ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα με την ψηφοφορία εκλογής προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο

MakThes Team06 Μαρτίου 2021

Μια μέρα πριν τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, θέση για την οποία η διοίκηση προτείνει τον Πέτρο Λεκάκη, έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων επικεφαλής παρατάξεων, εγείρουν θέμα εκλογής μειωμένης θεσμικής και πολιτικής νομιμοποίησης.

Με επιστολής τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Σπύρος Βούγιας, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Μαρία Καλφακάκου, Ανδρέας Κουράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Ορφανός, Μαρία Πασχαλίδου, Μιχάλης Τρεμόουλος και Έλλη Χρυσίδου, σημειώνουν ότι η εκλογή νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης πάσχει θεσμικά και πολιτικά.

Στην επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

α) Γίνεται ξαφνικά, πολύ πριν τη λήξη της νομικά καθορισμένης διετίας του εκλεγμένου το Σεπτέμβριο του 2019 προέδρου Δρόσου Τσαβλή, μετά την αυταρχική αποπομπή του από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα και την εν συνεχεία καθαίρεση από το αξίωμά του.

β) Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Λεκάκης που (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες) θα προταθεί για τη θέση του νέου προέδρου, δεν ήταν μέλος της παράταξης του δημάρχου, όπως αυτή συμμετείχε στις εκλογές. Ήταν επικεφαλής άλλης παράταξης που, μαζί με άλλους δύο επικεφαλής παρατάξεων με διαφορετικά προγράμματα και στοχεύσεις και πολύ μικρά ποσοστά ψήφων στις εκλογές, επέλεξαν εκ των υστέρων την συνεργασία με τον Κ. Ζέρβα, με προφανή σκοπό τη συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου.

γ) Καταργείται, η δημοκρατική παράδοση της μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη για την επικύρωση της απόφασης της διοικούσας παράταξης για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Η φοβική επιλογή του δημάρχου για απλή επικύρωση με φανερή προφορική ψηφοφορία σε τηλεδιάσκεψη, υποβαθμίζει και υποσκάπτει το κύρος του θεσμού του προέδρου του ΔΣ και επομένως και του προσώπου που θα τον υπηρετήσει και γίνεται για προφανείς λόγους ανησυχίας και προσπάθειας επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος.

«Το πραγματικό πρόβλημα του COVID-19 και οι περιορισμοί λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι και την δικαιολογία για την κατάργηση της μυστικότητας της ψήφου. Άλλωστε ο ίδιος ο νόμος το επιτρέπει (άρθρο 1 του ν. 4682/03.04.20) που κυρώνει την ΠΝΠ-ΦΕΚ 55/ τ. Α/11.03.20)», σημειώνεται στην επιστολή των 11 δημοτικών συμβούλων.

Καλούν τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να ανακαλέσει την απόφαση για φανερή προφορική ψηφοφορία σε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή 07.03.2021 και ζητούν η ψηφοφορία να γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μυστικά και με κάλπη, αλφαβητική σειρά προσέλευσης και χωριστή είσοδο των δημοτικών συμβούλων στην αίθουσα, κάτι που καλύπτει όλους τους κανόνες προστασίας και υγιεινής.

Διαφορετικά όπως αναφέρουν οι έντεκα σύμβουλοι, «τίθενται ουσιαστικά ερωτήματα ως προς την θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση της εκλογής του νέου προέδρου, που υπονομεύουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία και παραγωγικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια δύσκολη για την πόλη μας συγκυρία».

Προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν γίνει μυστική ψηφοφορία «θα επανακαθορίσουμε την στάση μας και θα απέχουμε από μια τέτοια διαδικασία».

Τίθεται πια ζήτημα απαρτίας των μελών του Σώματος για να ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής η ειδική συνεδρίαση εκλογής νέου προέδρου. Σε περίπτωση πάντως μη απαρτίας, η ειδική συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.