ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ο Βασίλης Καρράς «επέστρεψε» στην πόλη του (φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου21 Οκτωβρίου 2024

Ένα συγκινητικό απόγευμα, αφιερωμένο στην μνήμη του Βασίλη Καρρά ήταν το σημερινό, Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη. 

Συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς του τραγουδιστή που ύμνησε τόσο η πόλη, παραβρέθηκαν στην παρουσίαση της βιογραφίας του τραγουδιστή με τίτλο «Καλησπέρα και καλή βραδιά» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός στη ΔΕΘ, παρουσία της οικογένειας του τραγουδιστή.

Την βιογραφία του μεγάλου καλλιτέχνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, υπογράφει ο συγγραφέας και φίλος του Β. Καρρά, Θάνος Κανούσης.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Σταύρος Καλαφάτης (Βουλευτής, τ. υπουργός) Νίκος Ζεϊμπέκης (τ. αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης) και ο βιογράφος του τραγουδιστή. Όλοι τους διατηρούσαν στενή φιλία με τον Βασίλη Καρρά. Κείμενα διάβασε ο Διογένης Δασκάλου ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Διογένης Μαριόλας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Παπαδόπουλος εκ μέρους των εκδόσεων Ταξιδευτής. «Απόψε επιστρέφει ο Βασίλης στην πόλη του. Επιστρέφει στον τόπο που ανδρώθηκε και τον έπλασε να είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος σε όλο του τον βίο. Ο Καρράς που θρηνήθηκε από πολύ κόσμο από ανώνυμους που μας έπαιρναν τηλέφωνο μετά την έκδοση του βιβλίου. Δε μπορώ να σας πω τι έχουμε βιώσει εδώ και πέντε μήνες που κυκλοφορεί το βιβλίο. Τον σκεπτόμαστε για όλο του τον καθαρό μπεσαλίδικο βίο. Ο Βασίλης Καρράς είναι πάλι στην πόλη του» είπε χαρακτηριστικά.


«Αυτό που μας πονάει πιο πολύ σε όσους βρεθήκαμε κοντά του στις τελευταίες του δηλώσεις είναι ότι δε καταφέραμε το μεγάλο του όνειρο να γίνει η συναυλία με την συμφωνική ορχήστρα Νέων Ελλάδος του Ευάγγελου Αραμπατζή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαριόλας και παρουσίασε με ένα βίντεο αφιερωμένο στη βιογραφία του καλλιτέχνη με τον Διογένη Δασκάλου να παίρνει την σκυτάλη για να διαβάσει κείμενα του βιβλίου.

«Θα ξεκινήσω λέγοντας καλησπέρα και καλή αιωνιότητα. Δεν νιώθω ότι είμαι σε μνημόσυνο γιατί δεν κάνεις μνημόσυνο σε κάποιον που έφυγε και ο Βασίλης δε θα φύγει ποτέ» είπε ο κ. Δασκάλου και διάβασε αποσπάσματα της βιογραφίας.

Από τα αποσπάσματα, μάθαμε μεταξύ άλλων για την ταβέρνα «Ο Πρόσφυγας» στον Εύοσμο που άλλαξε καθοριστικά τον Βασίλη Καρρά όπου έπιασε πρώτη φορά δουλειά σαν τραγουδιστής. Αφηγήθηκε επίσης τον τρόπο που βγήκε το ψευδώνυμο Καρράς. Το 70, λέει, πήγε στις Σέρρες να τραγουδήσει. Φτάνοντας στο κέντρο ο τραγουδιστής είδε ότι έλειπε το όνομα του από την ταμπέλα και αντί αυτού είχε το όνομα Βασίλης Καρράς. «Το όνομα σου είναι μεγάλο και δε χωράει στην ταμπέλα. Έτσι μααυρος όπως είσαι είπαμε μας το κάνουμε Καρράς" του είπε η ιδιοκτήτρια του κέντρου. Ο τραγουδιστής γέλασε και το δέχτηκε. Άργησε πολύ όμως να το συνηθίσει. Για έξι μήνες τουλάχιστον δεν γυρνούσε στο Καρράς, λέει το βιβλίο. Έγινε αναφορά επίσης στην γνωριμία του με τον Τόλη Βοσκόπουλο και το πώς δημιουργήθηκε η φιλία τους. Ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης και αντρικής φιλίας» όπως είχε πει συγκεκριμένα ο Β. Καρράς.

