ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Νέες εστίες ζητούν οι φοιτητές (φωτ.)

Έλενα Καραβασίλη06 Σεπτεμβρίου 2024

Την ανέγερση φοιτητικών εστιώνκαι την ανακαίνιση των υπαρχόντων ζητούν φοιτητές και φοιτήτριες των ΑΕΙ της πόλης καθώς όπως τονίζουν στο makthes.gr οι υφιστάμενες υποδομές, «Μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μόλις του 2% των φοιτητών του ΑΠΘ, το 1,4% των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ ενώ το ΔΙΠΑΕ ακόμα δεν έχει επίσημη λειτουργική εστία.

Την ίδια ώρα, η περιουσία των Ιδρυμάτων αντί να αξιοποιείται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών γίνεται πεδίο επιχειρηματικής δράσης, όπως συνέβη με ακίνητο του ΑΠΘ που μισθώθηκε με σκοπό να διαμορφωθεί ως boutique hotel! Η υποτυπώδης αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κάτω και από την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αποτελεί κοροϊδία αφού εξαιρεί τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης».


Ο Γιώργος Πολύζος, πρόεδρος του συλλόγων φοιτητών του Φυσικού ΑΠΘ λέει στο Makthes.gr ότι «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα ενοίκια είναι στα ύψη, για μία γκαρσονιέρα σε άθλια κατάσταση, το ενοίκιο φτάνει τα 400-500 ευρώ. Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος ενέργειας αλλά και στα ήδη διατροφής που φτάνεις στα 1.000 ευρώ τον μήνα. Διεκδικούμε να μπορούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές να μένουν στις εστίες, να ληφθούν μέτρα ώστε όσοι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια για να μείνουν εκτός εστιών, η ανάγκη αυτή να καλυφθεί απο το πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν. Ζητούμε την ανέγερση νεων εστιών και όχι μέσω ΣΔΙΤ γιατί δεν θελουμε να πληρώνουμε ενοίκια σε ιδιώτες. Ζητούμε επίσης τη βελτίωση των υποδομών και τη βελτίωση του φαγητού στη Λέσχη. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας και τις διεκδικήσεις μας και καλούμε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες στην αυριανή κινητοποίηση των εργατικών σωματίων, στις 17:30, στην πλατεία της ΧΑΝΘ».


Ο Άρμεν Βασίλη μένει στις εστίες του ΑΠΘ από το 2019. Μεταφέρει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι είναι πολλά. «Σε Ά,Β, Γ εστίες τα πλυντήρια τα αγόρασαν οι ίδιοι οι φοιτητές που σημαίνει ότι δεν είναι δωρεάν. Ζήτημα υπάρχει και με τη φύλαξη γιατί δεν υπάρχει επαρκές και μόνιμο προσωπικό και επαρκής φωτισμός γιατί είναι εύκολο ένας τέτοιος χώρος, ειδικά στις 40 Εκκλησιές, να γίνεται εύκολα στόχος.

Επίσης, ζήτημα αποτελεί ότι και από τις εστίες του ΠΑΜΑΚ στην Καλαμαριά έδιωχναν φοιτητές που δεν είχαν τελειώσει τις σπουδές τους με τη δικαιολογία ότι αυτοί είναι υπαίτιοι που δεν αδειάζουν δωμάτια για τους πρωτοετείς. Όπου βέβαια, η πλειοψηφία φοιτητών και φοιτητριών δουλεύει παράλληλα για να τα βγάλει πέρα κι έτσι υπάρχουν καθυστερήσεις στον χρόνο που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πρέπει να ανεγερθούν νέες εστίες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών. Όλα αυτά προκύπτουν φυσικά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και πρέπει οι αρμόδιοι να πάρουν επιτέλους μέτρα».

Επισημαίνεται βέβαια ότι το ζήτημα της φοιτητικής στέγης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και των τριών πρυτάνεων των Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ). Όπως είχαν επισημάνει οι ίδιοι με δηλώσεις τους στη «ΜτΚ» είναι απαραίτητη η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών καθώς και η ανέγερση νέων. Το ΠΑΜΑΚ σύμφωνα με τον Πρύτανη Στυλιανό Κατρανίδη διαθέτει τους πόρους για την ανέγερση εστιών αλλά «είναι προβληματικό το θεσμικό πλαίσιο».

Όσον αφορά στο ΔΙΠΑΕ, όπως είχε δηλώσει στη «ΜτΚ» ο Πρύτανης Σταμάτης Αγγελόπουλος, αναμένεται η αγορά ακινήτου για νέα φοιτητική εστία στη Σίνδο, τη μελέτη κατασκευής εστίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στις εγκαταστάσεις στις Σέρρες και την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες της υφιστάμενης εστίας στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.