ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Οι εστίες δεν θα γίνουν τα νέα Τέμπη» - Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές του ΑΠΘ

Αλκίνοος Βλαχόπουλος10 Οκτωβρίου 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, με αφορμή την πτώση του ασανσέρ που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας εντός του κτιρίου της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Ιδρύματος.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έξω από το Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ διεκδικώντας άμεση βελτίωση των υποδομών του πανεπιστημίου.

«Σε άθλια κατάσταση τα ασανσέρ»

«Ως φοιτητικός σύλλογος είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια την επικινδυνότητα των υποδομών ωστόσο τα αιτηματα μας δεν εισακούστηκαν» επισημαίνει η Πρόεδρος του Φοιτητικού συλλόγου των Εστιών του ΑΠΘ Κωνσταντίνα Παπαγιάννη. Η ίδια ανέφερε ότι «περιμέναμε την πτώση του ασανσέρ γιατί τον τελευταίο καιρό τα μηχανήματα αυτά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση» ανέφερε τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Διεκδικούμε το σπίτι μας να είναι έτσι όπως πρέπει να είναι και όχι να φοβόμαστε για το αν θα μας έρθει το ταβάνι στο κεφάλι.

Παρόλο που τα ασανσέρ δεν είχαν πιστοποιητικό για δύο ολόκληρα χρόνια, βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία με τους φοιτητές να τα χρησιμοποιούν καθημερινά».

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τα νέα Τέμπη»

«Το γεγονός της πτώσης του ασανσέρ μας έχει συγκλονίσει όλους επισημαίνει» ο Πρόεδρος του Φοιτητικού συλλόγου Φυσικού του ΑΠΘ, Γιώργος Πολύζος τονίζοντας ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε τα νέα Τέμπη». Ο ίδιος κάλεσε την Πρυτανεία και όλους τους υπεύθυνους να πάρουν άμεσα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών και την ανέγερση νέων εστιών.


«Το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας δεν ήταν τυχαίο» επισήμανε το μέλος του Συλλόγου Οικοτροφων Φοιτητών ΑΠΘ Μαρία Σιάσιου. Όπως κατήγγειλε η ίδια «αντιμετωπίσαμε πλήρη αδιαφορία από τους υπεύθυνους της φοιτητικής μέριμνας οι οποίοι μιλούν ακόμη και για δολιοφθορά από του μηχανισμού από φοιτητές αλλά και για ευθύνες εργαζομένων. Καλούμε τους φοιτητές σε διαρκή αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας καθώς αν δεν αυξηθεί άμεσα ή κρατική χρηματοδότηση θα βλέπουμε καθημερινά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή».

Πριν λίγο Κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων καθώς και πραγματογνώμονας βρέθηκαν στο κτήριο της Γ’ Εστίας που διαμένουν φοιτητές του ΑΠΘ και διενήργησαν έλεγχο στο ασανσέρ που την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε συμβάν με την πτώση του κλωβού. Παράλληλα τα συνεργεία ελέγξαν και τους υπόλοιπους ανελκυστήρες που βρίσκονται στο κτίριο μετά και την εντολή του Εισαγγελέα για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.


Η εταιρεία TÜV AUSTRIA που είναι εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το ασανσέρ λειτουργούσε για δύο χρόνια χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. Παρά το γεγονός ότι είχαν διενεργηθεί δύο έλεγχοι κατά το διάστημα 2022-2023, κανένας από αυτούς δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.