ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι η νέα ΔΕΘ - Η ανάπλαση αλλάζει ριζικά την εικόνα του κέντρου της πόλης (βίντεο, φωτ.)

Στέφανος Μαχτσίρας10 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΔΕΘ, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θεσσαλονίκη, ευρισκόμενη στην «καρδιά» της πόλης αλλάζει και περνάει σε μία νέα εποχή. Η ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σηματοδοτεί την απαρχή ενός εγχειρήματος στόχος του οποίου είναι να αποδώσει στην πόλη, το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων της Έκθεσης, ένα σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό συνεδριακό κέντρο που θα συνυπάρχει με έναν πνεύμονα πρασίνου που θα δημιουργηθεί και θα δώσει «ανάσες» στην πόλη.

Οι επικεφαλής της νικήτριας ομάδα του διαγωνισμού, Sauerbruch – Hutton, παρουσίασαν την πρόταση που έκοψε πρώτη το νήμα και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα όχι μόνο της ΔΕΘ αλλά και του κέντρου της πόλης. Η αρμονική συνύπαρξη εμπορικών χρήσεων και χώρων πρασίνου είναι η βασική φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι Γερμανοί αρχιτέκτονες.

Το νέο ConfEx Park, όπως ονομάζεται η ανάπλαση της ΔΕΘ, ενσαρκώνει σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ομάδα (Sauerbruch hutton, Porter + Bowman και την συμμετοχή της Έλενας Σταυροπούλου από την Αθήνα) τη σύγχρονη και μελλοντική φιλοδοξία να γίνει ο κύριος επιχειρηματικός και τουριστικός προορισμός της περιοχής. Το «Μονοπάτι Πολιτισμού» συνδέει το νέο σταθμό του Μετρό της Εγνατίας με τις εκθεσιακές αίθουσες, το Μακεδονικό Μουσείο, το Συνεδριακό Κέντρο, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο. Η «Ορεινή διαδρομή» στοχεύει να διανοιχθεί ξανά ο υπάρχοντας άξονας Βορρά Νότου και δίνει έμφαση στη σχέση βουνού, θάλασσας, Πανεπιστημίου και πόλης. Το πάρκο θα είναι προσβάσιμο από παντού.

Η δυτική περιοχή ανάμεσα στην Αγγελάκη και τον κεντρικό άξονα γίνεται χώρος για δραστηριότητες, η κεντρική περιοχή που ξεπροβάλλει από την πλατεία ΧΑΝΘ ως το ΜΜΣΤ θα περιλαμβάνει μικρούς πολιτιστικούς κήπους και καφέ. Η νότια περιοχή δίπλα στη λεωφόρο Στρατού που εγκαθίσταται το νέο Συνεδριακό Κέντρο θα γίνει ένα αμφιθέατρο για παραστάσεις και εκδηλώσεις. Σε περιόδους που δεν γίνονται εκθέσεις οι χώροι μπορούν να μείνουν ανοιχτοί για δημόσια χρήση.

Διάδρομοι και γέφυρες συνδέουν όλους τους εκθεσιακούς χώρους στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένης μίας υπαίθριας έκθεσης στον τελευταίο όροφο του 2ου εκθεσιακού χώρου. Αυτός ο εναέριος διάδρομος προσελκύει τους επισκέπτες να κάνουν μία βόλτα με πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη. Το συνολικό εγχείρημα χρησιμοποιεί τόσο φυσικά όσο και τεχνητά μέσα για να παρέχει ένα υγιές περιβάλλον. Οι στέγες είναι εξοπλισμένες για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και του νερού της βροχής για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάρκου. Τα κτήρια θα χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και γεωθερμική ενέργεια.

Η αύξηση της βιοποικιλότητας (οι διαμορφωμένες περιοχές του πάρκου θα παρέχουν μία ποικιλία πράσινων οικοσυστημάτων), σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ομάδα, θα δημιουργήσει ένα φυσικό οικοσύστημα εντός της Θεσσαλονίκης, βοηθώντας την πόλη να υποστηρίξει ένα υγιές περιβάλλον για τους πολίτες της ενώ θα την «θωρακίσει» απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«200 εκατ. ευρώ το κόστος, θεωρώ πως δεν θα έχουμε θέμα με τα αρχαία»

«Η πορεία που οδήγησε στην ανάπλαση της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης βάσει και των χρηματοοικονομικών μελετών ξεκίνησε το 2012. Σε αυτή την πορεία είχαμε την ομόθυμη στήριξη των παραγωγικών φορέων της πόλης. Κάναμε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πρότυπο με την κριτική επιτροπή να απονέμει ομόφωνα το πρώτο βραβείο. Η ΔΕΘ περνάει σε άλλη εποχή, κλείνει ένας κύκλος. Μέχρι το τέλος του 2023 θέλουμε να καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα (η ανάπλαση θα κοστίσει 200 εκατ. ευρώ) για να ξεκινήσουν τα έργα ούτως ώστε το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση. Εκτιμώ πως με τα αρχαία δεν θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.














This page might use cookies if your analytics vendor requires them.