Κοιτούν προσεκτικά τις αγιογραφίες των Αγίων και μέσα από τις βυζαντινές εικόνες και τη ζωγραφική, μαθαίνουν για τις ζωές και το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας.
Παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και ενήλικες είχαν τη δυνατότητα σήμερα στο πλαίσιο του 43ου πανελλήνιου φεστιβάλ βιβλίου, να μάθουν για τον βίο των Αγίων, αλλά και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των δύο παιδικών βιβλίων, «Ο θησαυρός της Σινώπης - η Αγία Νεομάρτυς Ελένη», του ιερέα Αθανάσιος Κατενταίδης και της Λαμπρινής Μπασιούρη και «Ο 'Αγιος Δημήτριος και τα παιδιά», της Δέσποινας Θεοδωρή και την μητέρας της, πρεσβυτέρας Μαρίας Σαρηγιαννίδου, παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Φιλόθεου.
«Ζούμε σε έναν κόσμο και έναν πολιτισμό που άλλα πραγματα υπηρετεί και διδάσκει και νομίζω ότι μέσα από αυτά τα παιδικά βιβλία που περιγράφουν τη ζωη μαρτύρων και νεομαρτύρων, βλέπουμε ένα άλλο ήθος, το ήθος της εκκλησίας», σημείωσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Και εξήγησε πως, «γι' αυτό τον λόγο είναι πολύτιμη η προσφορά των συγγραφέων, των εικονογράφων και όλων αυτών που προμηθεύονται και διδάσκουν μέσα από αυτά τα βιβλία, τα παιδία τους».
«Τα παιδικά βιβλία που συνδυάζονται και με τις εικόνες, είναι αυτό που εξέφρασαν στην παράδοση της εκκλησίας μας οι πατέρες μας, μέσα απο την ιερά εικονογραφία και ονομάζουν τις εικόνες ως τα βιβλία των αγραμμάτων και δεν αναφέρονται μόνο σε αυτούς που δεν έχουν σπουδάσει, αλλά και σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν, είτε γιατί είναι σε μικρή ηλικία, είτε για κάποιο άλλο λόγο, οπότε ένα παιδικό βιβλίο υπηρετεί και αυτόν τον σκοπό», διευκρίνησε ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Τα δύο παιδικά βιβλία έχουν εκδοθεί από τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνης της 'Ανω Τούμπας και Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης. Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τη διαδικασία συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου, αλλά και για τον ρόλο των ενηλίκων στην επιλογή και στην ανάγνωση του παιδικού βιβλίου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Είναι ένα παιδικό συναξάρι. Ουσιαστικά πραγματεύεται τον βίο της Αγίας Ελένης απο τη Σινώπη του Πόντου. Ήθελα να κάνω γνωστή και προσιτή, την Αγία που ήταν μόλις 15 ετών, στους εφήβους, με σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα για τη ζωή τους. Να μάθουν ότι σε κάθε δυσκολία μπορούν να προσευχηθούν στην Αγία και να ζητήσουν τη βοήθεια της. Όλες οι εποχές έχουν τις δυσκολίες τους, όπως και η σημερινή», επισήμανε ο συγγραφέας, ιερέας Αθανάσιος Καρανταίδης.
«Μαζι με τη μητέρα μου έχουμε συγγράψει το βιβλιο ‘'Ο 'Αγιος Δημήτριος και τα παιδιά'', περιέχει τον βίο του Αγίου. Απο μικρή ηλικία ο ιερός ναός του «'Αγιου Δημητρίου, αποτελούσε το πρώτο σπίτι μου, ο πατερας μου εφημέριος στον ναό και μέσα από αυτό το παιδικό βιβλιο, θα ήθελα τα παιδιά να γνωρίσουν τον Αγιο Δημήτριο που είναι και ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης», σημείωσε η Δέσποινα Θεοδωρή.
Την παρουσίαση των βιβλίων ακολούθησε η ομιλία του εικονογράφου παιδικών βιβλίων, Χρήστου Γουσίδη με κεντρική ιδέα τη ρήση του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού: «Οι εικόνες, τα βιβλία των αγραμμάτων».
Περιγράφοντας ο ίδιος τη διαδικασία εικονογράφησης, διευκρίνησε ότι, «στην αρχή διαβαζω με προσοχή το κείμενο, είναι σαν να ανοίγεις ένα κουτί και πρέπει να αντιληφθείς το περιεχόμενο, την ατμόσφαιρα. Ξεκινάς τις δοκιμές, να βρεις πρώτα τη φυσιογνωμία του ήρωα και σιγά σιγά η εικονογράφηση του βιβλίου βρίσκει το δρόμο της».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τους διοργανωτές του 43ου πανελληνίου φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.