ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Μία μόνο προσφορά κατατέθηκε για την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα

Νίκος Ηλιάδης29 Ιουλίου 2024

Μία μόνο προσφορά κατατέθηκε σήμερα για το μεγάλο έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ πέντε σχήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά κατέθεσε τελικά μόνον η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ. 

Το έργο είχε κολλήσει για πολύ καιρό εξαιτίας προσφυγών που είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από δύο, από τους συνολικά πέντε ενδιαφερόμενους για το έργο. Τον περασμένο Απρίλιο το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η προθεσμία για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί αρχικά για τις 17 Ιουνίου, εν συνεχεία μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου κι έπειτα από νέα παράταση ορίστηκε νέα ημερομηνία η 26η Ιουλίου. Ωστόσο, ένα τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μετέθεσε για σήμερα την προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το έργο κατά την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είχαν εκδηλώσει επίσης οι: Κ/Ξ ΑΒΑΞ-Θαλής (αρχικά συμμετείχε και η MORE), Κ/Ξ Metlen – Μεσόγειος, IΝΤΡΑΚΑΤ, Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. 

Μετά τη σημερινή εξέλιξη και αφού ελεγχθούν οι φάκελοι της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς την οποία κατέθεσε η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του προσωρινού Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης ο οποίος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας. Το έργο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα θα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί εννέα δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.