«Με το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους» τόνισε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανς Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισκεπτόμενος το χώρο όπου θα κατασκευαστεί το μουσείο.
Ο κ. Σταϊνμάιερ είχε κατ' ίδιαν συνάντηση με τις κυρίες Ρόζα Σαλτιέλ και Ρίνα Ρεβάχ, δύο Θεσσαλονικιές Εβραίες, επιζήσασες του Ολοκαυτώματος, από τις οποίες ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα των ναζί. Παρούσα στη συνάντηση αυτή ήταν η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ.
Σε δηλώσεις του ο Γερμανός πρόεδρος τόνισε ότι «με αυτό το μουσείο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά του αντισημιτισμού, ρατσισμού και του μίσους» χαρακτηρίζοντας το ως σύμβολο της υπερασπισής των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης.
Ο τόπος της τραγωδίας
Ο χώρος όπου κατασκευάζεται ήδη το Μουσείο βρίσκεται απέναντι από το γκέτο του Βαρόνου Χιρς και δίπλα από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, εκεί από όπου το 1943 αναχώρησαν με τρένα για τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης- οι 12.800 εξ αυτών είχαν πολεμήσει για την πατρίδα στον πόλεμο του 1940. «Ο τόπος αυτός είναι ιερός. Η τοποθεσία έχει ύψιστη συμβολική σημασία καθιστώντας το μοναδικό, καθώς ανεγείρεται στον ίδιο τόπο όπου ξεκίνησε η τραγωδία» είπε ο κ. Σαλτιέλ, υποδεχόμενος τους προέδρους των δύο χωρών και εξάροντας την υποστήριξή τους στην κατασκευή του μουσείου.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο κ. Σταϊνμάιερ είναι επίτιμο μέλος της κοινότητας της Θεσσαλονίκης και σχολίασε ότι η συμβολή του ήταν καθοριστική για την υπόθεση του Μουσείου.
Το Μουσείο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Μεταξύ των εκθεμάτων του νέου μουσείου θα είναι οι ράγες, τα βαγόνια και η μηχανή του τρένου που έστειλε στο θάνατο χιλιάδες Θεσσαλονικείς.
Στο μέλλον θα δημιουργηθεί μια περιπατητική διαδρομή μνήμης που θα συνδέει την πλατεία Ελευθερίας με το Μουσείο και θα προσφέρει στους επισκέπτες μια βιωματική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, όπου θα λειτουργεί και κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης θα έχει συνεργασία με διεθνή ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα Yad Vashem, Fondation pour la Mémoire de la Shoah, United Station Holocaust Mémorial Museum, ως τμήμα ενός παγκόσμιο δικτύου για την ιστορική μνήμη και την έρευνα.
«Θα αποτελεί φάρο φωτεινό, σύμβολο κατα ρατσισμού αντισιμητισμουμ με στόχο να υπενθυμίζει αξία της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας» σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ, ο οποίος ευχαρίστησε το σύνολο των δωρητών που χρηματοδοτούν το έργο, δηλαδή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο του Ανδρέα Δρακόπουλο, τον πρόεδρο του ιδρύματος Genesis Σταν Πόλοβετς και τον Αλμπέρ Μπουλά που παραχώρηση το βραβείο Genesis.
Ευχαρίστησε επίσης την ΓΑΙΟΣΕ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας του έργου Πέτρος Μακρίδης σημείωσε ότι το μουσείο είναι προϊόν της επιμονής του κ. Σαλτιέλ και του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κ. Σαλτιέλ απένειμε τιμητικά δώρα στους προέδρους των δύο χωρών και ο κ. Σταϊνμάιερ από την πλευρά του χάρισε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες Γιαννιωτών Εβραίων λίγο πριν τον εκτοπισμό, που θα είναι ένα από τα πρώτα εκθέματα του Μουσείου. Μετά το τέλος της εκδήλωσης η κ. Σακελλαρόπουλου, και οι κ. Σταϊνμάιερ και Σαλτιέλ φύτεψαν συμβολικά δύο ροδιές στον αύλειο χώρο του Μουσείου.