Συνολικά 9.5000 συμετέχονες, φορείς, καλλιτέχνες και κοινό, έδωσαν το «παρών» τους στο 1ο Design Week που πραγματοποιήθηκε το 2019 από τη Philartia και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η επιτυχία της διοργάνωσης έκανε τους συντελεστές να θέλουν να επαναλάβουν το εγχείρημα και φέτος, ίσως πιο φιλόδοξα, παρά τον κορονοϊό και την πανδημία.
Έτσι το 2ο Design Week πραγματοποιείται αυτή τη χρονιά από 13 έως 17 Οκτωβρίου με ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων και δραστηριοτήτων. «Η πρώτη διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με πολλούς φορείς και αποτέλεσε οδηγό για τη δεύτερη. Είμαι πολύ περήφανη ως Θεσσαλονικιά που η πόλη μου διαθέτει έναν πλούτο δυναμικών ανθρώπων», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη.
Έτσι, πολυβραβευμένοι γραφίστες, καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του σχεδίου θα ανταμώσουν στη Θεσσαλονίκη σε ένα πενταήμερο εστιασμένο στον δημιουργικό κλάδο. «Οφείλουμε να δούμε αυτόν τον κλάδο ως κινητήρα ανάπτυξης της πόλης. Τα τελευταία χρόνια η δημιουργικότητα επεκτάθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και είναι καιρός πια με τον δημιουργικό πλούτο που διαθέτουμε να βάλουμε στον χάρτη των δημιουργικών πόλεων του κόσμου και τη Θεσσαλονίκη, πράγμα που συνεπάγεται φυσικά και πολλές θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε η κ. Καραγιάννη.
Γι΄ αυτό στη διοργάνωση η θέση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης είναι διπλή: Συμμετέχει και ενισχύει τις δράσεις του Design Week, αλλά και του Innovated Cluster. Τα ηνία της ανάπτυξης αυτού του σχεδιασμού έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Θεσσαλονίκης. «Αυτή την περίοδο τίθενται οι βάσεις, στις 15 Οκτωβρίου θα ‘τρέξει’ και το αντίστοιχο εργαστήριο συνσχεδιασμού, ενώ στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η πρώτη χαρτογράφηση του χώρου του ντιζάιν στη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε η αντιδήμαρχος.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Τον σχεδιασμό και την οργάνωση του 2ου Design Week έχει αναλάβει η μη κερδοσκοπική εταιρεία Philartia σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και μια σειρά φορέων της πόλης, καθώς και το ΥΠΠΟ που έχει τη συμβολή του στην οικονομική στήριξη του προγράμματος.
Στη διάρκεια του πενθήμερου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες το κοινό θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής είτε ως επισκέπτες είτε πιο ενεργά με workshops και προγράμματα. «Έχουμε καταφέρει σε δύσκολους καιρούς να συνθέσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με βάση τα σημερινά δεδομένα», τόνισε ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής της κοινωφελούς εταιρείας Γιώτης Ιωαννίδης, που μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα.
Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
-διεθνές συνέδριο με θέμα την καινοτομία και με τη συμμετοχή καταξιωμένων δημιουργών από το εξωτερικό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
-Τον κύριο όγκο της διοργάνωσης, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ – Helexpo και θα περιλάβει πανεπιστημιακά ιδρύματα, αρχιτεκτονικές σχολές, βιομηχανικό design, ακαδημίες ρομποτικής, εταιρείες, φορείς και ομάδες που θα αρθρώσουν το σύνολο του έργου τους, αλλά και τη συμμετοχή τους στην έκθεση μέσα από ένα διεθνές open call που προηγήθηκε και συγκέντρωσε 75 έργα – απονομή των βραβείων θα γίνει το προσεχές Σάββατο σε δύο ενότητες σχεδιασμού μικρής και μεγάλης κλίμακας.
-Απονομή των βραβείων ΕΒΓΕ στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ
-Έκθεση διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και, από το περίπτερο 6 στο 9 της ΔΕΘ – Helexpo τις 17 συμμετοχές αυτού του διαγωνισμού για το Thessaloniki Conference Part.
-Έκθεση που πραγματοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της πλατείας Αριστοτέλους και τη δημιουργία του συγκροτήματος κοινωφελών δημιουργιών.
-Μαζί με το γνωστό και καθιερωμένο πια Open House σε σειρά επιλεγμένων χώρων της δημιουργικής βιομηχανίας της πόλης δράσεις μέσα στους χώρους των ανθρώπων της πόλης που κινούνται γύρω από το design (15-17 Οκτωβρίου).
-Workshop στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ – Helexpo, ενώ θα ακολουθήσει εργαστήριο σχεδιασμού στον χώρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Συνολικά στη φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος 15 συμμετέχοντες (φορείς και εταιρείες) στο περίπτερο 10, πραγματοποιούνται 10 workshops από καθηγητές designers, αλλά και 15 ομιλίες από αντίστοιχους ομιλητές, καθηγητές, εκπροσώπους πανεπιστημίων, designers κ.α.
Επιπλέον εκτός από τα workshops συμμετέχουν 5 ομιλητές στο διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποιούνται 16 δράσεις του Open House, 10 δράσεις σε συνδυασμό με άλλες διοργανώσεις κ.α.
Περισσότερα στον σύνδεσμο: https://thessalonikidesignweek.gr/