ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έδεσαν τα μάτια τους και προσπάθησαν να περάσουν εμπόδια στο δρόμο

MakThes Team14 Δεκεμβρίου 2022

Έδεσαν τα μάτια τους με μαύρες μάσκες. Πήραν στα χέρια τους το μπαστούνι τυφλού και προσπάθησαν να περάσουν «εμπόδια» που είχαν κατασκευάσει από χαρτόνια και παλιές κούτες.

Ο λόγος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έλαβαν μέρος, με μεγάλο ενθουσιασμό, σε δράση ευαισθητοποίησης του κοινού που θα «αγκαλιάζει» τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η δράση έλαβε χώρα το μεσημέρι, στην κίτρινη γραμμή όδευσης τυφλών, στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Αγ. Νικολάου, παραπλεύρως του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, συγκινώντας πλήθος κόσμου, κυρίως των περαστικών, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους των παιδιών.

Στο σημείο που ξεκίνησε η δράση αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα εναλλακτικής οδοσύμανσης, καθώς και σε άλλα σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το εγχείρημα θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αντίκτυπός του στους πολίτες και αν θέλει κάποιες αλλαγές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου Cosmus diy (Do it Yourself), Αραβέλλα Σαλονικίδου.

Η σημερινή βιωματική δράση ευαισθητοποίησης υλοποιήθηκε μετά από επαφή που είχε με το σχολείο των παιδιών, η πρόεδρος του συλλόγου Cosmus diy (Do it Yourself).

«Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ συγκινητική και δε χρειάστηκε καμία προσπάθεια να τα κινητοποιήσουμε. Η προετοιμασία και η δημιουργία των εικονικών εμποδίων ολοκληρώθηκε μέσα από το μάθημα των εικαστικών και τα παιδιά την υλοποίησαν με μεγάλη χαρά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα εικαστικός του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βούζου Δήμητρα.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρίνα Λάγουρη , τη χαρακτήρισε ως «πρόκληση» καθώς όπως είπε «ενώ μιλάμε στην τάξη, πολλές φορές για τα άτομα με αναπηρίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η δράση αυτή ήταν κάτι το βιωματικό».

Στην δράση ευαισθητοποίησης μαζί με τα παιδιά συμμετείχαν και άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τα παιδιά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον τρόπο με τον οποίο «ξεπερνούν» τα εμπόδια του δρόμου που αφήνουν κάποιοι άθελα ή ηθελημένα .

«Πρόκειται για μία δράση ευαισθητοποίησης που απευθύνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης και είναι πολύ ενδιαφέρον που τα παιδιά έχουν ενεργό συμμετοχή, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης σε κανονικές συνθήκες, στο περιβάλλον. Με αυτή την ευκαιρία τους δίνεται η δυνατότητα να μπούνε στη θέση των ατόμων αυτών και να μάθουν πως θα συμπεριφερθούν και να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία όρασης»επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Περιφερειακής Ένωσης,Κεντρικής Μακεδονίας, Κατερίνα Λορέντζου .

«Η εκπαίδευση των ανηλίκων είναι και η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων . Θα έπρεπε να γίνονται περισσότερες τέτοιες δράσεις για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά . Η σημερινή εκπαίδευση πρέπει να μπει στα σχολεία ως μόνιμη εκπαίδευση, το τι σημαίνει αναπηρία , πως βοηθάμε ένα άτομο με οπτική αναπηρία ή το τι σημαίνει σκύλο οδηγός ,ποια είναι η νομοθεσία», δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος προσβασιμότητας, εκπρόσωπος του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, Θανάσης Σιδέρης.

Η δράση των παιδιών διήρκησε περισσότερο από μία ώρα στο κέντρο της πόλης, ενώ για το πως θα κινηθούν με ασφάλεια, ξεπερνώντας όλα τα στημένα εικονικά εμπόδια, τους έπαιρναν οδηγίες από την εκπαιδεύτρια κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με οπτική αναπηρία, Φωτεινή Μπαξεβάνου.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.