Το θέμα του διπλοθεσίτη υπαλλήλου, πατέρα έξι παιδιών, του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο κατήγγειλε στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρώην αντιδήμαρχος της "Πρωτοβουλίας" και δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, κυριάρχησε στην αρχή της σημερινής τακτικής συνεδρίασης.
Αρχικά αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης Αλέξανδρος Άγιος, διερωτώμενος εάν επωφελείται ο δήμος από τη 16ωρη καθημερινή εργασία του υπαλλήλου και άφησε αιχμές αν το νόμιμο της πρόσληψης είναι και ηθικό.
Η θέση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του δημοτικού συμβούλου της "Πρωτοβουλίας" Λευτέρη Κιοσέογλου, ο οποίος αναφώνησε "έξι παιδιά έχει. Τι να κάνει, χαρακίρι;". Ακόμη αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως ο κ. Κουράκης συνέχισε το θέμα αντί να ζητήσει συγγνώμη και κατηγόρησε τον κ. Άγιο για παραταξιακή εμπάθεια. "Η διοίκηση δεν έχει κανένα φταίξιμο. Μπορώ να καταλάβω την ανάγκη του εργαζόμενου. Άκριτα παίρνουμε διάφορα ζητήματα με τα οποία μας τροφοδοτούν διάφοροι" σημείωσε ο κ. Κιοσέογλου και έκανε λόγο για γιγάντωση του θέματος, ενώ αποκάλυψε για τον διπλοθεσίτη ότι "η πρώτη δουλειά του είναι στη δημοτική αστυνομία".
Ο δημοτικός σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" Γιώργος Αβαρλής τάχθηκε με τον κ. Κουράκη, λέγοντας ότι "ούτε ονόματα ανέφερε ούτε τίποτα" και προειδοποίησε ότι βάσει νόμου "δεν μπορεί ο εργαζόμενος να ξεπερνάει τις 13 ώρες την ημέρα στον ίδιο εργοδότη".
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου δήλωσε σύμφωνη με την ανακοίνωση στήριξης των εργαζομένων, θεωρώντας ότι "προσβάλλεται η υπόληψη ενός ανθρώπου" και ζήτησε ο κάθε αιρετός να ελέγχει κατά πόσο είναι "τεκμηριωμένη η καταγγελία ή είναι ράδιο αρβύλα".
Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Κουράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά που λέω τα εννοώ και τα 'χω μελετήσει. Δεν λέω λόγια του αέρα. Ζήτησα να ενημερωθώ απ' τη διοίκηση και επειδή ήταν ευαίσθητο το θέμα, δεν ανέφερα ούτε καν την υπηρεσία στην οποία εργάζεται ο πολύτεκνος». Μάλιστα ο ίδιος έριξε τις ευθύνες της σκιαγράφησης του εργαζομένου σε δημοσιεύματα του Τύπου.
Ακολούθως, ο κ. Κουράκης αποκάλυψε ότι ο εργαζόμενος είναι μόνιμος εν ενεργεία υπάλληλος σε διεύθυνση του δήμου και "έκανε τα χαρτιά του πριν δυο μήνες και προσλήφθηκε σαν έκτακτο προσωπικό" στην καθαριότητα. "Οχτώ ώρες στη μία ως μόνιμος και οχτώ στην άλλη ως έκτακτος" συμπλήρωσε ο ίδιος και αναρωτήθηκε εάν έτσι "εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον" με έναν εξουθενωμένο υπάλληλο. Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο κ. Κουράκης ήταν "με τέτοια ανεργία, γιατί να προσλάβουμε έναν υπάλληλο ο οποίος είναι μεν πολύτεκνος, έχει όμως μια σταθερή δουλειά;". Παράλληλα ο πρώην αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι νομικά έχει τη δυνατότητα να διαθέτει δύο θέσεις, αλλά υπενθύμισε ότι η εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 13 ώρες ανά ημέρα. "Έχει ευθύνη και η διοίκηση που τον προσέλαβε, αλλά υπάρχουν και για τον εργαζόμενο" προειδοποίησε ο ίδιος και έθεσε το δίλημμα εάν ο δήμος θα ακολουθεί μία πολιτική βολέματος ή τήρησης του νόμου. Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Κουράκης ζήτησε να μάθει γιατί ο δήμος δεν απευθύνθηκε στην επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης και πρότεινε στη διοίκηση "να βρείτε έναν τρόπο να μην υποστεί κυρώσεις ο εργαζόμενος". Από την άλλη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων, Αλεξία Μαργαρίτη αντέτεινε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο γνώριζε τη διαδικασία και "δεν έγινε τυφλοσούρτης και υπέγραψε το ένταλμα πληρωμών". Η ίδια υποστήριξε μάλιστα ότι ο διπλοθεσίτης εργαζόμενος δουλεύει δύο ξεχωριστά οκτάωρα και σημείωσε πως "όλο αυτό περισσότερο σε θεωρία συνωμοσίας μου μοιάζει". Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης δήλωσε "δεν μπορώ να αντιληφθώ την αντίληψη να ζητήσει ο κ. Κουράκης συγγνώμη" καθώς κατά την άποψή του είναι "υποχρέωση των συμβούλων να καταγγέλλουν και η διοίκηση να απαντά". "Ο εργαζόμενος έκανε χρήση ενός νόμου και εμείς εγκαλούμε. Άρα τι συζητάμε; παρουσιάστηκε σαν το μέγα σκάνδαλο της διοίκησης και τελικά ήταν άνθρακες ο θησαυρός" σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Βασίλης Διαμαντάκης.