ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ειρηνικά ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ - Νέο κάλεσμα στις 18.00 στην Καμάρα (φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος08 Μαρτίου 2024

Χωρίς να προκληθεί ένταση, ολοκληρώθηκε η πορεία φοιτητών και εκπαιδευτικών που διαδήλωναν ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στις 14:30 οι διαδηλωτές κατέληξαν στο ΑΠΘ ενώ υπάρχει νέο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αναρχικές οργανώσεις και συλλογικότητες στις 18:00 στην Καμάρα.

Φοιτητές, μαθητές καθηγητές και αντιεξουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στην Καμάρα, προκειμένου να εκφράσουν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Στην σημερινή διαμαρτυρία συμμετέχουν και οι Διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.

Στη 1.00 μ.μ. ξεκίνησε η πορεία των συγκεντρωμένων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ. Η πορεία πριν από λίγο έφτασε μπροστά στο ΥΜΑΘ. Έξω από το ΥΜΑΘ και υπό την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας καθόλη την διάρκεια της διαδρομής, οι φοιτητές συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα κραδαίνοντας πανό. Η πορεία συνεχίζεται αυτή την ώρα με κατεύθυνση το ΑΠΘ.



Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων υποστηρίζοντας ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η δημόσια εκπαίδευση ενώ μειώνεται και η αξία των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ.


Στόχος του νομοσχεδίου είναι να υποβαθμίσει πλήρως το δημόσιο πανεπιστήμιο και να στρέψει τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά κενά, λένε καθηγητές.

"Οι ανισότητες θα αυξηθούν καθώς όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να σπουδάζουν. Αυτό συνεπάγεται και υποβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών. Ζητάμε δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά γιατί η εκπαίδευση αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό" είπε η Πόπη Τσαλδάρη μέλος Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.


"Σήμερα, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε στο δρόμο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα στην πολιτική της αξιολόγησης, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου" δήλωσε ο Ηλίας Μήλιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ζ' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 


Ο ίδιος τόνισε ότι: "για άλλη μία μέρα είμαστε στους δρόμους μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και συνολικότερα βέβαια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Το υπουργείο παιδείας προσφεύγει εναντίον των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των ομόφωνων αποφάσεων τους για απεργία και αποχή απέναντι στην αξιολόγηση και μας πάει στα δικαστήρια γιατί μόνο έτσι μπορούν να κυβερνήσουν.

"Είναι όλο και δυσκολότερο ένα παιδί να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής" δήλωσε ο Σταύρος Παπαγεωργίου (μεταπτυχιακός φοιτητής) υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην δημόσια εκπαίδευση.

Στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία όπου βρέθηκε λίγο μετά τη 1.00 μ.μ. η πορεία, σε αυτή προσχώρησαν και συλλογικότητες που πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.

Μετά το πέρας των χθεσινών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη αρκετοί ήταν οι φοιτητές που αναχώρησαν με λεωφορεία για να παρευρεθούν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, στα Προπύλαια, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα έως τις 8 το βράδυ για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ονομαστική ψηφοφορία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.