραβάει» υψηλότερα εισοδηματικά βαλάντια, γεμίζει πεντάστερες μονάδες.