Μονίμως στο επενδυτικό στόχαστρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία να μην επηρεάζει δραματικά, μέχρι…νεωτέρας, την σταθερή τροχιά ανάκαμψης του Real Estate. Την ίδια στιγμή, η πολυπόθητη ολοκλήρωση του μετρό αναμένεται να δώσει νέα πνοή στα καταστήματα κοντά στους σταθμούς.
Η πορεία της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, οι τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αξιολόγηση των ακινήτων ως επένδυση σε διεθνές πλαίσιο, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT) σε συνεργασία με την Optima Bank.
Ειδικοί του χώρου ανέλυσαν την κατάσταση στην αγορά, μεταφέροντας μία ρεαλιστική εικόνα από τα όσα ισχύουν σήμερα.
«Το story που έχει η Θεσσαλονίκη στα έργα υποδομής είναι πολύ σημαντικό ακόμα κι αν πάρουν χρόνο να γίνουν, δεν το έχουν πολλές περιοχές αυτό. Παραλιακό μέτωπο, μετρό, λιμάνι ενεργοποιούν καταστάσεις, κινούν την αγορά, το υπόβαθρο υπάρχει. Είναι κρίμα να μην μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την απολιγνιτοποίηση στη Δυτ.Μακεδονία για να αναπτύξουμε σε νέες βάσεις την περιοχή. Και η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης», ο Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO της Cerved Property Services SA.
«Η αγορά οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη έπεσε 45% από το 2010 αλλά τα τελευταία τρία χρόνια ανακτήθηκε το 35%, η πανδημία δεν έριξε τις τιμές αλλά τη δυναμική της αγοράς, μειώθηκε ο όγκος των συναλλαγών. Τέλη 2021, αρχές 2022 υπάρχει ζήτηση από τα νοικοκυριά για ιδιοκατοίκηση την οποία τροφοδοτούν αποταμιεύσεις και στεγαστικά δάνεια που ξαναδίνονται σιγά σιγά», υποστήριξε. Ταυτόχρονα, παρατηρούνται αναπτύξεις οικιστικών συγκροτημάτων σε Κεντρική και Ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά και είσοδος Ισραηλινών στην αγορά με αγορές και ανακαινίσεις διαμερισμάτων. Το 2021 οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν 34% το 2021 στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα γραφεία, τόνισε πως υπάρχει ισχυρή ζήτηση αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο προιόν, ακόμα και αν ανακατασκευαστούν παλιά κτήρια δεν είναι λειτουργικά. Στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες ευκαιρίες. Παράλληλα καταγράφεται και μία τάση μετατροπής παλαιών γραφείων σε κατοικίες. Στα καταστήματα οι τάσεις στις τιμές των ενοικίων είναι σταθεροποιητικές (με την Τσιμισκή σε πρώτο πλάνο) ενώ το μετρό ωθεί επενδυτές να στραφούν σε ακίνητα κοντά σε σταθμούς του μετρό, γεγονός που θα σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές.
Στον τουριστικό τομέα ξεπηδούν συνεχώς νέα ξενοδοχεία με την Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστεί στην αγορά των Βαλκανίων.
Στην αγορά αποθηκευτικών χώρων (logistics) καταγράφονται ανοδικές τάσεις στα μισθώματα αν και εκεί λείπει το «καλό» προιόν.
Για τις επιπτώσεις του πολέμου εκτίμησε πως δε θα ακυρωθούν τα επενδυτικά σχέδια και οι συμφωνίες, απλώς θα παγώσουν για λίγο ενώ καίριο ρόλο θα διαδραματίσουν η διάρκεια των συγκρούσεων αλλά και η γρήγορη αντίδραση της αγοράς όταν τελειώσει ο πόλεμος. «Οι προοπτικές της κτηματαγοράς στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ευοίωνες, τα οικονομικά μεγέθη κινούνται ανοδικά», σημείωσε.
80 δις. θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το 2027
«Η αγορά ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια διαγράφουν μία συνεχή πορεία ανάπτυξης και αυτό φαίνεται και στις τιμές αλλά και στον ρυθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευοίωνες στον κλάδο», σημείωσε ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, CEO της Optima.Ο κ.Κυπαρίσσης εξέφρασε τη βούληση της τράπεζας να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε υγιές επενδυτικό σχέδιο.
Παράλληλα, εστίασε στα κονδύλια που θα τροφοδοτήσουν την ελληνική οικονομία (περίπου 80 δις μέχρι το 2027 από ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) αλλά και στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να διοχετεύσει ρευστότητα, στηρίζοντας εμπράκτως την παραγωγική δραστηριότητα. «Αν οι τράπεζες διαθέτουν καταθέσεις θα δίνουν και δάνεια, την δεκαετία μετά το 2010 δεν είχαν λεφτά για να δώσουν δάνεια. Τα κόκκινα δάνεια επίσης αποτέλεσαν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία», είπε. «Οι τράπεζες έχουν τη διάθεση και την όρεξη να στηρίξουν την οικονομία, το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ μένει να το δούμε, εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες», επεσήμανε. Για τον πληθωρισμό, εκτίμησε πως θα είναι παροδικός. «Όλες οι συνθήκες συγκλίνουν σε ισχυρή ανάπτυξη», κατέληξε.
«Οι επενδυτές κοιτάνε με ενδιαφέρον την Ελλάδα, πολλά funds συμμετέχουν σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Ενεργειακό, κατασκευαστικό κόστος και η κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζουν τις επενδύσεις. Από το 2018 οι συμφωνίες άνω των 50 εκατ. ευρώ που έχουν συναφθεί αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ. Στην Ευρώπη τα γραφεία άντεξαν παρά την πανδημία ενώ τα μισθώματα έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν, στα εμπορικά καταστήματα η κατάσταση με την πανδημία ήταν πολύ δύσκολη αν και οι επενδυτές συνεχίζουν και τα έχουν στα ραντάρ τους. Στα logistics η αγορά πάει πολύ καλά ενώ στα οικιστικά ακίνητα ρόλο θα παίξουν οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αλλά και το αν θα πέσουν στεγαστικά δάνεια στην αγορά», ο Χρήστος Κοσμάς, Partner, υπεύθυνος του Real Estate στην Deloitte
Ο κ.Κοσμάς στάθηκε ιδιαίτερα στην στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης. «Στην Deloitte είδαμε ισχυρή παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολών αλλά και έντονη νεανική ανεργία. Στην εταιρεία μας έχουμε ειδικό τμήμα που θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα για την εκπαίδευση των νέων εργαζομένων», ανέφερε.
«Η κτηματαγορά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε τουρισμό και τεχνολογικά hubs. Θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει εκπαιδευτική νησίδα, κάθε χρόνο προσελκύουμε περίπου στο Ανατόλια 700 ξένους φοιτητές, επεκτείνοντας συνεχώς το campus του Κολλεγίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάνος Βλάχος, πρόεδρος στο Κολλέγιο Ανατόλια.