ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Σε νέα εποχή η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ (φωτ.)

Έλενα Καραβασίλη20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε νέα εποχή εισέρχεται η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη που εγκαινιάστηκε σήμερα, διαθέτοντας πλέον τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα, τελευταίας τεχνολογίας.

Σε δηλώσεις του στο makthes.gr ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και Διευθυντή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ., Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι από τις σημαντικότερες, στην ιστορία 40 ετών λειτουργίας της κλινικής. 

«Τα νέα χειρουργεία βάζουν πλέον την κλινική σε μία νέα εποχή. Τα τελευταία 40 χρόνια η κλινική είχε μία μεγάλη διαδρομή ιατρονοσηλευτική αλλά και εκπαιδευτική και ερευνητική (ως πανεπιστημιακή κλινική) και παράλληλα, μεγάλη κοινωνική προσφορά. Το τελευταίο διάστημα όμως, λόγω της μεγάλης ερευνητικής δραστηριότητας της ομάδας μου, στο κομμάτι της εξωσωματικής κυκλοφορίας, αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο κέντρο ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας με δεκάδες γιατρούς, καθηγητές, επιστήμονες και ειδικούς εξωσωματικής που έρχονται από όλον τον κόσμο προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό το αντικείμενο».


Περιέγραψε πως πριν την πανδημία είχε ξεκινήσει η αναβάθμιση των χειρουργείων ώστε η εκπαίδευση αυτή να είναι πιο εφικτή. 

«Εκπαιδεύουμε ετησίως 500 φοιτητές και φοιτήτριες, μέσω του αγγλόφωνου και ελληνόφωνου προγράμματος σπουδών, τους μεταπτυχιακούς έχοντας μάλιστα το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξωσωματικής. Έχουμε επιστήμονες που έρχονται να εκπαιδευτούν από ολόκληρο τον κόσμο, πριν από δύο μήνες είχαμε άτομα από την Αυστραλία. Έτσι, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα σύστημα μέσα στα χειρουργεία ώστε να μπορεί μέσω τηλεκπαίδευσης και μοντέρνα ψηφιακά συστήματα, να δείχνει ότι ακριβώς κάνουμε.

Το σύστημα αυτό στοίχισε πάνω από 1 εκατ. ευρώ, μας βοήθησε η ΥΠΕ, ο ιδιωτικός τομέας, το υπουργείο Υγείας, το Πανεπιστήμιο και έτσι σήμερα εγκαινιάσαμε τη νέα λειτουργία των χειρουργείων και πλέον μπορούμε να εκπαιδεύουμε μέσω του πρωτοποριακού αυτού συστήματος, επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Η κλινική μας είναι η μεγαλύτερη και πληρέστερη πανεπιστημιακή καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική στην Ελλάδα, πλέον παίζει έναν επιτελικό ρόλο στην ειδικότητα και είναι πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, σε όλες τις νέες τεχνολογίες πάνω στις οποίες δουλεύουμε», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.


Συμπλήρωσε δε ότι μαζί με την επέκταση της μονάδας εντατικής της κλινικής, «Μπορούμε πια να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ιατρονοσηλευτικά προς το ΕΣΥ αλλά και την εκπαιδευτική και ερευνητική μας δραστηριότητα, μέσω των νέων ψηφιακών συστημάτων και των ανακαινισμένων χειρουργείων».


Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία της γ.γ. υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετίας Βιλδιρίδη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, της αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας Δερμεντζοπούλου, του συντονιστή του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Παπαγεωργίου, του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη, της υποδιοικήτριας της 4ης ΥΠΕ, Αλεξάνδρας Τιτοπούλου, του διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη, του Κυριάκου Αναστασιάδη, Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και Διευθυντή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ., Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA, κι άλλων προσκεκλημένων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.