«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Με τον στοίχο του σπουδαίου ποιητή Ανδρέα Κάλβου ξεκίνησε η πρώτη «Γιορτή της Δημοκρατίας» που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.
Εκατοντάδες κόσμου κατέκλυσαν από νωρίς τον αίθριο χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης που εξελίσσεται μέχρι αυτή την ώρα η εκδήλωση που όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει θεσμό για την πόλη τα επόμενα χρόνια.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Στέλιος Αγγελούδης απένειμε τιμητική διάκριση στα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, για τους αγώνες τους ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τίμησε επίσης και τα μέλη του πληρώματος του Α/Τ «Βέλος» καθώς και τα μέλη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Φίλοι του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη» που συνέβαλλαν με τον δικό τους τρόπο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απένειμε τιμητική πλακέτα και στον δημοσιογράφο και πρόεδρο της Εταιρίας Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, Χρήστο Ζαφείρη για την συμβολή του στη δημιουργία του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο.
Με ιδιαίτερα επαναστατικό τόνο ξεκίνησε η συναυλία που περιλάμβανε μουσικά έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου και Σταύρου Ξαρχάκου ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν και ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Διονύση Σαββόπουλου, Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων σημαντικών δημιουργών. Στην σκηνή ανέβηκαν γνωστοί ερμηνευτές όπως ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, ο Κώστας Πρατσινάκης, ο Κώστας Φαλκώνης, η Δήμητρα Αντωνακούδη και η Νίκη Ντουσιοπούλου, ενώ τους τραγουδιστές πλαισίωσε λαϊκή ορχήστρα.
«Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Για να μπορούμε να γιορτάζουμε τη Δημοκρατία μας κάθε μέρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης
«Ο αντιδικτατορικός αγώνας υπάκουσε στη συνείδηση του Έθνους, στη συνείδηση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ήταν η αυθόρμητη, αυτόνομη και καθολική αντίσταση του ελληνικού λαού ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου που ανέτρεψε τους συνταγματάρχες. Σε καιρούς χαλεπούς, όπου ο λαϊκισμός έχει βρει πρόσφορο έδαφος και επελαύνει σε όλο τον κόσμο, σε καιρούς όπου η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αμφισβήτηση Θεσμών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, οφείλουμε να είμαστε όλοι διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Ας μη ξεχνάμε, πως το δρόμο για την 21ηΑπριλίου προλείαναν τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1965, της μεγαλύτερηςπολιτικής και θεσμικής κρίσης στην μετεμφυλιακή ιστορία της Ελλάδας» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος υπογράμμισε οτι «στην Ευρώπη είδαμε ότι όλα αυτά τα οποία πιστέψαμε ότι τα αφήσαμε πίσω μας, τώρα ξαναβρίσκουν μορφή και σηκώνονται πάλι. Στην πατρίδα μας επίσης έχουμε τέτοια φαινόμενα τα οποία τα ζήσαμε και στο Κοινοβούλιο αλλά τα ζούμε γενικότερα και στην πολιτική μας ζωή και αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Χρειάστηκε μα πεθάνουν και να φυλακιστούν άνθρωποι για να πέσει η δικτατορία από την πατρίδα μας. Αν θέλουμε να ζούμε σε αυτή την δημοκρατία χρειάζεται επαγρύπνηση και να μην σβήσουμε από την μνήμη μας αυτά που έγιναν στον τόπο μας» ανέφερε ο υφυπουργός.
«Αυτή η εκδήλωση έρχεται να γεφυρώσει το ιστορικό παρελθόν με το σήμερα και το αύριο της Δημοκρατίας γιατί η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη για να αποκαυμανουμε σήμερα χρειάστηκαν αγώνες και πολλές θυσίες» τόνισε Ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας. «Χρειάζεται να προασπίζουμε και να προστατεύουμε την δημοκρατία αλλά πρέπει κυρίως για τις νέες γενιές να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο με συνεργασίες ώστε η πρόοδος και η ευημερία να μείνουν ως έννοιες στο μέλλον ».
Στην συνέχεια το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών του 1967 - 1975, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ο οποίος τόνισε ότι «Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η εκδήλωση με την πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης. Χαιρετίζουμε αυτή την γιορτή , ελπίζουμε να καθιερωθεί σαν θεσμός γιατί αυτή η πόλη την περίοδο της δικτατορίας πληρώσει βαρύ τίμημα. Τρεις δολοφονημένοι, 500 εκτοπισμένοι στα ξερονήσια στην Γιάρο, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι από το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και 12 σε ισόβια κάθειρξη».
«Για εμάς είναι μεγάλη τιμή γιατί το Α/Τ Βέλος θα μείνει τελικά στην Θεσσαλονίκη αφού ταλαιπωρηθηκε πάρα πολύ με τον καιρό υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Σημαιοφόρος Α/Τ «Βέλος» Μέλος ΣΦΕΑ, Παναγιώτης Χατζηπέρρος. Ελπίζουμε ότι από δω και πέρα θα μπει σε κάποιο ασφαλές αγκυροβόλιο. Θα πρέπει να το προστατεύουμε γιατί είναι ένα πλοίο 80 ετών και χρειάζεται προστασία. Παράλληλα πρέπει να είναι και πάλι επισκεψιμο προς τους πολίτες"
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των πεσόντων και αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων.