ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετρούν τις αντοχές τους ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής

Δήμητρα Παληγιάννη05 Απριλίου 2022

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ιδιοκτήτες καταστημάτων περιποίησης, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας. Η πανδημία του κορωνοϊού το 2020 και η επιβολή των lockdown διαρκείας αποτέλεσαν το πρώτο πλήγμα για τις εν λόγω επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, παρά την σταδιακή επιστροφή στους ρυθμούς της κανονικότητας, παραμονεύει η σκιά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την «ανάρρωση» της οικονομίας, αποτελώντας ένα ακόμη πλήγμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου κουρέων – κομμωτών Θεσσαλονίκης, Παύλος Κολοβός, την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του. «Η κατάσταση είναι τραγική. Η χειρότερη στα 35 χρόνια που βρίσκομαι στο επάγγελμα», δηλώνει χαρακτηριστικά στο makthes.gr.

Η πανδημία αρχικά και έπειτα οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία παρασύρουν τους δείκτες της ακρίβειας ολοένα και πιο ψηλά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους επαγγελματίες κομμωτές. «Η κίνηση στα καταστήματά μας έχει πέσει στο 30%. Προ πανδημίας είχαμε 20 ραντεβού την ημέρα και σήμερα υπάρχουν μέρες που δεν μπαίνει πελάτης στο μαγαζί», σημειώνει ο κ. Κολοβός.

Πολυτέλεια το κομμωτήριο

«Η δική μας η δουλειά πλέον θεωρείται πολυτέλεια. Το κομμωτήριο θεωρείται ένα περιττό έξοδο. Η ακρίβεια αποτρέπει τους καταναλωτές να έρθουν στο κομμωτήριο. Μάλιστα, καθυστερούν τα ραντεβού τους 2 και 3 μήνες», μεταφέρει ο πρόεδρος των κομμωτών και τονίζει ότι αυτή η κατάσταση έχει φέρει πολλούς επαγγελματίες στα όρια τους, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν τα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα που καλούνται να πληρώνουν με αποτέλεσμα ο φόβος των απολύσεων να «κυνηγά» τους απασχολούμενους υπαλλήλους και τα λουκέτα τους ιδιοκτήτες.

«Ήρθε το τέλος για εμάς. Στην αρχή της πανδημίας μας έδωσαν 500€. Τώρα δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει στήριξη. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Υπάρχουν ιδιοκτήτες κομμωτηρίων που επιλέγουν να βάλουν πρόωρο λουκέτο στην επιχείρησή τους, ενώ ακόμη έχουν 10 χρόνια για να βγούνε στην σύνταξη», δηλώνει ο κ. Κολοβός.

Τα κέντρα αισθητικής

«Δεν ανακάμψαμε ποτέ μετά την πανδημία», υποστηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος, Εύη Μωυσόγλου, μεταφέροντας στο makthes.gr το κλίμα που επικρατεί στα ινστιτούτα αισθητικής της Θεσσαλονίκης.

Η κα. Μωυσόγλου επισημαίνει ότι η επαναλειτουργία των κέντρων περιποίησης μετά τα lockdown έγινε με απώλεια 30% στο πελατολόγιό τους, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης που ανεξήγητα κατά διαστήματα έδινε το πράσινο φως στις υπόλοιπες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ομορφιάς και περιποίησης, εκτός από τα εξειδικευμένα ινστιτούτα αισθητικής.

«Μετά την πανδημία παρατηρήσαμε μια άνοδο στα ραντεβού. Φάνηκε πως ο κόσμος είχε ανάγκη να περιποιηθεί τον εαυτό του. Δυστυχώς, δεν κράτησε για πολύ. Μόλις αρχίσαμε να παίρνουμε τα πάνω μας, με τις πρώτες ειδήσεις για την ακρίβεια που έρχεται, αμέσως σταμάτησαν τα ραντεβού», αναφέρει η ίδια. Η πρόεδρος της Ε.ΠΑ.Β.Ε. υποστηρίζει μάλιστα ότι ο φόβος και μόνο στο άκουσμα της ακρίβειας αποθαρρύνει τους πελάτες, ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης, να κλείσουν τα ραντεβού τους για υπηρεσίες που αφορούν στην ομορφιά.

«Αυτή την στιγμή διανύουμε τη φουλ σεζόν, πριν το Πάσχα και ενόψει του καλοκαιριού, που λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες μας. Κι όμως η πελατεία είναι μειωμένη 50-60% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα ραντεβού είναι λίγα, γιατί ο κόσμος φοβάται ότι δε θα έχει χρήματα», εξηγεί η κα. Μωυσόγλου για τη μειωμένη κινητικότητα στα κέντρα αισθητικής.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση, όπως έγινε και στην περίπτωση των γυμναστηρίων με επιπλέον επιδοτήσεις. «Στις 7 & 8 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιήσουμε ένα πανελλήνιο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα για τον κλάδο της αισθητικής, αποδεικνύοντας την παρουσία μας», καταλήγει η ίδια.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.