ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ολέθριες πολιτικές στην Υγεία «βλέπει» η αντιπολίτευση

Βαγγέλης Στολάκης11 Οκτωβρίου 2022

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την εικόνα των νοσοκομείων της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης ασκούν μέσω της «ΜτΚ» βουλευτές και Τομεάρχες Υγείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Δώρα Αυγέρη, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που συρρικνώνεται και εξαφανίζεται από τις «εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» όπως λέει χαρακτηριστικά, κάνει λόγο στη «ΜτΚ» η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη. «Αν το διαβάζαμε ως μυθιστόρημα, θα είχαμε να κάνουμε με ένα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία. Δεν το διαβάζουμε, όμως. Το ζούμε. Είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί, όσα απόρρητα κι αν επικαλεστεί το επιτελικό παρακράτος, όσο κι αν παραπληροφορεί ή απειλεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας υποστελεχωμένα και χωρίς πόρους, ενώ την ίδια ώρα ευνοεί και μοιράζει αφειδώς το δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικά συμφέροντα, εις βάρος των κοινωνικών αναγκών και του αγαθού της υγείας που το έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει η κ. Αυγέρη: «Στη Θεσσαλονίκη, όπου συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, η κυβέρνηση κυριολεκτικά έχει αφήσει τα νοσοκομεία στη μοίρα τους. Όπως και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία μαραζώνουν χωρίς προσωπικό, ενώ την ίδια ώρα ιδιωτικά κέντρα ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια.

Στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου εδώ και μήνες δεν έχει ανακατασκευασθεί η καμένη Πνευμονολογική Κλινική του. Για το δε ‘Άγιος Παύλος’ ακόμη να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας, γιατί έπαυσε μόλις μέσα σε ένα μήνα από τον διορισμό του τον αναπληρωτή διοικητή του, πρώην διευθυντικό στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας που συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας. Φαινόμενα της περιστρεφόμενης πόρτας, μπίζνες αλά Μαξίμου ΑΕ, και στο βάθος πολίτες που τρέμουν μην τυχόν και ασθενήσουν, άνθρωποι που έχασαν άδικα τη ζωή τους γιατί διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ ή σε προσχηματικές ΜΕΘ. Γι’ αυτό το διαρκές έγκλημα είναι υπόλογη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα λογοδοτήσει» καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Γιώργος Φραγγίδης, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Η πανδημία και η πορεία των 2,5 ετών, αποτέλεσε ορόσημο για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανέδειξε τις παθογένειες, τα προβλήματα, αλλά και την τεράστια αξία του για την αντιμετώπιση αυτής αλλά και οποιασδήποτε μελλοντικής υγειονομικής ή άλλης απειλής» σχολιάζει από την πλευρά του, ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αρμόδιος Τομεάρχης Υγείας, Γιώργος Φραγγίδης. «Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, σήκωσε το κύριο βάρος της πανδημίας. Η κυβέρνηση ωστόσο το αφήνει να παρακμάσει, απαξιώνοντας τις δομές και τη λειτουργία του. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κρίσιμων ειδικοτήτων που παραλύει τα νοσοκομεία, με κορυφαία την αναισθησιολογία, που έχει οδηγήσει σε ‘πάγωμα’ των χειρουργείων αλλά και μίας σειράς άλλων ιατρικών πράξεων» σχολιάζει. «Με τα νέα στοιχεία της μελέτης Λύτρα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση νοσηλείας στην επαρχία. Συγκλονιστικό εύρημα, ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν. Πιο συγκεκριμένα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών (από τους 1.084), ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 72,7%. Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Μια διαπίστωση που αφορά όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας» αναφέρει ο κ. Φραγγίδης στην «ΜτΚ». «Η ανωτέρω μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας» συμπληρώνει ο κ. Φραγγίδης.


Γιώργος Σιδέρης, ΚΚΕ

«Η πανδημία με τα 6,5 εκατομμύρια νεκρούς διεθνώς και τους πάνω από 33.200 στη χώρα μας απέδειξε ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας έγιναν φύλλο και φτερό. Όσο υγεία είναι εμπόρευμα ο λαός δε θα απολαμβάνει υψηλού επιπέδου παροχές» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας. Ειδικότερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης ο κ. Σιδέρης αναφέρει «Οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι χιλιάδες (πάνω από 400 στο «Παπαγεωργίου»), οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θεριεύουν με 1 στους 4 εργαζόμενους να είναι συμβασιούχοι. Οι συνεργασίες με ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες ανθούν και οι ΣΔΙΤ είναι σε ημερήσια διάταξη (όπως για παράδειγμα η δημιουργία μονάδας ημερησίας νοσηλείας στο «Θεαγένειο»). Η λογική της υγείας-εμπόρευμα αποτυπώνεται στην ελεεινή δήλωση της αναπλ. υπουργού ότι η πνευμονολογική κλινική του ‘Γ. Παπανικολάου’ που καταστράφηκε θα επαναλειτουργήσει μόνο στην περίπτωση που βρεθεί χορηγός! Η υποστελέχωση βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές (στο «Ιπποκράτειο» υπάρχουν μόνο 7 αναισθησιολόγοι -75% λιγότεροι- και τα όποια μπαλώματα δεν μειώνουν τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία). Την ίδια ώρα τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης επεκτείνονται» λέει ο κ. Σιδέρης. Και συμπληρώνει: «Αυτή η κατάσταση αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα μιας στρατηγικής στην οποία εκτός από τη ΝΔ συναινούν και τα άλλα αστικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί όλοι τους ως κυβέρνηση -με τις όποιες συνεργασίες- προώθησαν την εμπορευματοποίηση, αύξησαν την υποστελέχωση, ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα. Ο αγώνας για την υγεία είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό».


