Σε… νηπιακό στάδιο παραμένουν στο νομό Θεσσαλονίκης οι διαδικασίες που οφείλουν να προχωρήσουν οι δήμοι για τη δημιουργία «Πράσινων σημείων» στις περιοχές τους, όπου η απόθεση απορριμμάτων θα γίνεται σε ξεχωριστούς, ειδικούς, κάδους από αυτούς που καλύπτουν σήμερα τα υφιστάμενα ρεύματα της ανακύκλωσης, για χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο. Ειδικότερα πρόκειται για κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους µε τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Παρότι όμως έχουν περάσει δυο χρόνια από την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) στη Θεσσαλονίκη μόλις τρεις από τους 14 δήμους πήραν την πρωτοβουλία και δρομολόγησαν τις διαδικασίες για να δημιουργήσουν τα πρώτα πράσινα σημεία. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Βόλβης και Παύλου Μελά.
Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ φαίνεται να μην ακολουθεί τις εξελίξεις που τρέχουν, την ώρα που η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερώσει τους δημάρχους ότι υπάρχουν προς διάθεση 10 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 38 δήμων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σε συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, απ’ όπου μπορούν άμεσα να αναζητήσουν κονδύλια για την ίδρυση πράσινων σημείων.
Λιγότερα σκουπίδια, χαμηλότερα δημοτικά τέλη
«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους δήμους της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας να κινηθούν στη κατεύθυνση της δημιουργίας πράσινων σημείων, προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας» τόνισε στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας. Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια συναντήσεων του με εκπροσώπους των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό. «Η δημιουργία αυτών των χώρων αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας εθνικής πολιτικής για τα απόβλητα, καθώς και του επικαιροποιημένου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι οι δήμοι έστω και με μια μικρή καθυστέρηση μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι όσοι δήμοι έχουν ήδη φροντίσει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να δημιουργήσουν δομές ανακύκλωσης, θα μπορούν αφενός μεν μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων να έχουν οικονομικό όφελος, που θα μετακυλίεται με χαμηλότερα δημοτικά τέλη στους δημότες τους, όπως επίσης να διαθέτουν τα υλικά της ανακύκλωσης προς επαναχρησιμοποίηση στην αγορά, κερδίζοντας έσοδα υπέρ του δήμου και των δημοτών τους.
Οι δήμοι που άνοιξαν το δρόμο στα «Πράσινα σημεία»
Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα οι δήμοι που ήδη έχουν προχωρήσει τον σχεδιασμό τους, σε βαθμό μάλιστα που να έχουν προσέλθει στην ΠΚΜ για να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση για την δημιουργία πράσινων σημείων είναι οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Βόλβης και Παύλου Μελά, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο δήμος Χαλκηδόνας.
Ειδικότερα ο δήμος Βόλβης έχει σχεδιάσει 6 πράσινα σημεία και όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν αρκεί μόνο ένα σε ένα δήμο τόσο μεγάλης έκτασης στον οποίο οι κάτοικοι μένουν μακριά, σε διάφορες περιοχές, ενώ πρέπει να έχουν κοντά τους πράσινο σημείο.
«Η φιλοσοφία του πράσινου σημείου είναι ότι πηγαίνει ο πολίτης μόνος του, άρα πρέπει να είναι σε μια χιλιομετρική απόσταση που είναι ικανή, τον διευκολύνει να έχει πρόσβαση εντός 8 - 10 λεπτών. Δεν μπορείς να τον βάλεις στη διαδικασία να πάει στο πράσινο σημείο και να διανύσει μία ώρα δρόμο» τόνισε ο ίδιος.
Οι δυο άλλοι δήμοι είναι του Παύλου Μελά, ο οποίος έχει καταθέσει πρόταση για ένα πράσινο σημείο σε μια πολύ μεγάλη έκταση, άνω των 10 στρεμμάτων.
Ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, έχει ήδη σχεδιάσει ένα κεντρικό σημείο, επί των οδών Δελφών με Μαρτίου, στο οποίο θέλει να δώσει βαρύτητα και στη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων ρευμάτων. Παράλληλα, σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους πολίτες και τους μαθητές.