ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία (βίντεο, φωτ.)

Έλενα Καραβασίλη06 Νοεμβρίου 2023

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών. Αίτημά τους η επίλυση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν φέτος, στη λειτουργία των σχολείων με κενές θέσεις εκπαιδευτικών, στη μεταφορά των μαθητών και στην υλικοτεχνική υποδομή.

Στην πορεία κυριαρχούν και τα συνθήματα για την παύση του πολέμου στην Παλαιστίνη και οι αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία. «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» φωνάζουν οι διαδηλωτές που αυτήν την ώρα πραγματοποιούν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με εκκίνηση το άγαλμα Βενιζέλου, από την Τσιμισκή θα καταλήξουν στο ΥΜΑΘ.

Η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Ά ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αίτημα «να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να σταματήσει επιτέλους αυτό το κακό. Ο δεύτερος λόγος είναι τα προβλήματα που έχουν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς αναγκαστήκαμε να βγούμε στους δρόμους για τα τεράστια προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε κενά εκπαιδευτικών. Η Ανατολική Θεσσαλονίκη δίνει με τη σέσουλα τις υπερωρίες στους συναδέλφους, όπου λείπουν κυρίως μαθηματικοί, φυσικοί και ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ. 


Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει δώσει 79 ώρες υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι τα κενά υπάρχουν και πρέπει να λυθούν. Στα Γυμνάσια, πολλά τμήματα δεν κάνουν καθόλου μάθημα και αυτό είναι ένα ζήτημα για το πώς θα τελειώσει η σχολική χρονιά και πώς θα προετοιμαστούν για την επόμενη σχολική χρονιά. Μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν τα ΓΕΛ όπου έχουμε Τράπεζα Θεμάτων, Πανελλήνιες και οι συνάδερφοι που τοποθετήθηκαν τώρα ή θα τοποθετηθούν αργότερα, θα ξεκινήσουν από το μηδέν χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να βγάλουν την ύλη. Έχουμε ζητήματα με τη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών όπου οποίος συνάδερφος μένει στα ανατολικά και εργάζεται δυτικά, στην κυριολεξία αιμορραγεί από τα έξοδα μεταφοράς. 

Έχουμε ζητήματα μισθών, αυτά που μας δίνει η κυβέρνηση κι αυτά που υπόσχεται να δώσει είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά μας για να πάμε στη δουλειά μας».


Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αναδείξουμε ότι η κανονικότητα για την οποία μιλά το υπουργείο είναι πλασματική.

 Δυστυχώς, δυο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων και οι καταγγελίες από συλλόγους γονέων για κενά εκπαιδευτικών, ιδίως σε Γυμνάσια και Λύκεια και η μη μεταφορών μαθητών όπως στο ΕΝΕΕΓΥΛ όπου δεν μεταφέρονται μαθητές με ειδικές ανάγκες είναι συνεχείς. Για ακόμη μια χρονιά έχουμε τεράστια ζητήματα με τη σχολική στέγη και την ασφάλεια των μαθητών μέσα και έξω από τα σχολεία, σε συνδυασμό που τα πολλά περιστατικά σχολικής βίας και την ανυπαρξία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση και σ´αυτό το πλαίσιο οι γονείς διαμαρτυρόμαστε για ακόμη μια φορά γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε να ξεκινούν τα σχολεία με αυτούς τους όρους που δεν ανταποκρίνονται στο 2023 και να αντιμετωπιζόμαστε ως κόστος κάθε φορά που φτάνουμε στο υπουργείο Παιδείας για να αναζητήσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».

"Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των τμημάτων. Για παράδειγμα, στο τμήμα Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ ο εξοπλισμός είναι παρωχημένος και αναντίστοιχος με αυτόν που διδασκόμαστε στα βιβλία. Το ζήτημα των υποδομών και της υποχρηματοδότησης είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Φοιτητές είναι ένας πάνω στον άλλον και παρακολουθούν τα μαθήματα από τα σκυλάκια. Πολλοί καθηγητές επίσης καλούνται να κάνουν μαθήματα σε πολυάριθμα τμήματα. Πολλές φορές σε 25 υπολογιστές μοιράζονται σε 35 φοιτητές, είπε ο φοιτητής του Οικονομικού του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Μουτσίδης. 

"Η υποστελέχωση της γραμματείας έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αργούν να ορκιστούν", σχολίασε, ενώ κατήγγειλε την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο Ισραήλ. "Κάθε φρεγάτα αντιστοιχεί σε ένα αμφιθέατρο, σε ένα σχολείο", τόνισε.

Από πλευράς της η πρόεδρος του Χημικού του ΑΠΘ, Χριστίνα Σταμούλη, είπε πως σήμερα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζουν και διεκδικούν.

 "Θέλουμε εδώ και τώρα πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε το έγκλημα που συμβαίνει στην Παλαιστίνη. Καταδικάζουμε την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και διεκδικούμε να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ", σχολίασε. "Όλα αυτά τα λέμε σήμερα γιατί την ίδια ώρα που μας λένε ότι δεν έχουμε λεφτά για τις σπουδές μας δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ", επεσήμανε.

Η Ζωή Σεβαστίδου, μαθήτρια Γ' Λυκείου στο Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης ανέφερε:

"Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ μαθητές από σ σχολεία ολόκληρης της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, με μέτρα προστασίας, προσλήψεις σε καθηγητές και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και φυσικά να μην εμπλακεί η χώρα μας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Σε ορισμένα σχολεία, λείπουν καθηγητές από μαθήματα προσανατολισμού, ενώ σε κάποια σχολεία γίνονται μαθήματα με έλλειψη μέτρα προστασίας. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς καμία πρόνοια".

Γονείς, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Έβαψαν κόκκινα τα χέρια τους 

Διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, συμβολικά έβαψαν τα χέρια τους με κόκκινο χρώμα ζητώντας «να σταματήσει η σφαγή και η αιματοχυσία στην Παλαιστίνη».

Ολοκληρώθηκε η πορεία στο ΥΜΑΘ λίγο πριν τις 13:30.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.