Καθημερινά αρνητές του κορονοϊού διακινδυνεύουν την ζωή την δική τους ή των οικείων τους, καθώς εκτός από το εμβόλιο αμφισβητούν την περίθαλψη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και προσπαθούν να αποτρέψουν διασωληνώσεις. Ζητούν επίμονα να μην διασωληνωθούν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, ακόμη και τις στιγμές που η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή εξαιτίας του κορονοϊού.
Το «κύμα» αρνητών της πανδημίας που ξεσηκώθηκε βασισμένο στην άγνοια και τον φόβο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην κορύφωσή του με τα απίστευτα περιστατικά σε θαλάμους νοσοκομείων να πληθαίνουν. Τα ρεκόρ κρουσμάτων, συμπεριλαμβάνουν πλέον πολλούς ανεμβολίαστους πολίτες, που ως επί το πλείστον νοσούν βαριά και χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Μάλιστα, όπως λένε οι υγειονομικοί, επιλέγουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο όταν η υγεία τους επιβαρύνεται αρκετά, ενώ όταν νιώσουν ότι φτάνουν πριν την διασωλήνωση αρχίζουν απειλές και μηνύσεις.
Πολλές είναι πανελλαδικά οι περιπτώσεις των… θυμάτων της άρνησης διάσωσής τους από τους γιατρούς, υπογράφοντας ακόμη για να μην διασωληνωθούν. Ο θάνατος της 51χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη που αρνιόταν να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ μέχρι την τελευταία στιγμή, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση των γεγονότων που διαδραματίζονται με αρνητές στα νοσοκομεία της χώρας. Η ίδια μέσα από τον θάλαμο που νοσηλευόταν στο «Παπανικολάου» ζητούσε βοήθεια από πρώην επόπτη υγείας που λειτουργούσε ως καθοδηγητής της για να διαφύγει από το νοσοκομείο και τη ΜΕΘ. Το συγκλονιστικότερο στην ιστορία αυτή ήταν ότι παρά το θάνατό της, οικείοι της συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως ο κορονοϊός είναι μία απλή ίωση και υπερασπίζονται τη μάχη που έδωσε η 51χρονη για να μην διασωληνωθεί.
«Ζητούσαν να αποσωληνώσουμε ιερομόναχο»
Σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης όμως οι γιατροί αντιμετωπίζουν επεισόδια με συγγενείς ασθενών που χρειάζονται άμεση διασωλήνωση. Στο νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος μία ομάδα πιστών απαιτούσε να αποσωληνωθεί ιερομόναχος από το Άγιο Όρος η υγεία του οποίου είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση.
«Ο ιερομόναχος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο μας και ήρθε μία ομάδα ατόμων ζητώντας να τον αποσωληνώσουμε και να βγει από τη ΜΕΘ. Μας έλεγαν πως «κακώς τον διασωληνώσατε» και ζητούσαν να τον παραλάβουν οι ίδιοι, που εμφανίστηκαν ως ακόλουθοί του» αναφέρει στη «ΜτΚ» η διευθύντρια της ΜΕΘ στον «Αγ. Δημήτριο», Γλυκερία Βλαχογιάννη. «Αναγκαστήκαμε να καλέσουμε τις αρχές για να απομακρυνθεί η ομάδα ατόμων από το νοσοκομείο. Στην πορεία μιλήσαμε με τον ηγούμενο της μονής από την οποία προερχόταν ο ιερομόναχος. Ο ίδιος μας τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα άτομα και ζήτησε να φροντίσουμε τον μοναχό» σημειώνει η κ. Βλαχογιάννη. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο ιερομόναχος δεν τα κατάφερε και κατέληξε.
Το φαινόμενο των νομικών απειλών -και όχι μόνο- είναι συνηθισμένο πλέον για τους υγειονομικούς. Από εκεί που αποτελούσε μια σπάνια εξαίρεση, κατέληξε σε καθημερινό φαινόμενο. «Συγγενείς που είναι ανεμβολίαστοι εκ πεποιθήσεως μας απειλούν με μηνύσεις και μας λένε ‘θα τα πούμε σε δύο χρόνια, όταν γίνει το δικαστήριο’. Συχνά μας στέλνουν δικηγόρους και ζητάνε να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής με κορονοϊό» σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ στον «Αγ. Δημήτριο», τονίζοντας ότι οι απειλές αυτές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη κουρασμένο υγειονομικό προσωπικό. «Είμαστε ήδη πολύ φορτισμένοι από την πίεση που δεχόμαστε και στο τέταρτο κύμα και ταυτόχρονα πρέπει να νοιαζόμαστε να καλυφθούμε νομικά επειδή κάνουμε την δουλειά μας. Είναι συγκεκριμένοι οι δικηγόροι που προτρέπουν συγγενείς ασθενών να κάνουν μηνύσεις, για να κερδοσκοπούν σε βάρος τους».
«Κάθε μέρα μας ζητούν φακέλους ασθενών»
Αρνητές πλέον τηλεφωνούν στα νοσοκομεία παριστάνοντας τους γιατρούς και απαιτούν να χορηγηθούν στους ασθενείς τα φάρμακα που υποδεικνύουν οι ίδιοι. «Πολλοί καχύποπτοι συγγενείς ασθενών είναι επιθετικοί όταν τους ενημερώνουμε τηλεφωνικά για την κατάσταση υγείας τους, ενώ μας λένε και ποια φάρμακα να τους δώσουμε» λέει στη «ΜτΚ» η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Μίλλυ Μπιτζάνη. Όπως τονίζει η κ. Μπιτζάνη, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουν μηνύσεις, καθώς ήδη αρκετοί συγγενείς ζήτησαν ιατρικούς φακέλους ασθενών που διασωληνώθηκαν. «Αρνητές κάνουν αιτήσεις με δικηγόρους για να λάβουν τους φακέλους των συγγενών τους. Καθημερινά ετοιμάζουμε 1-2 φακέλους, καθώς μας ζητούν συχνά πλέον, για να μπορούν μετά να κάνουμε μηνύσεις στους γιατρούς» αναφέρει η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου.
«Είναι μία επιπλέον ταλαιπωρία για εμάς αλλά αυτή την ώρα που όλες οι κλίνες είναι γεμάτες δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ξέρουμε, μετά θα τρέχουμε στα δικαστήρια» καταλήγει η κ. Μπιτζάνη. Από την άλλη, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ένας ασθενής 70 ετών πήγε κόντρα στους ίδιους τους συγγενείς του προκειμένου να σωθεί. «Οι δικοί του άνθρωποι ήταν αρνητές και πίεζαν τους γιατρούς να μην τον διασωληνώσουν. Ωστόσο, ο ηλικιωμένος υπέγραψε μόνος του για την διασωλήνωσή του και τελικά σώθηκε» αναφέρει ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο «Παπαγεωργίου».
Απειλητικά τηλεφωνήματα δέχονται ιατροί και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, πριν ακόμα χρειαστεί η διασωλήνωση ασθενών. «Μέλη οικογένειας 70χρονης, τηλεφωνούσαν και έλεγαν ‘μη τυχόν διασωληνώσετε τη μητέρα μας’. Δεν ήθελαν να εισαχθεί στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ηλικιωμένη ξεπέρασε τον κορονοϊό χωρίς να φτάσει στα πρόθυρα διασωλήνωσης» λέει στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος νοσοκομειακών γιατρών στο «ΑΧΕΠΑ», Αθανάσιος Σιούλης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021