ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Θεσσαλονίκη: Πορεία για τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο & φωτ.)

MakThes Team19 Μαΐου 2023

Της Ανατολής Μαυρίδου

Με κεντρικό σύνθημα «Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα» εκατοντάδες Θεσσαλονικείς ενώνουν τις φωνές τους και πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο για την επέτειο της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. 

Το κέντρο της πόλης πλημμύρισε από τους απανταχού Έλληνες του Πόντου και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας βρέθηκαν στην πλατεία της Αγίας Σοφίας για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων που σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στην πορεία μνήμης φωνάζοντας «ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ» και ζητούν δικαίωση για τις 353.000 ψυχές που δολοφονήθηκαν άδικα πριν 104 χρόνια. 

Λίγο πριν τις 21:00 οι διαδηλωτές έφτασαν στην Αγίου Δημητρίου αναγιγνώσκοντας το ψήφισμα κάποια μέτρα μακριά από το τουρκικό προξενείο, καθώς ο δρόμος πριν από το προξενείο είναι αποκλεισμένος από δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Οι συγκεντρωμένοι βαθιά συγκινημένοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και βροντοφώναξαν «Αθάνατοι» ξεσπώντας σε χειροκρότημα.

Αυτή την ώρα, 21:05, η πορεία ολοκληρώνεται και οι συμμετέχοντες διαλύονται.


Με συνθήματα όπως «Να μπει μέσα στο σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για την γενοκτονία», «Τους νεκρούς μας δεν ξεχνούμε, αναγνώριση ζητούμε», «μνήμη, αγώνας, δικαιοσύνη» μέλη του ποντιακού Ελληνισμού απαιτούν αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από το τουρκικό κράτος για τις σφαγές και τον εκτοπισμό τους και υπενθυμίζουν πως οι νεκροί δεν θα ξεχαστούν.


Ο αριθμός των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου έχει υπολογιστεί σε 353.000, υπολογισμός που ασπάζονται και οι περισσότερες διεθνείς ιστορικές πηγές και ποντιακές οργανώσεις. 

Η πορεία διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τη συντονιστική επιτροπή νεολαίας της ΠΟΕ. 

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την οδό Αγίας Σοφίας και κατευθύνθηκαν προς την Αγίου Δημητρίου. Η τροχαία προέβαινε σε εκτροπές των οχημάτων ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας.

eurokinissi.gr
eurokinissi.gr
eurokinissi.gr





This page might use cookies if your analytics vendor requires them.