ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Μήλον της έριδος» το Nikopolis - Η επιχειρηματική σύρραξη, η «Άρτεμις» και οι κατασχέσεις (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team09 Νοεμβρίου 2023

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο που μένει… καλοκαιρινό, διαχειριστές και ιδιοκτήτες στα μαχαίρια, κόκκινα δάνεια, τράπεζες, funds και περίεργες εταιρείες, θρίλερ με κατασχέσεις επίπλων εν ώρα λειτουργίας, μία ατέρμονη δικαστική διαμάχη, και στο βάθος ένας άγνωστος επενδυτής. Στοιχεία που συνθέτουν μία ιστορία την οποία σίγουρα δεν διαβάζουμε κάθε μέρα.

Mία απίθανη εικόνα, απόρροια μίας σφοδρής και πολύ περίεργης επιχειρηματικής κόντρας που ξεκινά από διάφορα παράδοξα από την εποχή της πανδημίας, αντίκρισαν την περασμένη Δευτέρα πελάτες και εργαζόμενοι του εμβληματικού ξενοδοχείου Nikopolis, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη.

Συγκεκριμένα, παρουσία δικαστικού επιμελητή, συνεργείο μεταφορικής εταιρείας άρχισε να σηκώνει έπιπλα και άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία του ξενοδοχείου στο πλαίσιο κατάσχεσης εκ μέρους του κ. Μυστακίδη, ενώ αυτό βρίσκεται λειτουργεί κανονικά ή τουλάχιστον όσο κανονικά μπορεί να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο χωρίς λόμπι.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι

Η εταιρεία του τελευταίου αγόρασε από μικρομεσαίου μεγέθους ελληνική τράπεζα το ακίνητο στο οποίο μισθωτής είναι με τη μορφή Sale and Lease Back ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλιακάτσος, πρώην ιδιοκτήτης του Nikopolis. Η εταιρεία Μυστακίδη κατήγγειλε τη μίσθωση και εκεί το κουβάρι μπλέκεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του makthes.gr, το τίμημα της εξαγοράς του ακινήτου από την τράπεζα κινήθηκε πέριξ του 1,5 εκατ.ευρώ, με τα νούμερα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες να απέχουν αρκετά… εκατομμύρια από την πραγματικότητα.

Επί της ουσίας, όπως μας ανέφεραν κύκλοι της αγοράς, η τράπεζα επιχείρησε στο πλαίσιο του προγράμματος με κωδική ονομασία «Άρτεμις» να ξεφορτωθεί από τον ισολογισμό της κόκκινα δάνεια πουλώντας τα «πακέτο» σε funds και διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πακέτο που πούλησε στην εταιρεία Μυστακίδη περιλαμβανόταν και το δάνειο του Nikopolis. Και κάπου εκεί αρχίζουν οι περιπέτειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μορφή δανείου Sale and Lease Back δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλήσουν σε μία εταιρεία leasing (θυγατρικές τραπεζών κατά βάση) κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους και στη συνέχεια να το μισθώσουν από αυτήν. Δηλαδή η εταιρεία leasing αγοράζει το πάγιο από τον πελάτη και τον εκμισθώνει πάλι σ΄αυτόν σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί (διάρκεια, μίσθωμα, πρόγραμμα αποπληρωμής κ.ά.).

Ωστόσο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, περί τις 200 στην Ελλάδα, με δάνεια Sale and Lease Back είχαν εξαιρεθεί, για άγνωστους λόγους, από όλα τα προγράμματα κρατικής στήριξης την περίοδο της πανδημίας με τα χρέη στη συνέχεια, κι ενώ ήταν κλειστές με κρατική εντολή, να τις πνίγουν.

Ο Χρήστος Καλιακάτσος με απόφαση δικαστηρίου εξασφάλισε την αναστολή της χρήσης του ξενοδοχείου από τον κ. Μυστακίδη μέχρι το… 2030, οπότε και θα εκδικαστεί η ανακοπή. Δηλαδή μπορεί με δικαστική βούλα να διαχειρίζεται το ξενοδοχείο για επτά χρόνια ακόμα.

Η «νίκη» ωστόσο αυτή είναι πύρρειος καθώς δεν πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης κατάσχεσης του εξοπλισμού του ξενοδοχείου έναντι των χρεών του ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Έτσι προχθές μεταφορική εταιρεία «ελάφρυνε» εν ώρα λειτουργίας το ξενοδοχείο «σηκώνοντας» τραπέζια και καρέκλες, γεγονός που τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες πως το ξενοδοχείο θα πωληθεί σε επίδοξο επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση, επείγει έστω και την ύστατη ώρα, η προώθηση μίας λύσης από κυβερνητικής πλευράς αναφορικά με τα δάνεια Sale and Lease Back για να σβήσει η φωτιά που απειλεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Πάντως γνώστες της αγοράς εκφράζουν την απαισιοδοξία τους καθώς είναι σχεδόν απίθανο να προωθηθεί παρέμβαση με αναδρομική ισχύ για να λειανθούν οι επιπτώσεις εξαιτίας της αδράνειας από την πλευρά της κυβέρνησης την περίοδο του κορονοϊού.

Η πανδημία, οι μέθοδοι άλλων εποχών και οι διαβεβαιώσεις που έμειναν κενό γράμμα

«Όλα δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, είχα ένα δάνειο με τη μορφή Sale and Lease Back, παρότι είχαμε λάβεις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες τότε, τον Ιούνιο του 2021 και λίγο πριν την ΔΕΘ, δεν έγινε τίποτα ενώ το θέμα είχε τεθεί ανοικτά. Είχαμε επικοινωνήσει μέσω και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και του προέδρου της του κ. Μανδρίνου και του ΕΕΘ με τους αρμόδιους αλλά δεν έγινε τίποτα(«το θέμα θα λυθεί» μας είχε διαβεβαιώσει υψηλά ιστάμενος παράγοντας τότε σε σχετική κουβέντα που έγινε). 

Είχα ενήμερο δάνειο, το κράτος ενώ κάλυψε τις δόσεις δανείων άλλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας με τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, στην δικιά μας περίπτωση όπως και σε περίπου 200 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα δεν έγινε αυτό, επί της ουσίας εμείς είχαμε δανειακή σύμβαση που εξυπηρετούνταν κανονικά αλλά δε μας βοήθησε το κράτος στην πανδημία και ξεκίνησαν τα ανοίγματα.Όταν έδινες την τελευταία δόση έπαιρνες πίσω και το ακίνητο, μετά δημιουργήθηκε άνοιγμα και άρχισε η πίεση. 

Το δάνειο πουλήθηκε σε fund, μετά πουλήθηκε σε μία εταιρεία φάντασμα ιδιοκτησίας Μυστακίδη και στη συνέχεια ξεκίνησε η πίεση. Μου ζητούσαν κοντά στα 3 εκατ. ευρώ για να επαναφέρω τη σύμβαση αλλά όταν είσαι κλειστός με κρατική εντολή αυτό ήταν αδύνατο, εγώ μέχρι να κλείσουν τα ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας εξυπηρετούσα κανονικά τις δόσεις», επισημαίνει ο κ. Καλιακάτσος.

«Το δικαστήριο το κερδίσαμε, έχουμε ανακοπή της χρήσης του ξενοδοχείου μέχρι το 2030. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο ιδιοκτήτης θυμίζουν άλλες εποχές, έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τα βρω μαζί του αλλά αρνείται κάθε λύση, ακόμα και να μπει ορκωτός ελεγκτής, μας ξήλωσαν προχθές όλο το λόμπι, δεν είναι εικόνα αυτή για ξενοδοχείο», καταλήγει.



Το δημοσίευμα του makthes.gr που ανέδειξε το θέμα από τη 01-07-2021

Το θέμα με τα Sale and Lease Back είχε αναδείξει το makthes.gr από το 2021.

Σημειώναμε τότε: «Η...περίεργη θεώρηση που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις, τις οποίες δεν θεωρεί δάνεια, αν και σύμφωνα με όλα τα διεθνή και ελληνικά λογιστικά πρότυπα, αποτελούν δάνεια και μάλιστα με ισχυρές διασφαλίσεις (παρακρατείται η κυριότητα της επιχείρησης), έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων Sale & Lease Back.

Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σήμερα βρίσκονται αποκλεισμένες από μια σειρά δράσεων ενίσχυσης (προγράμματα επιδότησης των τόκων των δανείων, επιμήκυνσης αποπληρωμής), με τη βιωσιμότητά τους να τίθεται σε κίνδυνο.

«Εξαιρούμαστε εντελώς από τα μέτρα στήριξης ενώ σύμφωνα με ΦΕΚ του 2014 οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται ως δάνεια. Έχουμε συνάψει δανειακές συμβάσεις με τοκοχρεολυτικές δόσεις, ουσιαστικά με το Sale & Lease Back μεταβιβάζεται το ακίνητο στην τράπεζα αντί να το έχεις υποθήκη, όταν πληρώσεις την τελευταία δόση περιέρχεται στην κυριότητά σου», σημειώνει ο Χρήστος Καλιακάτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και έφορος της ένωσης ξενοδόχων.

«Όταν ξεκίνησε η κρίση δεν δώσανε διευκρινίσεις για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις και μας έβαλαν στα ενοίκια, υποχρεούμασταν να πληρώσουμε το 60% της τοκοχρεολυτικής μας καθώς σύμφωνα με το υπουργείο λογιζόταν ως ενοίκιο με κλειστό το ξενοδοχείο βάσει κρατικής εντολής. Μετά από διαμαρτυρίες των τραπεζών εξαιρεθήκαμε τελείως, δεν υπάρχουμε στον χάρτη. Το πρόβλημα αυτό αφορά περίπου 80 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα», υποστηρίζει.

«Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στο υπουργείο ανάπτυξης ΞΕΕ, ΕΒΕΘ, ουδέποτε όμως πήραμε απάντηση, μας αγνοούν πλήρως. Δεν γίνεται να έχουμε πτώση τζίρου 70% και να καλούμαστε να πληρώσουμε κανονικά τις δόσεις ενώ άλλοι όχι, τίθεται ζήτημα επιτροπής αθέμιτου ανταγωνισμού», καταλήγει.

Αν το Sale and Lease Back ήταν μίσθωση και όχι δάνειο, τότε θα έπρεπε να κουρευτούν τα μισθώματα που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία προς τις τράπεζες κατά 40% (ίσχυσε τους πρώτους δύο μήνες), σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτό όμως θα δημιουργούσε πλήθος ζητημάτων στη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.