Ο Σταύρος Καλαφάτης παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων: «Όντως, εδώ πρέπει να είμαστε χαρούμενοι γιατί είναι αλήθεια ότι άνθρωποι σαν τον Βασίλη ποτέ δε φεύγουν. Είναι στενά τα λόγια για τον Βασίλη, δεν τον χωράνε. Ο καθένας έχει μια δική του ιστορία με τον Καρρά. Μέσα από τα τραγούδια νιώθω ότι ο καθένας είχε μια προσωπική ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Ήταν κοντά στον καθένα σε κάθε έκφανση της ζωής του. Στα εύκολα στα δύσκολα αυτό ήταν και το μεγαλείο του, να μπαίνει στο μυαλό την καρδιά και την ψυχή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας ακόμα και αν δεν ήταν φαν αυτής της μουσικής. Τον άκουγαν όλες οι ηλικίες και παντού και νομίζω ότι αυτό τον κάνει πραγματικά μοναδικό.


Ήταν ένας μεγάλος Έλληνας με την επιδραστικότητα που είχε στην ψυχή του κάθε Έλληνα. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν ήταν η φωνή και η ερμηνεία του που τον έκανε μοναδικό, εγώ τον Βασίλη στην πίστα να τον είδα δέκα φορά στη ζωή μου τα λέγαμε στο κτήμα του στα παρασκήνια συγκινημένος και υπερήφανος που είμαι φίλος του Βασίλη της Χριστίνα και νιώθω ότι είμαι ένας πάρα πολύ καλός φίλος, πέρα από τα τραγούδια του καημού περιεχόμενο πού τους έδινε, αυτό που βιώνω εγώ είναι τα υπέροχα του μάτια, το βλέμμα του που είχε πάντα την θύμηση από την λαϊκή του καταβολή που το μαρτυρούσαν και ας μη το έλεγε. Το αξιακό σύστημα που εκπροσωπούσε ο Βασίλης Καρράς δεν το πρόδωσε ποτέ».

Στο τέλος ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος. "Είναι μεγάλη μου τιμή που με κάλεσε εδώ η οικογένεια σήμερα. Χαιρόμαστε Βασίλη που είσαι στη ζωή μας και στη ζωή όλων των Ελλήνων» κατέληξε.

Ο Νίκος Ζεϊμπέκης σημείωσε: Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου θα προβληθεί η μεγάλη Συναυλία του Βασίλη Καρρά που έγινε το 2017 στο θέατρο Πέτρας, με τίτλο: “40 χρόνια Βασίλης Καρράς”.Ζειμπεκης: όλοι έχουμε να πούμε πολλά εδώ. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις έναν τέτοιο άνθρωπο πόσο μάλλον άμα είναι φίλο σου. Θα ήθελα να ξεκινήσω από το βιβλίο, ο Βασίλης δεν έκανε ποτέ στην τύχη τίποτα και οι σκέψεις του είχαν βάθος

Δεν ήταν τυχαίο που διάλεξε τον Θάνο να γράψει αυτό το βιβλίο. Ήταν πρώτα πρώτα φίλος του. Το βιβλίο είναι αυτό πιστεύω ότι θα ιελε και ο ίδιος. Απλός ευκολοδιαβαστο βγάζει την αγάπη του για όλους περνάει τα μηνύματα που ήθελε να περάσει ο Βασίλης, είναι πραγματικά μια μεγάλη προίκα για αυτόν τον άνθρωπο γιατι πολύς κόσμος θα μάθει πράγματα για αυτόν που δε ξέρει, ακόμα κι εμείς, οι φίλοι του. Είμαι μικρός για να μιλήσω για το καλλιτεχνικό του κομμάτι και δεν θα είμαι αμερόληπτος" είπε μεταξύ άλλων και τέλος, συγκινημένος έκλεισε λέγοντας πως «Αισθάνομαι πολύ τυχερός που ήμουν φίλος του και με έκανε οικογένεια του».

Τελευταίος το λόγο πήρε ο βιογράφος του Β. Καρρά, Θάνος Κανούσης. «Ο Βασίλης πριν τρία χρόνια όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία μου έλεγε ιστορίες για τη ζωή του και μου ανοίχτηκε μάλλον μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη. Είναι μεγάλη τύχη και τιμή να γράψω εγώ αυτό το βιβλίο» είπε αρχικά ο συγγραφέας.

