ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: «Ρωγμές» στην κτηματαγορά από την κούρσα των υλικών

Στέφανος Μαχτσίρας11 Απριλίου 2022

Εμπόδια και προσκόμματα στην ανοδική πορεία της κτηματαγοράς στη Θεσσαλονίκη ορθώνει η «τρελή» κούρσα του κόστους κατασκευής, καθώς οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν έως και διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Ενώ το πρώτο δίμηνο του 2022 είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές για την κτηματαγορά, ακόμα κι αν οι τιμές είχαν αρχίσει να παίρνουν τον ανήφορο, μετά την έναρξη της πολεμικής σύρραξης καταγράφεται «μούδιασμα» σε όλα τα μέτωπα.

Το γεγονός αυτό βέβαια, εν πολλοίς θεωρείται αναμενόμενο καθώς είναι λογικό να «παγώνουν» οι αποφάσεις για αγορά ή κατασκευή κατοικίας, μέχρι τουλάχιστον να… σιγήσουν τα κανόνια και να επανέλθει η ομαλότητα.

Ο παράγοντας που πονοκεφαλιάζει τους ανθρώπους της αγοράς είναι η απογείωση του κόστους στο σύνολο των οικοδομικών υλικών, ξεκινώντας από το μπετό και το σίδερο και φτάνοντας μέχρι το αλουμίνιο. Ταυτόχρονα, πολύμηνες καθυστερήσεις «φρενάρουν» και τις παραδόσεις υλικών κατασκευής, ειδικά εισαγομένων, κάτι που έχει άμεση επίπτωση και στα χρονοδιαγράμματα ανέγερσης νέων κατοικιών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανοικοδόμηση έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της

Στη σημερινή… πολεμική συγκυρία, οι αυξήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν από την αγορά. Οι κατασκευαστές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουν τις οικοδομές τους, ειδικά αν δεν έχουν «κλειδώσει» τιμές με τους προμηθευτές τους εδώ και αρκετούς μήνες.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργασίες αναστέλλονται μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το νέο σκηνικό και να «μαζευτούν» οι τιμές, ή τουλάχιστον να ξέρουν όλες οι πλευρές ποια είναι τα νέα επίπεδα.

Το πρόβλημα έγκειται στις περιπτώσεις όπου τα σπίτια έχουν ήδη προπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής, αν δεν έχει προπληρώσει με τη σειρά του τα υλικά, αναγκάζεται είτε να μειώσει το περιθώριο κέρδους του είτε να καθυστερήσει τις εργασίες, αναμένοντας καλύτερες τιμές.

Το ξέφρενο ράλι των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των ανοδικών τάσεων στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ειδικά των μετάλλων, έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε όλα τα οικοδομικά υλικά.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με σημαντική αύξηση της τάξης του 7,3% στις τιμές των οικοδομικών υλικών άρχισε το 2022.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: ηλεκτρική ενέργεια (56,7%), πετρέλαιο κίνησης - diesel (26,3%), σίδηρο οπλισμού (17,4%), αγωγούς χάλκινους (14,3%), σωλήνες χαλκού (12,5%), τούβλα (10,4%), θερμαντικά σώματα (8,1%), πλαστικούς σωλήνες (8,1%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (6,6%), παρκέτα (6,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (5,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (5,5%), ξυλεία οικοδομών (5,3%), κουφώματα αλουμινίου (4,7%), έτοιμο σκυρόδεμα (4,1%), πόρτες εσωτερικές (4,1%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (3,5%), παράθυρα ξύλινα (3,3%), τσιμέντο (3,2%) και μαρμαρόπλακες (3%).

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η RE/MAX Ελλάς από αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιοχές της επικράτειας προκύπτουν, για το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2020, κατά μέσο όρο αυξήσεις τιμών 11,4% για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για παλαιότερα ακίνητα.

Πέρα από την άνοδο του κόστους των οικοδομικών υλικών, η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά δικαιολογεί το limit up των τιμών και αποδεικνύει ότι ο κλάδος του Real Estate συνεχίζει να αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών και των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων, σε μία περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα «βαριανασαίνει».

Σε 31 περιοχές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο κεντρικός δήμος και το ιστορικό κέντρο, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,1%.

Παράλληλα, η στασιμότητα που παρατηρείται στην κτηματαγορά έχει αρχίσει να φαίνεται και στα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά το Μάρτιο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του έτους. Η τάση αυτή δεν αποδίδεται τόσο στις αυξήσεις των υλικών των υλικών, που ακόμα δεν έχουν «περάσει» στις τιμές των ακινήτων αλλά στην λαίλαπα της ακρίβειας και την εκτίναξη του κόστους ζωής, που σαρώνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αναγκάζοντάς τα να κρατάνε στην άκρη… πολεμοφόδια.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα για την πορεία του κλάδου για το 2022. Και αυτό γιατί αν υπάρξει μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αποκλιμάκωση των τιμών των υλικών αλλά και του ενεργειακού κόστους, η δυναμική που υπήρχε αρχικά θα επανέλθει σε μεγάλο βαθμό. Αντίθετα, αν επιβεβαιωθεί ότι οι υψηλές τιμές «ήρθαν για να μείνουν» είναι αρκετά πιθανό να δούμε πίεση και στις τιμές των ακινήτων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.04.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.