ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Όχι στην εξ αποστάσεως υπογραφή συμβολαίων, λένε οι συμβολαιογράφοι

Γιάννης Γκουμάκης24 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση για την ενδεδειγμένη μετάβαση του συμβολαιογραφικού κλάδου στην ψηφιακή εποχή, λαμβάνοντας παράδειγμα τη γαλλική συμβολαιογραφία, πραγματοποίησε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης σήμερα, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΘ επί της οδού Τσιμισκή.

Σε αυτή, κεντρικός ομιλητής ήταν ο François-Xavier Bary, επικεφαλής του σχεδιασμού των ηλεκτρονικών συμβολαιογραφικών εφαρμογών στη Γαλλία, ο οποίος παρουσίασε τη διαδικασία σύνταξης ψηφιακών πράξεων και ηλεκτρονικής καταχώρισης όπως εφαρμόζεται από την γαλλική συμβολαιογραφία.

Πριν την εκδήλωση, ο κ. Δημήτριος Τζίμας, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, σε δηλώσεις του στη makthes.gr δήλωσε αναφορικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των επαγγθτου κλάδου πως οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στην ψηφιοποίηση αλλά στο χρόνο που δίνεται για να επιτευχθεί αυτή.

"Συμφωνούμε στη χορήγηση ψηφιακού αντιγράφου στις υπηρεσίες του κτηματολογίου αλλά διαφωνούμε στο σχεδιασμό για εμάς χωρίς εμάς του ηλεκτρονικού συμβολαίου το οποίο δε θα επιταχύνει σε πρώτη φάση τις διαδικασίες. Θεωρούμε επίσης οτι αν γίνει βιαστικά, θα είναι επικίνδυνο για τις συναλλαγές", δήλωσε ο κ. Τζίμας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο υπουργός δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδη και ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου συμφωνούν στο να σχεδιαστεί το ηλεκτρονικό συμβόλαιο με την πρωτοβουλία των συμβολαιογράφων και μάλιστα με πλατφόρμα δικού τους σχεδιασμού.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείου Θεσσαλονίκης μίλησε για τη σημερινή εκδήλωση και υποστήριξε πως στη Γαλλία, ενώ το ηλεκτρονικό συμβόλαιο είναι ευρέως διαδεδομένο, δε γίνεται εξ αποστάσεως αλλά με το συμβολαιογράφο και το συμβαλλόμενο στον ίδιο χώρο ή δύο συμβολαιγραφους εξ αποστάσεως αλλά με τον πελάτη τους ο καθένας δίπλα του και με φυσική υπογραφή σε ταμπλέτα και όχι ψηφιακή.

"Αυτό ζητάμε κι εμείς για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο χαιρετισμό του ο κ. Τζίμας επανέλαβε πως οι συμβολαιογράφοι δε γίνεται να είναι απόντες από το σχεδιασμό της ψηφιοποίησης.

"Αντίθετα σε όσα μας καταλόγισε πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε πως έχουμε προχωρήσει πολύ την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας μας. Παρά όμως τα βήματα μας, το συμβόλαιο με τον τρόπο που υπογράφεται σήμερα, διασφαλίζει την εγκυρότητα του", ειπε.

Παράλληλα δήλωσε πως είναι ακατανόητο να λείπουν οι συμβολαιογράφοι από το σχεδιασμό της οποίας πλατφόρμας.

"Έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Παπαστεργίου ότι ο κάτοχος, σχεδιαστής και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας θα είναι οι συμβολαιογράφοι και κανείς άλλος", τόνισε.

Από πλευράς του, σε δηλώσεις του στη makthes.gr, ο κ. Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, είπε πως οι συμβολαιογράφοι αφουγκράζονται τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σχετικά με την ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

"Χρειαζόμαστε μια ψηφιοποίηση που θα συνίσταται στη ζωντανή υπογραφή των συμβολαιογραφικών εγγράφων αλλά απέχουμε αρκετά από την εξ αποστάσεως σύνταξη τους", υποστήριξε, δηλώνοντας πως οι συμβολαιογράφοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν όπου μπορούν στη μείωση των καθυστερήσεων στο κτηματολόγιο.

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Ρούσκας δήλωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει μετάβαση του κλάδου στην ψηφιακή εποχή, όχι όμως χωρίς τον απαραίτητο χρόνο δημιουργίας των απαραίτητων μέσων και συνθηκών στον κλάδο.

"Ζούμε σε μια εποχή μετάβασης η οποία έχει ήδη αρκετά χρόνια που έχει ξεκινήσει. Όμως στη δική μας χώρα έχει και τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Ενώ υπάρχουν χώρες που ψηφιοποιούν τα πάντα, υπάρχουν άλλες που θεωρούν ότι το τελευταίο οχυρό είναι το χαρτί του συμβολαίου. Θέλουμε να υπάρξει για τη χώρα μας μια εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή λογική, μετάβαση, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο και πρέπει να έχουμε λόγο σε αυτή, ξεκαθάρισε ο κ. Ρούσκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι ιδιοκτησία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων και όχι του κράτους, τονίζοντας πως τη χαρακτηρίζει η ασφάλεια όλα αυτά τα χρόνια γιατί τη σχεδίασαν και τη διαχειρίζονται άνθρωποι που έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε τις εξελίξεις. Μια συμβολαιογραφια έξω από το ψηφιακό παιχνίδι δε μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τον ευρωπαϊκό μέσω όρο και να μην προχωρήσουμε στην άκρατη ψηφιοποίηση όλων", ανέφερε ο πρόεδρος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο François-Xavier Bary, επικεφαλής του σχεδιασμού των ηλεκτρονικών συμβολαιογραφικών εφαρμογών στη Γαλλία, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της καθιέρωσης του ηλεκτρονικού συμβολαιογραφικού εγγράφου στη χώρα του.





This page might use cookies if your analytics vendor requires them.