Μοσχομύρισε το απόγευμα της Πέμπτης η ΔΕΘ από τα μαγειρέματα των παραδοσιακών πιροσκί από τον σεφ Ιωάννη Κοτζαγιερίδη, υπό τους ήχους του παραδοσιακού ποντιακού κεμεντζέ!
Στην εκδήλωση «Θεσσαλονικιώτικος Γαστρονομικός Περίπατος» που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αυθεντική γεύση των πιροσκί και να... ταξιδέψουν σε μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.
Ο βραβευμένος σεφ για το street food πιροσκί με μπουγιουρντί Θεσσαλονίκης, σε μια ζωντανή επίδειξη παρασκευής πιροσκί, μοιράστηκε με το κοινό τα μυστικά της παραδοσιακής συνταγής, παρασκευάζοντας το αγαπημένο σνακ, σε όλες τις κλασικές γεύσεις, όπως με πατάτα και με τυρί.
Ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά, δοκίμασε τα πιροσκί, έλυσε απορίες και αντάλλαξε απόψεις με τον σεφ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μίλησε για την καταπληκτική προσπάθεια που κάνει ο αντιδημαρχία Τουρισμού με την γαστρονομία, ενώ τόνισε πως το πιροσκί είναι ένα asset για την Θεσσαλονίκη, την οποία έχει χαρακτηριστεί πόλη UNESCO στην γαστρονομία.... Μάλιστα ήταν και ο ίδιος που ξεκίνησε να μοιράζει στον κόσμο τα έτοιμα πιροσκί. Όταν δε δοκίμασε ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως «είναι καταπληκτικό».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης μίλησε με συγκίνηση για το παραδοσιακό πιροσκί το οποίο όπως είπε είναι must για τη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε δε ότι στα φετινά Δημήτρια η γαστρονομία θα έχει τη δική της θέση.
Μεταξύ άλλων, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Χατζηβασιλείου, όπως και η περιφερειακή σύμβουλος Βιβή Κουρτίδου.
Τα πιροσκί συνοδεύονταν από τις λευκές και ροζέ «Γοργόνες», τα κρασιά του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η μυστική συνταγή
1 κιλό αλεύρι με ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
Χλιαρό νερό όπου έχουμε προσθέσει 1 κ.γ. αλάτι και λίγο σπορελαιο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά και φτιάχνουμε τη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ώστε να αρχίζει η ζύμη να είναι έτοιμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Όσο για το μυστικό της συνταγής; Ο ήχος του κεμεντζέ, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζαγιερίδης. «Οσο η ζύμη ξεκουράζεται εμείς ακούμε κεμεντζέ ώστε να βγει πετυχημένη», πρόσθεσε.
Στη συνεχεια πλάθουμε μπαλάκια των 60 γρ. Και ετοιμαζόμαστε για τη γέμιση, η οποία μπορεί να είναι είτε τυρί είτε πατάτα. Τέλος, τηγανίζουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι τα πιροσκί να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας και τα καταναλώνουμε.
Το νοσταλγικό αυτό ταξίδι στις γεύσεις της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του τομέα Γαστρονομίας και Τουρισμού της ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ.