Ασφυκτική πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ασκεί το νέο καθολικό «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας με τους επαγγελματίες να έχουν φτάσει στα όρια τους.
Παράλληλα, το αίτημα διαγραφής μέρους του πανδημικού χρέους τίθεται όλο και πιο επιτακτικά καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης με την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας να αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους μικρομεσαίους.
«Κάθε μέρα που η αγορά της πόλης παραμένει κλειστή επιτείνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου μπορούν να λειτουργήσουν με click in shop και την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και να μην κινδυνεύσουν με χρεοκοπία», σημειώνει στο makthes.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Το κόστος του lockdown ενδεχομένως ξεπερνά και τα 3 δισ. ευρώ, περίπου 2% του ΑΕΠ χάνεται κάθε μήνα. Πρέπει να πάμε σε διαγραφή μέρους του κορονοχέους. Είναι αναγκαίο να το σηκώσει η κυβέρνηση το θέμα και στα ευρωπαϊκά όργανα, η ιδέα ωριμάζει και πανευρωπαϊκά, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αυτά τα χρέη», επισημαίνει.
«Χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα των επιχειρήσεων, όχι με δανεισμό, για να επιβιώσουν. Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση επιδότησης της εργασίας για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να συγκρατηθεί η ανεργία μόλις ανοίξει η αγορά», αναφέρει. «Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το 43% των επιχειρήσεων εστίασης έχουν μηδενική ρευστότητα, το 8% έχει ρευστότητα για έναν μήνα και το 14% έχει χρηματικά αποθέματα για έναν μήνα», προσθέτει.
«Με αυτές τις συνθήκες, η οικονομία εκτιμώ ότι θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ πιο κάτω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, στο τέλος του έτους. Αυτό εξαρτάται και από την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού αλλά και από την πορεία του τουρισμού», καταλήγει.
«Η αγορά ήδη δεν άντεχε, τώρα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, η αγορά δεν έχει το κουράγιο να ανοίξει, όσοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις ας αναλάβουν και τα χρέη μας», επισημαίνει στο makthes. gr, o πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.
«Το μόνο lockdown που εφαρμόζεται είναι στο λιανεμπόριο και είναι κρίμα, αλήθεια θέλουμε μία πεθαμένη αγορά η οποία θα παραπαίει ή μία αγορά που θα πάρει μπρος και θα επιβιώσει», αναρωτιέται. Συνεχίζοντας, συμπληρώνει πως «δεν γίνεται κανένας να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες κουβαλώντας ένα βουνό χρεών, τα περισσότερα μέλη μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, πρέπει ένα μέρος των χρεών να διαγραφεί».
«Οι εκπτώσεις δεν μας άγγιξαν καθόλου, δεν τις κατάλαβαν τα μαγαζιά καθώς το click away αφορούσε μόνο το 15% των καταστημάτων», προσθέτει.
«Ζούμε καταστάσεις τρελές, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Το αν θα αντέξει η αγορά εξαρτάται από τη διάρκεια του lockdown, το συνεχές άνοιξε – κλείσε διαλύει τα μαγαζιά, δουλέψαμε λίγο τον Ιανουάριο με τις εκπτώσεις και μετά η αγορά είναι καθισμένη, το click away δεν απέδωσε», σημειώνει η α’αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη.
«Είμαι θετική σε διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας, αρκεί να αφορά τις υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει η αγορά αλλά το πώς θα ανοίξει, έχω δύο επιχειρήσεις και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να πληρώσω το προσωπικό, χωρίς τζίρο, μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης, χρειάζεται να δοθεί ρευστότητα στην αγορά με την μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων», τονίζει. «Όταν θα ξεκινήσουμε και πάλι την λειτουργία μας θα υποχρεούμαστε να έχουμε το ίδιο προσωπικό αλλά δεν θα έχουμε έσοδα. Χρειάζεται να βγει ένας νόμος που θα μας βοηθάει να κρατήσουμε τους εργαζόμενους που είχαμε ή αλλιώς να έχουμε τους μισούς να δουλεύουν και τους άλλους μισούς σε αναστολή μέχρι να δούμε πώς θα πάει η αγορά», προσθέτει.
«Αν πούμε, για παράδειγμα, ότι ξεκινάμε την εστίαση τον Απρίλιο, ο επαγγελματίας θέλει ένα γενναίο ποσό για να ανοίξει, αν μας ξανακλείσουν θα είναι καταστροφικό για μας. Με αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν κλειστοί, είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καταλήγει. «Στην εστίαση οι επαγγελματίες πήραν ένα επίδομα 800 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 και μετά μόνο τις επιστρεπτέες πρκαταβολές», συμπληρώνει.
«Θα αρχίσουμε να κλείνουμε ο ένας μετά τον άλλον, με κλειστό το λιανεμπόριο τα κρούσματα ανεβαίνουν, δεν φταίνε τα μαγαζιά για την αύξηση των κρουσμάτων, μας ανοίγουν πέντε μέρες, μας κλείνουν δέκα, μας διαλύει αυτό το κλίμα αβεβαιότητας», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Δημήτρης Μηλιάδης. «Θα μας κάνουν όλους μπαταξήδες, δεν πάει άλλο», προσθέτει. Θεωρεί πως το σβήσιμο μέρους του χρέους της πανδημίας για τις επιχειρήσεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, αλλά «αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται να δοθεί οξυγόνο ρευστότητας στους μικρομεσαίους».
«Πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά με περιορισμούς, μόνο στο λιανεμπόριο εφαρμόζεται lockdown, είμαστε κλεισμένοι πίσω από μία πόρτα και λέμε ότι έχουμε lockdown ενώ όλοι κυκλοφορούν», συμπληρώνει.