ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις, συγκρούσεις και πορεία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας (βίντεο)

Έλενα Καραβασίλη16 Σεπτεμβρίου 2022

Η εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ άνοιξε τον ασκό του αιόλου, βάζοντας στην καθημερινή ατζέντα, κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, συγκρούσεις και ένταση μέσα κι έξω από το πανεπιστημιακό campus, ενώ στο πρόγραμμα έχουν μπει και συναυλίες από γνωστά ονόματα μέσα στους χώρους του ιδρύματος. Οι φοιτητές ξεκίνησαν σήμερα πολύ νωρίς το πρωί τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση μέσα στο ΑΠΘ, για να ακολουθήσουν στιγμές έντασης, με συμπλοκές με τα ΜΑΤ τα οποία έκαναν χρήση χημικών και με καταγγελίες για ξυλοδαρμό φοιτητών. Το βράδι πάνω από 500 φοιτητές πραγματοποιήσαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκαλώντας και κυκλοφοριακό έμφραγμα για να καταλήξουν τελικά στο ΑΠΘ και στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, όπου δίνει συναυλία ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά το απόγευμα της Παρασκευής διοργανώθηκε συγκέντρωση στην Καμάρα, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε πορεία σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές και όσοι στέκονται αλληλέγγυοι στις κινητοποιήσεις τους, αντιδρούν στη παρουσία των ΟΠΠΙ και τονίζουν πως δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για το αίτημά τους να μην υπάρχει η πανεπιστημιακή αστυνομία στους χώρους των σχολών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, δυο άτομα συνελήφθησαν για την ένταση που σημειώθηκε στο ΑΠΘ, ανάμεσα σε φοιτητές και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τούς αποδίδεται η πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης. Από την αστυνομία είχαν προσαχθεί συνολικά τρία άτομα και με αφορμή την εξέλιξη αυτή, μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μοναστηρίου, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

«Η μισή αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονικης, μαζί με την «Αύρα» είναι εδώ για περιφρουρούν έξι αστυνομικούς της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό το πράγμα πρέπει να φύγει από τα πανεπιστήμιά μας. Ένα πανεπιστημιο που απομακρύνεται συνεχώς από τις ανάγκες μας να σπουδάζουμε δωρεάν το 2022 είναι αυτό το πανεπιστημιο που θα χρειαστεί τη μισή πανεπιστημιακή αστυνομια, την «Αύρα» και τις ΟΠΠΙ για να λειτουργήσει» σημείωσε στο makthes ο Γιώργος Θεοδωρίδης, προεδρος φοιτητικού συλλόγου στο Μαθηματικό.

Πορεία στο κέντρο - Έκλεισε η Τσιμισκή

Η πορεία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, ξεκίνησε από την Εγνατία και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Δυνάμεις των ΜΑΤ ακολουθούσαν διακριτικά την πορεία, από την οποία χρειάστηκε να κλείσει για ένα διάστημα η οδός Τσιμισκή, με την Τροχαία να εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων, ανάλογα με το σημείο στο οποίο ήταν οι διαδηλωτές. 

Συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου

Λίγο πριν τις 21.30 οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο της Φιλοσοφικής, όπου (και απόψε) υπάρχει μια συναυλία, αυτή τη φορά από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τo μουσικό σχήμα KADINELIA στα γρασίδια της Φιλοσοφικής».


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.