Την παρουσίαση των ψηφιακών του υπηρεσιών
πραγματοποίησαν αυτοδιοικητικοί του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων με αυτόν εταιρειών, σήμερα το πρωί, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου σε ειδική ημερίδα που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης.
Στην ενημερωτική ημερίδα «Απλά Ψηφιακά», παρουσιάστηκαν εφαρμογές για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, την ηλεκτρονική διαχείριση κρατήσεων αθλητικών υποδομών, την έξυπνη διαχείριση φωτεινών σηματοδοτών και άλλα ψηφιακά εργαλεία που είναι στο στάδιο υλοποίησης.
Το λόγο είχε πρώτος ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ο οποίος με ένα σύντομο χαιρετισμό, ανέφερε ότι το πρόγραμμα εξυχρονισμού του δήμου ξεκίνησε πριν ακόμη την έναρξη του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μαρία Αποστολίδου τόνισε ότι στις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης αθλητισμού, μέσω της οποίας οι δημότες, σε ένα προσωποποιημένο περιβάλλον, θα μπορούν να κάνουν κράτηση για κάποια αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα, να καταθέτουν κάποιο πιστοποιητικό ή να πληρώνουν παράβολα. «Με αυτό τον τρόπο η δουλειά των υπαλλήλων του δήμου γίνεται ακόμη πιο εύκολη αφού θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία και η αργοπορία», είπε.
Απευθυνόμενη πριν την έναρξη της ημερίδας, στους δημοσιογράφους, είπε ότι η ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου, γίνεται με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των δημοτών, μέσω κονδυλίων του «Αντώνης Τρίτσης». «Τα ποσά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μεγάλα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.
Ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Intellisoft Κωνσταντίνος Στασινόπουλος, παρουσίασε το εν λόγω πρόγραμμα για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, το demos365.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Στασινόπουλος, υποστήριξε ότι παρέχει στους δημότες ένα προσωποποιημένο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφής, υποβολής αιτήσεων αλλά και κρατήσεων γηπέδων και χώρων άθλησης.
«Μέσω του προγράμματος θα μπορεί ο καθένας να βλέπει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες για όλα τα στοιχεία και έγγραφα που παρέχει ο δήμος αναφορικά με τον αθλητισμό, πως γίνονται οι αιτήσεις, οι αγοραπωλησίες κλπ. Τα στελέχη επίσης βοηθιούνται αφού πλέον δεν υπάρχει ζήτημα αποθήκευσης εγγράφων. Παράλληλα το σύστημα επιτρέπει να ενεργοποιούνται άμεσα θέσεις και να προκρίνονται αυτόματα οι δημότες και να τις καλύπτουν, είπε σχετικά.
Δείτε τις δηλώσεις του:
Το σύστημα παράλληλα, είναι «έξυπνο» όπως υποστήριξε, γλιτώνοντας χρόνο στον πολίτη αφού θα αποθηκεύει τα διάφορα δικαιολογητικά στη βάση δεδομένων του. «Για παράδειγμα, αν ένας γονιός θέλει να εγγράψει το παιδί του σήμερα σε ένα άθλημα βόλεϊ και μετά από δύο μήνες, θέλει το γράψει και στο ποδόσφαιρο, δεν χρειάζεται να καταθέσει δύο φορές ένα συγκεκριμένο πιστοποιητικό αλλά θα αρκεί η πρώτη φορά που το κατέθεσε», εξήγησε ο κ. Στασινόπουλος.
Το Demos365 παράλληλα ελέγχει το παρελθόν των κρατήσεων και έτσι εξάγονται δεδομένα αναφορικά με το πόσα προγράμματα και δομές χρησιμοποιούνται. Έτσι ο δήμος προεξοφλεί τη συντήρηση αλλά και την οικονομία του. Τέλος βοηθά στο να παρακολουθείται όλο το αθλητικό υλικό του και να μη χάνεται.
«Μακρόπνοος στόχος του προγράμματος αυτού είναι να συνεργαστεί με εφάμιλλα προγράμματα άλλων δήμων ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες βάσεις δεδομένων στις οποίες θα μπορεί να ανατρέξει το Υπουργείο Αθλητισμού ούτως ώστε να βελτιστοποιήσει οριζόντια, διάφορα ζητήματα τα οποία σήμερα εν πολλοίς παραμένουν σε θολά νερά και είναι μη μετρήσιμα, δυσχεραίνοντας το έργο του», είπε ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του, ο κ. Στασινόπουλος.
Προηγουμένως ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ), κ. Ευάγγελος Μίντσης, μίλησε για τα νέα ψηφιακά εργαλεία στη βελτίωση της κυκλοφοριακής κίνησης εντός των ορίων του δήμου.
Ο κύριος Μίντσης ανέφερε πως έχουν συντελεστεί αναρρυθμίσεις στους σηματοδότες στον δήμο και πώς προχωράει η εγκατάσταση εξοπλισμού ανίχνευσης της κυκλοφορίας, γεγονός που θα βελτιώσει κατά πολύ την παροχή πληροφορίας της κίνησης στους δρόμους. «Όλα τα εργαλεία αναφορικά με το κυκλοφοριακό θα εδράζονται να περιβάλλον διαδικτυακό που θα διαχειρίζεται τα προγράμματα σηματοδότησης στους δρόμους και θα ρυθμίζει αυτόματα την κυκλοφοριακή κίνηση», ξεκαθάρισε.
Η υπεύθυνη διαχείρισης έργων και εκπρόσωπος της ψηφιακής πλατφόρμας Followgreen, κ. Κατερίνα Kαλογιαννίδου από πλευράς της, μίλησε για την ανακύκλωση στο δήμο Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα επιβράβευσης ανακύκλωσης που προωθεί ο δήμος μέσω βιωματικών δράσεων που υλοποιούνται στα σχολεία.
Η κ. Καλογιαννίδου είπε πως ο καφέ κάδος που έρχεται στον δήμο Αμπελοκήπων θα μπει και στα σχολεία, μέσω του μαραθωνίου ανακύκλωσης.
Αναφορικά με τον μαραθώνιο ανακύκλωσης, είπε σχετικά πως ενήλικες και παιδιά εκπαιδεύονται με ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο ψηφιακά και πως λαμβάνουν κίνητρα μέσω του προγράμματος επιβράβευσης.
Για την εκπαίδευση των μαθητών δήλωσε πως λαμβάνουν τη δυνατότητα να ψάξουν και να έχουν πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση μέσω της πλατφόρμας Followgreen.