Σε δύο «στρατόπεδα» χωρίστηκαν οι δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα εν μέσω των εκατομβών νεκρών στη χώρα, ελέω πανδημίας, καθώς στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα αναφορικά με την στήριξη του ΕΣΥ και της διαχείρισης της πανδημίας.
Εντέλει, το Δ.Σ. υιοθέτησε το ψήφισμα που κατέθεσε η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα και βασίστηκε σε αυτό που είχε ψηφίσει ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πέτρος Λεκάκης, με το ψήφισμα το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης «εκφράζει δημόσια ευγνωμοσύνη και ευχαριστώ» προς το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων «για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει» και ζητά, μεταξύ άλλων, τα εξής:
πιστή τήρηση των μέτρων και εντατικοποίηση των ελέγχων,
ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση στη διαχείριση των δημοσίων υπηρεσιών που είναι υποστελεχωμένες,
άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων που πλήττονται,
άνοιγμα δίαυλου ενημέρωσης δημάρχων για κρούσματα και αποτελέσματα ελέγχων στους πολίτες,
εγκατάσταση κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για άμεσα σταθμισμένα τεστ,
κατεπείγουσα ενίσχυση των υγειονομικών δομών με εξοπλισμό και προσωπικό,
αποσυμφόρηση σχολείων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,
άμεση νομοθετική ρύθμιση για ενίσχυση των νοσοκομείων από τους δήμους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα,
ισότιμη κατανομή των χορηγιών στα νοσοκομεία όλης της χώρας με επίκεντρο την κεντρική Μακεδονία».
Το ψήφισμα πέρασε με 28 υπέρ, πέντε κατά, τέσσερα λευκά και μία αποχή.
Προηγουμένως το Σώμα καταψήφισε το κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν πρώτες σήμερα οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής».
Οι ψήφοι ήταν 26 κατά, τέσσερα λευκά και μία αποχή.
Το κοινό ψήφισμα των δύο παρατάξεων ανέφερε τα εξής:
«ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μπροστά στη τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει η πόλη και οι δημότες της λόγω της πανδημίας, τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τις άλλες κρίσιμες υποδομές της πόλης που συμβάλλουν στην εξάπλωση της, με βάση την ενημέρωση και τις προτάσεις από τους εμπλεκόμενους στη πρώτη γραμμή της μάχης, επειδή όλες οι πλευρές (δικαιολογημένα) χαρακτηρίζουν τη κατάσταση ως «πόλεμο», αποφασίζει και ζητά από τη κυβέρνηση :
Την άμεση επίταξη, χωρίς καμιά αποζημίωση (που θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους), του ιδιωτικού τομέα της υγείας, την αξιοποίηση των υποδομών και των εργαζόμενων σ’ αυτόν.
Άμεσες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και υπόλοιπου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Την επιστράτευση στα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτών γιατρών, με τους σημερινούς μισθούς του δημοσίου, χωρίς έξτρα bonus.
Την άμεση επίταξη, χωρίς αποζημίωση ιδιωτικών λεωφορείων ή ΚΤΕΛ για την αποσυμφόρηση της τραγικής αστικής συγκοινωνίας που αποτελεί «βόμβα» υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Την εξασφάλιση από το κράτος μαζικών, επαναλαμβανόμενων, δωρεάν τέστ κορωνοϊού για τον πληθυσμό της πόλης, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στην υγεία, στο δήμο, στις συγκοινωνίες, τους άλλους χώρους εργασίας.
Ο Δήμος ζητά από τη κυβέρνηση τον συστηματικό, αυστηρό έλεγχο τήρησης των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας καθώς είναι χώροι συνωστισμού και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Η δημοτική αστυνομία να μεταθέσει το κύριο βάρος της δραστηριότητας της στους χώρους εργασίας και να συμβάλλει στους ελέγχους σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας της με την Ελληνική Αστυνομία.
«Απαιτούμε τη δέσμευση ξενοδοχείων της πόλης για την προσωρινή στέγαση σε καραντίνα και ιατρική – νοσηλευτική παρακολούθηση, των περιπατητικών ασθενών από τον κορωνοϊό που εξέρχονται από τα νοσοκομεία αλλά συνεχίζουν να είναι θετικοί στον ιό, με κρατική ευθύνη»
«Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης, να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα ανιδιοτελούς συνεισφοράς όπως Κουβανών γιατρών που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε άλλες, πολύ πλουσιότερες χώρες εισπράττοντας την ευγνωμοσύνη ανθρώπων απ’ όλες τις παρατάξεις, που προτείνουν τη βράβευση τους με το νόμπελ ειρήνης. Η εμπειρία και η συμβουλή τους είναι απαραίτητη μαζί με όλα τα απαιτούμενα άμεσα μέτρα από τη κυβέρνηση πριν χρειαστεί να κληθούν όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στη συνέχεια η «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» έθεσε υπ' όψιν του Σώματος δύο ξεχωριστά ψηφίσματα που ζητούσαν από τη μία μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων για τη φιλοξενία νοσούντων από κορονοϊό και από την άλλη την πρόσκληση εθελοντών Κουβανών γιατρών για να συνδράμουν τα νοσοκομεία. Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και τα δύο, καθώς οκτώ υπέρ, δύο αποχές συγκέντρωσε το πρώτο ψήφισμα, ενώ εννέα υπέρ, τρία λευκά και δύο αποχές καταγράφηκαν στο δεύτερο.