ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: «Ψυχορραγεί» η εστίαση

Στέφανος Μαχτσίρας10 Δεκεμβρίου 2020

Εφιάλτη διαρκείας δίχως ορατό τέλος βιώνει ο κλάδος της εστίασης καθώς η απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας τον φέρνει αντιμέτωπο με μαζικά λουκέτα όταν λειτουργήσει ξανά η αγορά, κορονοϊού επιτρέποντος.

Η σαρωτική επέλαση της Covid και οι καταβαραθρωμένοι τζίροι κι ενώ τα μαγαζιά είναι κλειστά πάνω από 1 μήνα, προβληματίζουν έντονα τους επιχειρηματίες, θέτοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε κίνδυνο με τους εργαζόμενους να είναι στον αέρα.

Το «βουνό» ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που έχει δημιουργηθεί και η ρευστότητα που ρέει με το σταγονόμετρο σφίγγει τη θηλιά στον κλάδο με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕ οι απώλειες εσόδων για το 2020 θα είναι της τάξης των 2 δισ., με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν και αυτό το μέγεθος. Η εστίαση έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Είναι ενδεικτικό πως τον Δεκέμβρη του 2019 ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου πανελλαδικά προσέγγισε τα 400 εκατ. ευρώ, φέτος αυτό το ποσό απλά…εξαφανίστηκε.

«Είμαστε σε πόλεμο»

«Με αυτές τις συνθήκες και με το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη, δεν θέλουμε να ανοίξουμε, δε θα υπάρχει πελατολόγιο. Τον Μάιο όταν ανοίξαμε με σαφώς καλύτερες συνθήκες, κάναμε 40 μέρες να βρούμε τους ρυθμούς μας, τώρα δύο μήνες δε θα έφταναν. Αυτή τη στιγμή κυριαρχούν ο φόβος, η ανασφάλεια και η καχυποψία», επισημαίνει ο Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της ένωσης εστιατορίων καφέ - μπαρ νομού Θεσσαλονίκης.

Θεωρεί πως επιστρεπτέα προκαταβολή, μετάθεση υποχρεώσεων και αναστολές συμβάσεων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν για να στηρίξουν τον κλάδο. «Εκ των πραγμάτων, οι επιχειρήσεις όταν αρθούν οι αναστολές των φορολογικών οφειλών δεν θα έχουν να πληρώσουν, πολλές μπορεί να προτιμήσουν να κλείσουν οριστικά», τονίζει.

«Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες στην κυβέρνηση η οποία δεν δείχνει αδιαφορία, όποιος και να ήταν στη θέση της τα ίδια λίγο – πολύ θα έκανε, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, είμαστε σε πόλεμο», καταλήγει.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.