ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: O ΦΠΑ χτυπά την πόρτα στα Airbnb - Οι συνέπειες και η αναστάτωση στην αγορά

Στέφανος Μαχτσίρας19 Σεπτεμβρίου 2023

Με το… αριστερό θα μπει ο νέος χρόνος σε όσους νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) καθώς από τον Ιανουάριο του 2024 θα θεωρούνται επαγγελματίες και θα καλούνται να πληρώσουν Φ.Π.Α. για τα εισοδήματα που εισπράττουν αλλά και όλα τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στόχος είναι να μπει φραγμός στην ασυδοσία και στην ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που σε πολλές περιοχές, αν και δεν είναι ο κύριος παράγοντας, σίγουρα συμβάλλει στην ιλιγγιώδη άνοδο των ενοικίων.

Βέβαια, είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Φ.Π.Α. στα Airbnb δεν θα δημιουργήσει νέες στρεβλώσεις σε μία φορτουνιασμένη αγορά την ώρα που ήδη οι ιδιοκτήτες, με το που ανακοινώθηκε, ψάχνουν χαραμάδες και παράθυρα για να αποφύγουν την πληρωμή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 4.000 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπει στη βραχυχρόνια μίσθωση. Κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 20-30% (2019, 2020 αυξήθηκαν κατά 10-12%) τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη. Σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 45%, το ενδιαφέρον για βραχυχρόνια ενοικίαση στην πόλη, αφορά Βαλκάνιους.

«Έλλειψη σοβαρότητας, αναστάτωση στην αγορά»



«Τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δείχνουν πως πάσχουμε από έλλειψη σοβαρότητας σαν κράτος, δίνουμε πολύ κακή εντύπωση στους ξένους. Η Βουλγαρία στην οποία και δραστηριοποιούμαι πολλά χρόνια έχει σταθερούς κανόνες, στην Ελλάδα κάτι που τραβάει προσπαθούμε κατόπιν συντεχνιακών πιέσεων να το αλλάξουμε προς το χειρότερο», σημειώνει ο Kώστας Γεωργάκος, μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης.

«Με τον Φ.Π.Α. στα Airbnb θα αρχίσουν όλοι να σκέφτονται πως θα μεταφέρουν ακίνητα σε συγγενείς τους για να έχουν δύο ακίνητα και όχι τρία αποφεύγουν να τον πληρώσουν. Οι επιπτώσεις της παρέμβασης αυτής και στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν σε δύο επίπεδα. Θα επηρεαστούν οι μικροιδιοκτήτες που τους βάζει σε μία διαδικασία για να γλιτώσουν τον ΦΠΑ αλλά και τους ξένους που έχουν επενδύσει εκατομμύρια στην αγορά και μοιραία αυτό το μέτρο θα προκαλέσει προβληματισμό. Ο Φ.Π.Α. 13% που θα τρέχει ξαφνικά στη βραχυχρόνια μίσθωση θα είναι μία σημαντική επιβάρυνση καθώς στη συγκεκριμένη αγορά δεν υπάρχουν πολλά τιμολόγια για να μπορέσει αυτή η επιβάρυνση να δηλωθεί σαν χρεωστική και να υπάρξει επιστροφή στους ιδιοκτήτες», εξηγεί.

«Πάλι προκαλείται αναστάτωση στην κτηματαγορά. Τη στιγμή που ο συντελεστής φορολόγησης στα Airbnb κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (15%, 35%, 45%) αν με τις νέες παρεμβάσεις κάποιος συστήσει εταιρεία ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 22%, δεν ξέρω κατά πόσο θα εισπράξει επιπλέον έσοδα το κράτος», επισημαίνει αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να στραφούν ακίνητα από τη βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή μακροχρόνια λόγω του νέου φόρου.

Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων από την Πρωτοχρονιά θα υπόκειται σε Φ.Π.Α. 13% και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (π.χ. τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου).

Το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σήμερα σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης. Αν και η φορολογία είναι ασύμφορη για τους διαχειριστές ωστόσο με το πλαίσιο αυτό δεν υποχρεώνονται να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Αυτό όμως για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο Φ.Π.Α. θα καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο Φ.Π.Α. θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μην αναγκαστούν και οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, βάσει της νομοθεσίας το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαµοιρασµού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Θεωρητικά, ο στόχος είναι μέσω στενού φορολογικού μαρκαρίσματος να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, δηλαδή να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «κατ’ επάγγελμα ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη.

Σε πολλές περιπτώσεις τα Airbnb και η ταχύτατη εξάπλωσή τους προκαλούν προβλήματα αφενός στις γειτονιές των πόλεων, αφετέρου στους ξενοδόχους που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλα και άστοχες παρεμβάσεις στην αγορά ενδεχομένως να κρύβουν παγίδες.

Οι εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους δηλαδή, πληρώνουν φόρους κανονικά, όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα συνολικά έσοδα για το 2022 θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα 50 εκατομμύρια που εισέπραττε το κράτος πριν λίγα χρόνια.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.