ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Οι κάτοικοι της Καρδίας αναβιώνουν το έθιμο της σούστας - Ιστορικές φωτογραφίες

Ελένη Θεοδωρίδου11 Απριλίου 2024

Το έθιμο της σούστας από τον 20ο αιώνα αναβιώνουν οι κάτοικοι της Καρδίας μέσω του Συλλόγου Δράσεων Κατοίκων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Βαρσάμης, περιέγραψε στο makthes.gr το παραδοσιακό έθιμο αλλά και τη μορφή που θα πάρει φέτος.

Το έθιμο της σούστας

Όπως εξηγεί, το έθιμο στην Καρδία διεξάγονταν από το 1950 μέχρι την δεκαετία του 1970 την ημέρα της Μεταμορφόσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, όταν οι χωρικοί πήγαιναν για να κάνουν το μοναδικό τους μπάνιο στη θάλασσα για αναψυχή λόγω φόρτου εργασίας. 

«Το 1922 ήρθαν οι πρόσφυγες από το Παλιό Πλαγιάρι της Ανατολικής Θράκης από όπου και έφεραν το έθιμο το οποίο όμως δεν ξεκίνησε με την εγκατάστασή τους στην περιοχή αλλά πολύ αργότερα, μετά το τέλος του εμφυλίου το 1949 μέχρι και περίπου την δεκαετία του '70. Έπαιρναν λοιπόν τα δίτροχα κάρα τους, τις λεγόμενες σούστες (κάρα είχαν περίπου το 60-70% των κατοίκων γιατί ήταν γεωργοκτηνοτροφικές οικογένειες) και πήγαιναν στην κοντινότερη παραλία, δηλαδή την Περαία.

 Ξεκινούσαν 50-60 κάρα τα οποία κατέβαιναν τον δρόμο της Καρδίας και κόβοντας δρόμο έφταναν στον δρόμο της Περαίας τραγουδώντας και έφταναν στην θάλασσα. Το κάρο μετατρέπονταν σε ένα είδος ομπρέλας: Αφού το σήκωναν στα δύο χερούλια του άπλωναν κουρελούδες και κάθονταν από κάτω για να μη τους χτυπά ο ήλιος. Έπαιρναν μαζί τους καρπούζια, φρούτα, κρασιά και έστηναν μια μεγάλη γιορτή όπου συμμετείχαν όλοι, ακόμη και τα άλογα τα οποία έμπαιναν στη θάλασσα και στον ίσκιο. Η γιορτή διαρκούσε όλη την ημέρα και το απόγευμα επέστρεφαν στην Καρδία. Το έθιμο χάθηκε με την έλευση των αυτοκινήτων» λέει χαρακτηριστικά.

Η αναβίωση

Η ίδεα για την αναβίωση ήρθε από τους κατοίκους καθώς υπάρχουν ακόμα επιζώντες συμμετέχοντες του αυθεντικού εθίμου. Το έθιμο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία της Καρδίας.

«Στην κεντρική πλατεία της Καρδίας θα βάλουμε μια μεγάλη λινάτσα και θα την γεμίσουμε με άμμο. Επάνω θα τοποθετήσουμε το κάρο, θα βάλουμε τις κορελούδες, έναν προτζέκτορα να παίζει με παλιές φωτογραφίες, ενώ θα υπάρχει και ταμπλό με αρχειακό υλικό. Μουσική από την αείμνηστη Θράκη με παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά κρασιά θα θυμίζουν τις λησμονημενες πατρίδες» σημειώνει ο κ. Βαρσάμης. Όσο για τις πληροφορίες, αυτές αντλήθηκαν από τους ίδιους κατοίκους που έζησαν την αυθεντική εκδοχή του και τις μαρτυρίες τους.

«Είναι σημαντικό να το αναβιώσουμε για να μάθουν και οι νεότεροι την ιστορία του τόπου» καταλήγει ο κ. Βαρσάμης.

Αναπαλαίωση δύο πηγών

Στα σχέδια του συλλόγου είναι και η αναπαλαίωση δύο πηγών νερού που προμήθευαν τότε τους κατοίκους, ένα πηγάδι και μια βρύση.

«Η σημερινή περιοχή Άνω Σχολάρι λεγόταν τότε Πασασλή και ήταν ένα πανέμορφο καθαρά τούρκικο χωριό. Στην ρεματιά υπήρχε μια πανέμορφη βρύση από όπου όλοι οι κάτοικοι της Καρδίας πήγαιναν με άλογα, μουλάρια και κάρα για να πάρουν νερό μέσα σε δοχεία τα οποία ονομάζονταν μπούκλες. Εκεί υπάρχει και ένα πηγάδι σε πολύ καλή κατάσταση μεν αλλά επικίνδυνο δε καθώς είναι 30 εκατοστά από το έδαφος. Εμείς θέλουμε να το σηκώσουμε στο 1 - 1,2μ με κάγκελα για να είναι ασφαλές και να το ξαναπαραδώσουμε στους κατοίκους». Όπως εξηγεί ο κ. Βαρσάμης αυτές οι εργασίες θα γίνουν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και Κοινότητα Τριλόφου όπου ανήκουν οι πηγές.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.