Εκατοντάδες άνθρωποι γέμισαν το απόγευμα την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να συναντήσουν τον Παντελή Βούλγαρη και να …συναντηθούν με την ταινία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη «Τελευταίο Σημείωμα», που προβλήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.
«Αποφασίσαμε να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά με μία ταινία που συνδέεται χρονολογικά με μία τραγική στιγμή της ναζιστικής κατοχής στη χώρα μας, την 1η Μαΐου 1944, με μία αναφορά και σύνδεση του εργατικού κινήματος, με το αντιστασιακό κίνημα της εποχής», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης.
Τόνισε ακόμη ότι εξίσου σημαντική με την προβολή της ταινίας είναι και η παρουσία του δημιουργού της στην αίθουσα. «Ο Παντελής Βούλγαρης αποτελεί μία από τις τελευταίες εναπομείνασες εμβληματικές μορφές του κινηματογράφου του τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούλγαρης δέχτηκε με συγκίνηση τα θερμά λόγια όπως και το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι κάθε φορά η επίσκεψή του στην πόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ο ίδιος από το 1965, όπως και άλλοι σκηνοθέτες της γενιάς του, από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν τις ταινίες τους. «Σήμερα λοιπόν έχει ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση η συνάντηση αυτή, γιατί αφορά την τελευταία ταινία που έκανα πριν από επτά χρόνια και θέλω να τη δει ο κόσμος γιατί θυμίζει γεγονότα και σημαντικές στιγμές αυτού του τόπου. Όχι του εφησυχασμού, αλλά της αγωνίας, της αντοχής και της αγωνιστικότητας», δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, που είχε τη μεγάλη τύχη -όπως είπε, να έχει δάσκαλο τον Παντελή Βούλγαρη και να έχει υπάρξει βοηθός σκηνοθέτης σε τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του και μία τηλεοπτική σειρά, αποκάλυψε το πώς ξεκίνησε η ιδέα για το «Τελευταίο Σημείωμα», μεταφέροντας τα λόγια που του είχε πει ο κ. Βούλγαρης το 2016. «“Θέλω να κάνω μία ταινία πίστης”, μου λέει. “Σήμερα πού ελευθερία, πίστη, συνέπεια, αγώνας, θυσία, μοιάζει να ξεθωριάζουν. Θέλω να κάνω μία ταινία για τους 200 πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944”», ανέφερε ο κ. Χούρσογλου.
Ο σκηνοθέτης και καθηγητής υπογράμμισε ακόμη ότι ο Παντελής Βούλγαρης έχει κάνει άλλες τρεις με σχετική θεματολογία, το «Χάππυ Νταίη», τα «Πέτρινα Χρόνια» και την «Ψυχή Βαθιά», ενώ σχολίασε διάφορες σκηνές της ταινίας «Τελευταίο Σημείωμα». «Το βράδυ πριν την εκτέλεση οι κρατούμενοι χορεύουν τρεις χορούς. Κρητικό, ποντιακό, πελοποννησιακό. Οι σκηνές αυτές κρατούν αρκετά και σε εμβόλιμα πλάνα εμφανίζονται οι Γερμανοί αξιωματικοί να γευματίζουν βουβοί, σχεδόν σκυθρωποί. Χαρούμενοι είναι οι μελλοθάνατοι και ηττημένοι οι εκτελεστές», τόνισε.
Για μία πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία στις δύσκολες μέρες που ζούμε, έκανε λόγο ο αφυπηρετήσας καθηγητής του ΑΠΘ, ιστορικός, Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος μίλησε για το ιστορικό πλαίσιο και τα πραγματικά γεγονότα της Πρωτομαγιάς του 1944 στην Καισαριανή, στα οποία βασίζεται το κινηματογραφικό έργο. «Είναι μία εποχή που χρειάζεται αγώνας γεμάτος αυταπάρνηση και αλληλεγγύη, με θράσος ενάντια στον εχθρό, είτε είναι εσωτερικός είτε εξωτερικός. Με λίγα λόγια χρειάζεται να μπει ένα ανάχωμα στις πολιτικές και στα σχέδιά που ετοιμάζουν σε βάρος των λαών του κόσμου. Αυτή είναι η σημασία της εκδήλωσης και αυτή είναι και η σημασία της ταινίας, η οποία τονίζει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία ο τότε αγώνας είχε», δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης. Της εκδήλωσης ακολούθησε η προβολή της ταινίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