«Ο Βασίλης Καρράς είχε μεγάλη αγάπη και σεβασμό στη μουσική που λέμε έντεχνο ροκ. Για μένα ο Καρράς είναι ο πιο ροκ τραγουδιστής της Ελλάδας είχε πει μάλιστα κάποτε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Έτσι λοιπόν άρχισε να μου μιλάει για τη ζωή του, τα παιδικά του χρόνια, τη νύχτα. Του πρότεινα να την κάνει την βιογραφία και δέχτηκε. Άρχισε η βιογραφία του λοιπόν με έναν Βασίλη υγιέστατο. Όταν έγραψα τις 30 πρώτες σελίδες του τις διαβασα και μου είπε "νουβέλα με έκανες". Το βιβλίο είχε τελειώσει αρχές του 23. Θα μπορούσαμε να το τυπώσουμε τον Σεπτέμβριο αλλά δε το κάναμε για δύο λόγους. Πρώτον μη μας πουν ότι εκμεταλλευομαδτε την κατάσταση του κ δεύτερον γιατί ήθελε να είναι στην παρουσίαση. Ο,τι υπάρχει στο βιβλίο είναι με την έγκριση του. Ακόμα και τα γράμματα του εξωφύλλου ήταν δικά του. Το μόνο που δεν έγινε ότι δεν πήρε το βιβλίο στα χέρια του. Συμφωνήσαμε με τον τίτλο. Είδα τη ζωή του σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, του άρεσε επίσης. Πώς μπορούσε να είναι η ζωή ενός δεκάχρονου που ξυπνούσε για να πουλήσει κουλούρια, λαχεία και να δουλέψει στη μουτζούρα. Έζησε ακραία φτώχεια και τον βοήθησε η τύχη και το ταλέντο του δούλεψς πάρα πολύ και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές του εαυτού του. Με πάνω από εκατό σουξέ θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μουσική ιστορία της χώρας μας. Έχει τραγουδήσει παντού. Δεν είναι τυχαίος ότι εκτός από τα αγγλικά το βιβλίο θα μεταφραστεί και στα βουλγαρικά. Οταν τελειβσε το βιβλίο ήρθαν τα κακά μαντάτα για την υγεία του. Ήθελε να βάλουμε μέσα τον καρκίνο για να ξέρει όλη την αλήθεια ο κόσμος και να παίρνει δύναμη. Δε δίσταζε να μιλήσει για τα ελαττώματα του. Δέχτηκε τόση πολλή αγάπη όταν μαθεύτηκε η κατάσταση της υγείας του.


Μόνο στην Τουρκία δεν τραγούδησε ποτέ. «Δε μπορώ να τραγουδήσω εκεί που μαρτύρησαν οι πρόγονοι μου, μου είναι αδύνατον. Δε το διαπραγματεύομαι αυτό με όλο το χρυσάφι του κόσμου είπε συγκινημένος» έλεγε.

Δεν ήθελε να μιλήσουμε για τις φιλανθρωπίες. Δε ξέχασε την ποντιακή του καταγωγή, τα πέτρινα χρόνια, το χωριό του, τους φίλους του, την οικογένεια του. Είμαι σίγουρος ότι η πόλη θα βρει τρόπο να τιμήσει τον Βασίλη Καρρά που τίμησε τόσο πολύ την πόλη.

Τον συνάντησα τελευταία φορά στις 18/12/23. Πριν μπει στην εντατική. Τον συνάντησα στο σαλόνι του σπιτιού του. Μου ζήτησε να διαβάσω το βιβλίο μπροστά στη γυναίκα του ,τον Στρατό και τον Γιώργο. Έσπαγε η φωνή μου, φοβόμαστε. Ότι θα ήταν η τελευταία φορά που τον έβλεπα όπως και έγινε. Διάβαζα έβλεπα την ικανοποίηση στα μάτια του. Ήξερα πως πόναγε μας δεν ήθελε να φανεί ο πόνος του. Θάνο θέλω να με αγαπάς και να με σκέφτεσαι μου είπε πριν φύγω δε θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου το τελευταίο όλο αγάπη βλέμμα του» τόνισε σε κλίμα συγκίνησης.

"Για να γίνει κάποιος μεγάλος τραγουδιστής και καλλιτέχνης πρέπει πάνω από όλα να είναι καλός άνθρωπος και αυτός ήταν ο Βασίλης δεν ξέχασε ποτέ τον συνάνθρωπό του και τα παιδικά του χρόνια. Ήθελε να τον θυμόμαστε χαρούμενο και χωρίς στεναχώριες. Για μένα αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μου έχει κάνει ποτέ άνθρωπος και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου" κατέληξε ο συγγραφέας.

Τέλος, ανακοινώθηκε πως μια μεγάλη συναυλία με τίτλο «βραδιά Βασίλη Καρρά» θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό στάδιο με δεκάδες μεγάλους καλλιτέχνες τον Ιούνιο. Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα πάνε για φιλανθρωπίες και το διοργανώνει η Minos EMI.

Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου προβλήθηκε η μεγάλη Συναυλία του Βασίλη Καρρά που έγινε το 2017 στο θέατρο Πέτρας, με τίτλο: «40 χρόνια Βασίλης Καρράς».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.