ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ

MakThes Team14 Μαΐου 2024

Στο πλαίσιο της επετειακής 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με κεντρικό σλόγκαν «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!», που θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, εκτός από το πανόραμα εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στα περίπτερα 12, 13 και 15, διοργανώνονται και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε πολλούς χώρους της πόλης.

Συγκεκριμένα:

Συνέδριο Βαλκάνιων Λογοτεχνών και μεταφραστών έργων λογοτεχνίας

Το συνέδριο πραγματοποιείται την Τρίτη 14 (18:00-20:00) και την Τετάρτη 15 Μαΐου (17:00-19:00) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή δεκαεπτά συγγραφέων-μεταφραστών έργων λογοτεχνίας και εκδοτών από Βαλκανικές χώρες σε συντονισμό του Δρ Σταύρου Ντάγιου, εκδότη, συγγραφέα και καθηγητή Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

  • «1974-2024: 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και κατοχή της Κύπρου»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «1974-2024: 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και κατοχή της Κύπρου» , την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 19.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, τέως Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου,
  • Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ., συγγραφέας
  • Στέλιος Περράκης, ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Μίλτος Σαρηγιαννίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο ΑΠΘ

Ένα λυπημένο γλέντι με αφορμή τα «Ομοερωτικά σαν τα άλλα ερωτικά», της Μιράντας Τερζοπούλου

Με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής της Μιράντας Τερζοπούλου, «Ομοερωτικά σαν τα άλλα ερωτικά», ο Μωβ Σκίουρος διοργανώνει εκδήλωση λόγου και μουσικής, την Πέμπτη 16 Μαΐου στο φιλόξενο Καφέ Ζώγια (Αλεξάνδρου Σβώλου 54) στις 21:00. Συμμετέχουν: Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν, τραγούδι), Αλέξανδρος Μακρής (κιθάρα, τραγούδι), Μαρία Φωτίου (τραγούδι).

Ομιλητές: Θωμάς Κοροβίνης, Μιράντα Τερζοπούλου.

5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies»

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το MOMus -Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια University for the Creative Arts και University of Sunderland διοργανώνουν από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) το 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward με ειδικό τίτλο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies», με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό.

Η Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονας, ακτιβίστρια και συγγραφέας του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», θα συνομιλήσει με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.

Το συνέδριο στοχεύει να διερευνήσει τα ακόλουθα ερωτήματα και όχι μόνο:

  • Πώς μπορεί η φωτογραφία να απομυθοποιήσει την κοινωνικο-πολιτισμικά δομημένη έννοια της «γυναίκας» και να υποστηρίξει την επέκτασή της, ώστε να συμπεριλάβει ταυτότητες τρανς, έμφυλες και μη δυαδικές/μη συμβατές;
  • Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τις γυναικείες φωτογραφίες λαμβάνοντας υπόψη τις συχνά αντιθετικές ποικιλομορφίες των προκαθοριστικών ταυτοτήτων, τις κοινωνικά κατασκευασμένες παραστάσεις του φύλου και της αναπαραγωγικής εργασίας, τη φυλετικότητα, την υποδούλωση και τον αποικισμό σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια και ιστορικές περιόδους;
  • Με ποιους τρόπους μπορεί η φωτογραφία να γίνει όπλο για ισότητα, αναπαραγωγική δικαιοσύνη, αποφυλετισμό και ελευθερία για τις γυναίκες, εκείνες που ταυτίζονται ως γυναίκες και ως μη δυαδικοί άνθρωποι ενάντια στην καταπιεστική δύναμη της ετεροκανονικής πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού;
  • Ποιες είναι οι ιστορίες γυναικών μπροστά και πίσω από την κάμερα που αποσιωπούνται ή αγνοούνται από τις κανονιστικές ιστορίες τέχνης και θεσμούς; Ποια είναι τα θεμελιώδη εμπόδια σε τέτοια συστήματα και πώς μπορούν οι γυναικείες πρακτικές να περιλαμβάνονται σε πολλαπλές αφηγήσεις αντί να περιορίζονται σε ερμηνείες με βάση το φύλο;
  • Πώς έχει επηρεάσει η «παραστατική στροφή» τις επιμελητικές πρακτικές της έκθεσης γυναικείων φωτογραφιών και πώς έχουν αναπαρασταθεί οι άγνωστες (γεια)ιστορίες τους στα μουσεία;
  • Πώς θα έμοιαζαν οι δίκαιες και περιεκτικές ιστορίες της γυναικείας φωτογραφίας από μια διεθνική, αποικιακή προοπτική;

Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου

https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/

  • AUSTRIAN GOTHIC – Λογοτεχνική παράσταση από τη Rhea Krčmářová

Η Rhea Krčmářová, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 20ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για πρώτη φορά αποσπάσματα από τη Monstrosa, όπου αποτυπώνεται το γυναικείο σωματικό άγχος κατά της δίαιτας, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Αυστριακό Προξενείο, θα λάβει χώρα στο Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 12:00.

Η μυθολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο της συγγραφέως και ολιστικού καλλιτέχνιδος. Στη διαδραστική της λογοτεχνική παράσταση (κείμενο, βίντεο, μουσική συνοδεία), το «Austian Gothic» εξερευνά τον καθημερινό τρόμο, τους αστικούς θρύλους της Βιέννης, τον οριακό τρόμο της Αυστρίας και το τερατώδες μέσα μας. Η παράσταση διανθίζεται από ένα ειδικά δημιουργημένο βίντεο. Ο κύκλος ποιημάτων «Austrian Gothic» εξερευνά τις οριακές αβύσσους της Αυστρίας, τις γυναίκες, τις πόλεις, τα κελάρια χωρίς κορίτσια, τους φλεγόμενους κυνηγούς και τα ερείπια κάστρων που εγκατέλειψαν όλοι οι συγγραφείς. Το «Questions from a Worker» αποτυπώνει τη φρίκη που κρύβεται πίσω από το κόκκινο φως. Το «Αποσπάσματα από το Grimoire της Μεγάλης Πόλης» οδηγεί σε εγκαταλελειμμένες υπόγειες περιοχές της Βιέννης, θαμμένα ποτάμια και γραμμές λεωφορείων που είχαν εγκαταλειφθεί πριν από πολλά χρόνια.

  • Τρεις εκδηλώσεις από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη γιορτή του Βιβλίου και του Πολιτισμού, στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, που αφορούν τον μεγάλο λογοτέχνη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Ιωάννου.

Συγκεκριμένα:

Η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγείται «Παραμύθια του λαού μας» του Γ. Ιωάννου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 21.00.

  • Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ξενάγηση για το κοινό στην «Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 18:00. Δηλώσεις συμμετοχής: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/vafo
  • Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό τον τίτλο «Με τα σημάδια της απάνω μου». Πρόκειται για έναν περίπατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα «αφήγημα» της πόλης μέσα από τις αναφορές, τις περιγραφές, τα βιώματα και τα συναισθήματα του Γιώργου Ιωάννου, όπως τα αποτύπωσε στο λογοτεχνικό του έργο ή σχολίασε σε συνεντεύξεις ή άρθρα του στον τύπο. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αθανασία Μπουντίδου, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/vafo

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.