Κωνσταντίνος Σπίγγος, ΜέΡΑ25

Για «Ακήρυχτη υγειονομική κρίση - ντόμινο» μιλά από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Σπίγγος, Συντονιστής του Τομέα Υγείας του ΜέΡΑ25. «Οι επιμέρους υποδομές ενός συστήματος υγείας είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία και η κρίση σε ένα υποσύστημα μετακυλίεται και στα άλλα. Τα κυβερνητικά πεπραγμένα, στο πλαίσιο προφανών επιδιώξεων υπέρ της ιδιωτικής και κατά της δημόσιας υγείας, έδωσαν τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ, ώστε τώρα η αρχική πανδημία COVID- 9 έχει μετασχηματιστεί σε χιονοστιβάδα καθυστερήσεων των χειρουργείων, καθυστερημένων διαγνώσεων, ματαίωσης προληπτικών ελέγχων, αύξησης των ατυχημάτων, αύξησης των κλινικών ψυχιατρικών νοσημάτων, επιδείνωσης των συνθηκών νοσηλείας, αύξησης της νοσηρότητας και της σοβαρότητας των νοσημάτων, σοβαρής εξάντλησης και απογοήτευσης του προσωπικού, ώστε διαρκώς αιμορραγεί προς το εξωτερικό και προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι συνθήκες περίθαλψης να επιδεινώνονται, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη πλέον υγειονομική κρίση». «Η κυβέρνηση έχασε το χρονικά κρίσιμο παράθυρο μίας αποτελεσματικής έστω και την τελευταία στιγμή παρέμβασης στο σημαντικά αποδυναμωμένο ΕΣΥ μας, με σκοπό τη σωτηρία, εκτός των ανθρώπων και αυτού του ίδιου. Δυστυχώς, τώρα το σύστημα υγείας πεθαίνει μαζί με τους ανθρώπους, καθώς η χώρα μας καταγράφει 15-30.000 περισσότερους θανάτους ετησίως από κάθε αίτιο, συγκριτικά με την περίοδο 2016-1019. Η κατάσταση αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί, σε οποιονδήποτε και αν κληροδοτηθεί μετά τις επόμενες εκλογές και τα χειρότερα δυστυχώς έπονται και αφορούν τους μη έχοντες την ικανότητα να πληρώσουν για την υγεία τους» καταλήγει ο κ. Σπίγγος.


Αθανάσιος Ελευθεράκης, Ελληνική Λύση

«Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας και δη της Βορείου Ελλάδας είναι σε όλους μας λίγο ή πολύ γνωστή. Τα προβλήματα που διαχρονικά υπήρχαν, με την πανδημία και τον τρόπο που την χειρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση, πολλαπλασιάστηκαν και οξύνθηκαν» υποστηρίζει από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Ελευθεράκης, τομεάρχης Υγείας της «Ελληνικής Λύσης». «Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στα τακτικά ιατρεία τα ραντεβού κλείνονται για μήνες μετά, σε κάποιες ειδικότητες 5-6 ή ακόμη και περισσότερο. Τα τακτικά χειρουργεία επίσης, μόνο τα επείγοντα των εφημεριών μπαίνουν γρήγορα και αυτό μόνο τα απαραιτήτως αναγκαία. Οι δε αναμονές για εξέταση στις εφημερίες μπορεί να ξεπερνούν και τις πέντε ώρες. Η απαγόρευση εισόδου συνοδών στα νοσοκομεία έφερε στην επιφάνεια την τεράστια έλλειψη των βοηθών θαλάμων, το έργο τους εναποτίθεται και αυτό στο υπάρχον ελλιπές και εξαντλημένο νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι πολλές φορές οι ασθενείς μένουν χωρίς περιποίηση (άσιτοι και βρώμικοι). Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοια περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο άσχημες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τόσο υπαμοιβόμενο που πολλές θέσεις ακόμη και όταν προκηρύσσονται (και αυτό για ολιγόμηνες συμβάσεις), μένουν κενές. Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω έλλειψης προσωπικού ολόκληρα τμήματα δεν λειτουργούν αν και υπάρχει ο εξοπλισμός. ο οποίος παλιώνει αχρησιμοποίητος» αναφέρει ο κ. Ελευθεράκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.