ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Όμηροι» σε εστίες... της συμφοράς, 1280 φοιτητές (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team22 Φεβρουαρίου 2023

Tης Ανατολής Μαυρίδου

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισήμαναν οικότροφοι των εστιών και εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στις φοιτητικές εστίες όπως λένε οι φοιτητές είναι γνωστά αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για να βρεθεί οριστική λύση. 

Σπασμένες τουαλέτες, ξεχαρβαλωμένα κουφώματα, ασανσέρ με γυμνά καλώδια, διάδρομοι με ξηλωμένα ταβάνια συνθέτουν το απογοητευτικό σκηνικό των τριών εκ των τεσσάρων φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που χτίσθηκαν τη δεκαετία του 1960 και βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από την Πανεπιστημιούπολη, στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, όπως είχε γράψει η «ΜτΚ» στις 5 Φεβρουαρίου. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ζήτημα ασφαλείας των φοιτητών που μένουν στις εστίες. Θέμα που ανέκυψε εκ νέου, μετά από ανώνυμη καταγγελία φοιτήτριας, οικότροφου στην Α’ εστία. Όπως φέρεται να έγραψε η ίδια σε κλειστή ομάδα φοιτητών, πριν από μερικές ημέρες την ακολούθησαν στο μπάνιο τρία άτομα που δεν ανήκαν στους φοιτητές που μένουν στις εστίες. Ευτυχώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια είχε κλειδώσει την πόρτα. Υποστηρίζει πως παρότι έβαλε τις φωνές, κανείς δεν έσπευσε να τη βοηθήσει. Μετά από δέκα λεπτά όπως αναφέρει, οι άγνωστοι αποχώρησαν και η κοπέλα επέστρεψε στο δωμάτιό της, με τον φόβο όμως να την κυριεύει.

Οι οικότροφοι απαιτούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και των εστιών να πάρουν μέτρα και να δώσουν λύση εδώ και τώρα την βελτίωση των υποδομών των εστιών.

«Εμείς οι εστιακοί φοιτητές δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες που έχει διαμορφωθεί είναι τραγική. Οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με ένα σωρό προβλήματα όπως είναι: τα χαλασμένα κοινόχρηστα μπάνια, τα ασανσέρ, η υγρασία και η μούχλα σε δωμάτια και διαδρόμους. Το περασμένο διάστημα έγινε και ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού από αγνώστους στα κοινόχρηστα μπάνια της εστίας όπου δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές. Για αυτή την κατάσταση υπάρχουν υπεύθυνοι. Η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει καταντήσει τις φοιτητικές εστίες να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό σε συντήρηση, σε ηλεκτρολόγους, σε υδραυλικούς, προσωπικό καθαριότητας με υποδομές που δεν είναι πλέον κατάλληλες για να φιλοξενήσουν έναν φοιτητή» είπε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Μικές, πρόεδρος της ΣΟΦΕΘ.

Αιτήματα των οικοτρόφων των φοιτητικών εστιών:

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, τις υποδομές του ιδρύματος και τη φοιτητική μέριμνα.

- Επαρκή φωτισμό σε όλους τους διαδρόμους και στους εξωτερικούς χώρους.

- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ευθύνη του κράτους για την φύλαξη των εστιών

- Βελτίωση της ποιότητας της σίτισης των φοιτητών.

-Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών σε όλες τις εστίες.

- Να ανεγερθούν καινούριες εστίες χωρίς καθεστώς ΣΔΙΤ με ευθύνη του κράτους.

- Να γίνει πλήρης αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία για όλα τα κτίρια των εστιών.

- Να διεξαχθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των κτιρίων.

- Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαμερίσματα και ξενοδοχεία για την δωρεάν στέγαση των φοιτητών που δικαιούνται δωμάτιο αλλά δεν τους έχει δοθεί ακόμα.

- Να καταργηθεί κάθε είδους ενοικίου - εγγυήσεων.


1.280 διαμένοντες

Οπως είχε τονίσει στη «ΜτΚ» ο Δημήτριος Κωβαίος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ στις φοιτητικές εστίες υπάρχουν 1.280 διαμένοντες. Το πρόβλημα προκύπτει όπως είπε από το γεγονός ότι η οικονομική διαχείριση των εστιών γίνεται από την Αθήνα και το Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, «χωρίς να φέρουμε εμείς καμία ευθύνη».

Επισήμανε μάλιστα πως «δυστυχώς, δεν μπορούμε να βάλουμε επιπλέον φωτισμό ή να φτιάξουμε τα μπάνια. Είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Η επικοινωνία μας με τον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι σχεδόν καθημερινή όπου καταθέτουμε τα αιτήματά μας όμως το Ινστιτούτο έχει στη δικαιοδοσία του τις εστίες όλης της χώρας. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Γίνονται δηλαδή οι διαγωνισμοί, τελεσφορούν κάποια στιγμή όμως μέχρι να έρθουν για παράδειγμα οι λάμπες οι ανάγκες έχουν αυξηθεί».

Πρόσθεσε πως «απαιτείται άμεση αναμόρφωση ώστε να υπάρξει παράρτημα του Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη που θα έχει την αποκλειστική διαχείριση πόρων και προσωπικού ή να δοθεί στο ΑΠΘ η αποκλειστική διαχείριση των εστιών, διαφορετικά κάνουμε απλώς τους μεσάζοντες και τα χέρια μας είναι δεμένα».

Οι εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών είναι οι παλαιότερες και δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λόγω αυτού του συστήματος διαρχίας. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ώστε να δίνονται λύσεις το συντομότερο δυνατό. Οι εστίες είναι σε μία ικανοποιητική κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών σε σχέση με άλλες εστίες σε πανεπιστήμια της χώρας. Χρειάζονται βελτιώσεις σε ότι αφορά τις υποδομές και τον φωτισμό. Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ιδιομορφίας του τρόπου λειτουργίας των εστιών προσπαθούμε όμως μέσα στις επικρατούσες συνθήκες να βελτιώσουμε την κατάσταση και είμαστε δίπλα στους φοιτητές μας. Επικοινωνούμε άμεσα μαζί τους και προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματά τους», είπε ο κ. Κωβαίος.

Δείτε τις φωτογραφίες του makthes.gr










This page might use cookies if your analytics vendor requires them.