Οι εξαγωγές που καλπάζουν, πάνω από 40 δις ευρώ η αξία τους το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 22,5% του ΑΕΠ, την ώρα που το εξαγωγικό χάσμα κέντρου και περιφέρειας διευρύνεται, τέθηκαν στο επίκεντρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων από την οποία θα προκύψει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την εκλογή νέου προέδρου να προβλέπεται την ερχόμενη εβδομάδα, μόλις συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ.
Για το 2022 οι εκτιμήσεις θέλουν τις εξαγωγικές επιδόσεις να καταρρίπτουν νέα ρεκόρ (σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου), δείχνοντας το δρόμο της…άνθισης στην ελληνική οικονομία.
Η 47η ΓΣ του ΣΕΒΕ ήταν η τελευταία με πρόεδρο τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό της θητείας του, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τα αλλεπάλληλα εξαγωγικά ρεκόρ και τον κερδισμένο δικαστικό αγώνα για το Μακεδονικό σήμα.
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έστειλε… σινιάλο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά και δημοσιονομικής σύνεσης υπό το φόβο νέων πληθωριστικών δεινών.
«Το πρώτο τετράμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν πάνω από 16%, θα έχουμε ξανά μία εκρηκτική χρονιά. Κρατήσαμε δυνάμεις στηρίξαμε τις επιχειρήσεις για την πανδημία και μετά ήρθε ο πόλεμος και η ακρίβεια, διαθέσαμε συνολικά πάνω από 50 δις.ευρώ σε μέτρα στήριξης», σημείωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα δημοσιονομικής εγκράτειας για να επιτευχθεί και ο στόχος κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, εν μέσω του κύματος πληθωρισμού που χτυπά αλύπητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ υπολογίζεται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια – μαμούθ ύψους 80 δις. ευρώ που μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια 240 δις. ευρώ ενώ γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης. «Σήμερα σε αυτή τη στενή περίμετρο “χωρούν” 45.000 ΑΦΜ από τα περίπου 280.000», διευκρίνισε.
«Ολα τα εργαλεία μας στηρίζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και έχουμε ιδιαίτερα καθεστώτα για μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα, μικρές επιχειρήσεις και αγροτικό τομέα. Αυτά τα προγράμματα δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη Βόρειο Ελλάδα. Με εθνικούς πόρους, από το ΠΔΕ, καλύπτουμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», συμπλήρωσε.
«Το 80% των εξαγωγών της Ελλάδας γίνονται από 30-50 επιχειρήσεις, το χάσμα κέντρου – περιφέρειας εντείνεται, η δυτ. Μακεδονία αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των εξαγωγών της χώρας. Προσπαθήσαμε αυτά τα 4 χρόνια να κλείσουμε αυτό το χάσμα προχωρώντας στη δημιουργία clusters στα οποία συμμετέχουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος στην διαδικτυακή του παρέμβαση. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει πάνω από 800 ενεργά μέλη σε όλη την Ελλάδα με έσοδα 35 δις. ευρώ ετησίως την ώρα που οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2021 ξεπέρασαν τα 40 δις. ευρώ, τόνισε.
Macedonia The Great
Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε (και δικαιώθηκε δικαστικά) για την κατοχύρωση του σήματος των Μακεδονικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Υποστήριξε μάλιστα πως έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα υποέργα του προγράμματος για το Μακεδονικό σήμα.
«Σήμερα το Macedonia The Great έχει αγκαλιάσει όλα τα προιόντα της Μακεδονικής γης, δώσαμε δικαστικές μάχες και τις κερδίσαμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΣΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια. Το Μακεδονικό σήμα θα βρίσκεται όπου χτυπά η καρδιά των Μακεδονικών προιόντων, καλώ όλα τα Επιμελητήρια να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια», σημείωσε. «Είναι στο χέρι μας να είμαστε παρόντες παντού σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις και αγορές, πρέπει να διαφυλαχθεί το Μακεδονικό σήμα σαν κόρη οφθαλμού, αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Οι εξαγωγές έσπασαν το φράγμα των 40 δις. ευρώ, εν μέσω πανδημίας οι Έλληνες εξαγωγείς ανταποκρίθηκαν στις δυσκολότερες συνθήκες, τα ελληνικά προιόντα έφτασαν εγκαίρως σε κάθε γωνιά της γης», επεσήμανε. «Περάσαμε με επιτυχία τις εξετάσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό», πρόσθεσε. «Ξέρουμε πολύ καλά που πρέπει να πάμε, θέλουμε να συγκλίνουμε με τους εξαγωγικούς στόχους των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ, κοιτάμε μπροστά», κατέληξε.
Ο κ.Κωνσταντόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων να ενισχύσει την εξωστρέφεια της χώρας ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του ΣΕΒΕ στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC, σύνδεση Εγνατίας με ΠΑΘΕ, ανάπλαση ΔΕΘ).
«Ο ΣΕΒΕ έχει καίριο ρόλο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, ο Σύνδεσμος αποτελεί έναν φυσικό σύμμαχο της κυβέρνησης. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων των τελευταίων δεκαετιών. Flyover και μετρό θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης διανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης, δεσμευόμαστε πως το μετρό θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2023. Η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Τοξότες είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο στην ΕΕ αυτή τη στιγμή. Παράλληλα προχωρά και η οδική σύνδεση με τον έκτο προβλήτα», ανέφερε ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.
«Θα πέσουν δισεκατομμύρια στις ΑΠΕ»
Για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας (η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα καταστεί εφικτή το 2027) διαβεβαίωσε η γενική γραμματέας ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτηρίζοντας την ενεργειακή κρίση υπαρξιακό ζήτημα για την ΕΕ. Η κ.Σδούκου στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο της αξιοποίησης των ΑΠΕ για να επιτευχθεί, σε ένα βαθμό, η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, τρέχουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. «Υπάρχουν ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ΑΠΕ, η Ελλάδα παρά την αναγκαστική αύξηση της χρήσης λιγνίτη, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις ΑΠΕ», διεμήνυσε η κ.Σδούκου.
«Συνεχίζονται οι προσπάθειες , νομοθετικά, απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης των χρόνων που απαιτούνται για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, στα δύο χρόνια», επεσήμανε.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στον επικεφαλής της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργο Μυλωνά για την συμβολή του στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας. Ο κ.Μυλωνάς, εμφανώς συγκινημένος, το χάρισε στον γιο του Αλέξανδρο.