Στις 15 Ιουνίου αναμένονται να ανοίξουν μαζί με άλλες επιχειρήσεις και οι οίκοι ανοχής στη χώρα, που έχουν κατεβασμένα ρολά από τις 14 Μαρτίου. Αν και ακόμα δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο επαναλειτουργίας τους, εκπρόσωποι από οίκους ανοχής προτείνουν νέα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν βγάλει οίκοι ανοχής στην περιοχή των Σφαγείων, προτείνουν να απολυμαίνονται συχνά οι χώροι με εξειδικευμένο συνεργείο, να τοποθετήσουν αντισηπτικά σε διάφορα σημεία και όλες οι εργαζόμενες να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Επίσης, εκπρόσωποι από το σωματείο εκδιδόμενων προσώπων Θεσσαλονίκης «Ασπασία», μιλώντας στο makthes.gr προτείνουν να γίνεται και θερμομέτρηση σε οποίον μπαίνει στους οίκους ανοχής.
Στο νέο τρόπο λειτουργίας, θα προστεθούν σεντόνια μιας χρήσης και σε κάθε δωμάτιο θα διατίθενται μάσκες και γάντια, ενώ μελετούν και τα μέτρα στους οίκους ανοχής της Ελβετίας, όπου θα ανοίξουν στις 6 Ιουνίου. «Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε και επίσημα τις οδηγίες που θα μας δώσουν για να τις εφαρμόσουμε από 15 Ιουνίου» αναφέρει ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής στο makthes.gr
«Υγειονομική βόμβα στους δρόμους»
Οι οίκοι ανοχής είναι πλέον συγκεντρωμένοι στην οδό Νικηφόρου Ουρανού και λειτουργούν με άδειες από τον δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες ανανεώνονται ανά δυο έτη. «Η κάθε εργαζόμενη είναι νόμιμη και κάνει ιατρικές εξετάσεις κάθε δυο εβδομάδες. Διαθέτουν όλες βιβλιάρια υγείας και ελέγχονται συχνά, ώστε να μπορούν να εργάζονται» αναφέρουν για τον τρόπο λειτουργίας από το σωματείο εκδιδόμενων προσώπων Θεσσαλονίκης «Ασπασία».
Στην περιοχή των Σφαγείων υπάρχουν μέχρι σήμερα 42 οίκοι ανοχής που λειτουργούν νομίμως, ωστόσο το φαινόμενο με άτομα που εκδίδονται παράνομα σε υπαίθριους χώρους της πόλης συνεχίζεται. Μάλιστα, σημειώθηκε αύξηση των προσώπων που εκδίδονται παράνομα, επειδή οι οίκοι ανοχής ήταν κλειστοί για περίπου τρεις μήνες. «Αποτελούν υγειονομική βόμβα. Κυκλοφορούν χωρίς να τους γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος, με κίνδυνο να μεταδώσουν αφροδίσια νοσήματα» αναφέρει στο makthes.gr, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής στην οδό Νικηφόρου Ουρανού. Όπως τονίζει, κατά την περίοδο της καραντίνας, οι παράνομα εκδιδόμενες στεκόντουσαν ακόμα και έξω από τα κατεβασμένα στόρια των οίκων ανοχής.
«Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και εμείς έχουμε ανάγκη να επαναλειτουργήσουμε. Τα ενοίκια όλο αυτό τον καιρό έτρεχαν, ενώ υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δουλεύουν σε οίκους ανοχής είτε ως υποδοχή, είτε ως καθαρίστριες είτε ως σεκιούριτι. Έχουν ανάγκη να δουλέψουν» σημειώνουν από το σωματείο εκδιδόμενων προσώπων Θεσσαλονίκης «Ασπασία».