ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Θεσσαλονίκη: Clubs μετατρέπονται σε… καφετέριες λόγω κορονοϊού

Θεολόγος Ηλιού22 Μαΐου 2020

Σε περίοδο αναπροσαρμογής βρίσκονται καφετέριες και νυχτερινά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, μετά τις αλλαγές που επέβαλε η πανδημία. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες clubs θεωρούν απίθανο σενάριο να ανοίξουν το καλοκαίρι, για αυτό πολλοί «μεταμορφώνουν» τα μαγαζιά τους, αλλάζουν τρόπο λειτουργίας και συστήνονται εκ νέου στο κοινό της πόλης. Την ίδια ώρα, καφετέριες αλλάζουν φιλοσοφία, λογότυπα και αποκτούν νέους εξωτερικούς χώρους.

Από «αφτεράδικα» σε κοκτέιλ μπαρ

Συνεχείς είναι οι προετοιμασίες σε γνωστά clubs στα Λαδάδικα, όπου οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να μην περιμένουν την ημερομηνία που θα επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά μαγαζιά αλλά να ανοίξουν ως καφέ-μπαρ από τη Δευτέρα 25 Μαϊού. Επεκτείνοντας τον εξωτερικό τους χώρο, τοποθετώντας φυτά και νέα τραπεζοκαθίσματα και προσθέτοντας νέες λέξεις στα ονόματα των μαγαζιών, ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών περνούν σε μια νέα επιχειρηματική φάση.

«Από κλαμπ θα το γυρίσουμε σε κοκτέιλ μπαρ και θα παρέχουμε υπηρεσίες ναργιλέ. Θα ανοίγουμε στις 18:00 το απόγευμα και θα λειτουργούμε έως λίγο μετά τα μεσάνυχτα» δηλώνει στο makthes.gr ο Μαρίνος Ντουλελλάρης, ιδιοκτήτης club στην περιοχή των Λαδάδικων. «Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε λόγω των μέτρων, όμως έπρεπε να διατηρήσουμε τον κύκλο μας και την επιχείρηση, καθώς τα έξοδα τρέχουν» εξηγεί για την απόφαση τους.

Τα έξοδα που θα συσσωρεύονταν, φαίνεται πως οδήγησε και άλλους επιχειρηματίες σε αλλαγή πλεύσης. «Συναποφασίσαμε να δουλεύουμε μόνο με τον εξωτερικό χώρο και να ανοίγουμε από νωρίς το απόγευμα. Δεν γινόταν να το κρατήσουμε κλειστό για 5 μήνες με τα έξοδα να τρέχουν. Θα ήταν φύρα» αναφέρει ο Γιώργος Μπαλλάς, μέτοχος σε νυχτερινό μαγαζί στα Λαδάδικα, που μάλιστα πριν λειτουργούσε ως… «αφτεράδικο».

Ακόμα και να ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά, όπως λέει ο Μαρίνος Ντουλελλάρης, τίποτα δεν θα είναι ίδιο. «Το βράδυ έχουμε συνηθίσει ο κόσμος να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον και να χορεύει. Αν πρέπει να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου, σαφώς κανείς δεν θα περνούσα καλά. Θα ήταν πρωτόγνωρο».

Η επέκταση διαθέσιμου εξωτερικού χώρου, είναι αναμενόμενο να ωφελήσει κάποιες επιχειρήσεις και να λειτουργούν με μεγάλη χωρητικότητα. «Η τοποθεσία μας, βολεύει ώστε να έχουμε 20 διαθέσιμα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μπαλλάς. Ωστόσο, η μείωση στο προσωπικό για όλους είναι δεδομένη. «Πριν είχαμε τρία άτομα για σέρβις, τέσσερις βοηθούς και τέσσερα άτομα στο μπαρ. Από την Δευτέρα σε κάθε πόστο θα έχουμε ένα άτομο» λέει ο ιδιοκτήτης. «Όταν δουλεύαμε ως μπαρ, ένα Σάββατο είχαμε έως και 30 άτομα προσωπικό. Τώρα θα έχουμε 5 άτομα. Αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε απολύσεις» αναφέρει από την πλευρά του ο Μαρίνος Ντουλελλάρης.

Τα συγκεκριμένα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν από τις 25 Μαΐου, καθώς αν και λειτουργούσαν ως clubs, είχαν άδεια καφέ-μπαρ. Στην περιοχή των Λαδάδικων όμως τα περισσότερα μαγαζιά, ακόμα και κάποια εστιατόρια, έχουν άδεια κέντρου διασκεδάσεως. «Αν και είμαστε εστιατόριο, έχουμε άδεια νυχτερινού κέντρου. Τα καταστήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αναμένονται να ανοίξουν στο τελευταίο στάδιο της άρσης μέτρων, που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στα μέσα καλοκαιριού. Πάντα το καλοκαίρι η κίνηση πέφτει στην περιοχή, όποτε σκεφτόμαστε πως θα ανοίξουμε προς τον Σεπτέμβριο» δηλώνει ο Δημήτρης Γαλανίδης.

Rebranding και νέα φιλοσοφία

Ο χρόνος της καραντίνας για κάποιους λειτούργησε ευεργετικά και τους έδωσε την δυνατότητα να στήσουν ένα rebranding για τα μαγαζιά τους. Σκέφτηκαν νέες ιδέες, αλλαγές στην διαμόρφωση του χώρου και έναν φρέσκο αέρα που αποτυπώνεται στα νέα λογότυπα και στην διακόσμηση.

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις ανήκει καφετέρια στην πλατεία Εύοσμου, που από τη Δευτέρα θα υποδεχθεί τον κόσμο, ύστερα από ένα rebranding με μποέμ ύφος. «Σκεφτόμουν όλη την περίοδο της καραντίνας τι πρέπει να γίνει, ώστε να βγούμε δυνατότεροι από όλο αυτό. Παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, έψαχνα τρόπο να σταθούμε ξανά υπό τις νέες συνθήκες» αναφέρει ο Στέλιος Κλαδής, ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ. Κατά την περίοδο της καραντίνας, καθημερινά πραγματοποιούσε εργασίες στο εξωτερικό χώρο του μαγαζιού του, προσθέτοντας φυτά, βάφοντας τραπεζοκαθίσματα και τοποθετώντας ένα μεγάλο δίχτυ σκίασης. «Τελικά οδηγηθήκαμε σε μια μεγάλη ανακαίνιση, που πιστεύω θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία του προσωπικού αλλά και των πελατών μας» σημειώνει.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί, υπάρχει αρκετός διαθέσιμος εξωτερικός χώρος, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν περίπου 30 τραπέζια. «Πιστεύω τις πρώτες ημέρες θα βγουν όλοι έξω, σαν να έχουμε κάποια εθνική επέτειο. Όλοι θα ξεχυθούν σε καφετέριες, το καταλαβαίνουμε διότι ήδη ψάχνουν ένα μέρος να πιουν το πότο ή το καφέ τους» εκτιμά ο Στέλιος Κλαδής.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.