Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας για τα λάθη και τις παραλείψεις που προκάλεσαν την τραγωδία των Τεμπών που άφησε πίσω της 57 νεκρούς. Παραλείψεις που έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια των μετακινήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσα σε αυτά και τα τουριστικά σχολικά λεωφορεία.
Διευθυντές σχολείων της Καλαμαριάς, με ανακοίνωσή τους στις 8/3 ενημέρωσαν τους γονείς ότι παύουν τις σχολικές εκδρομές, διότι τα τουριστικά λεωφορεία θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο από την Τροχαία, με τις δυνάμεις της τελευταίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να μην επαρκούν.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Αγαπητοί γονείς, όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, ως Σύλλογος Διδασκόντων, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ματαιώνουμε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις εκτός του χώρου του σχολείου. Η συγκεκριμένη δυσάρεστη εξέλιξη, προέκυψε μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση.
Η συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός νομού κι επειδή η Τροχαία δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους, μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα καθώς τα σχολεία καλούνται ή να επιτρέψουν την αναχώρηση των λεωφορείων χωρίς την πραγματοποίηση του ελέγχου της Τροχαίας, προκειμένου να μην ματαιωθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη και να παρανομήσουν, με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες για Διευθυντή κι εκπαιδευτικούς σε περίπτωση ατυχήματος ή καταγγελίας, ή να ματαιώσουν την επίσκεψη και να προκαλέσουν αισθήματα ψυχικής δυσφορίας κι έντασης στα παιδιά, καθώς επίσης να καταβάλουν το εισιτήριο το οποίο εξαιτίας της νέα ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 60% περίπου (αντιστοιχεί σε περίπου 5€ για κάθε παιδί του σχολείου μας).
Εξαιτίας της δυσάρεστης πραγματικότητας που διαμορφώνεται για την εκπαιδευτική ζωή των σχολείων μας, όλοι/ες οι Διευθυντές/ριες των Σχολείων της Καλαμαριάς, εκτός από τις ενέργειες που έχουμε ήδη κάνει προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αποφασίσαμε μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, να περιορισθούμε σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του χώρου των σχολείων ή απαιτούν πεζή μετακίνηση.
Η αναγκαστική μας αυτή επιλογή, η οποία ουδόλως απηχεί τις προθέσεις και τις επιθυμίες μας, ελπίζουμε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν με θετική εξέλιξη επί του ζητήματος, στην οποία σας καλούμε να συμβάλετε κατά το δυνατόν».
«Ζητούμε την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας»
Η Ελένη Μαυροπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Μαθητών Καλαμαριάς λέει στο makthes.gr ότι «ζητούμε την ασφαλή μεταφορά των παιδιών μας και να ελέγχονται όλα τα λεωφορεία είτε πρόκειται για κοντινή ή για μακρινή απόσταση».
Αναφερόμενη στην ανακοίνωση που έλαβαν οι γονείς όπου τους ζητείται «να καταβάλουν το εισιτήριο το οποίο εξαιτίας της νέα ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 60% περίπου (αντιστοιχεί σε περίπου 5€ για κάθε παιδί του σχολείου μας)», η κ. Μαυροπούλου λέει χαρακτηριστικά πως επειδή «τα λεωφορεία δεν διαθέτουν κάποια προαπαιτούμενα για το φαρμακείο π.χ. ζητούν να τα πληρώσουν οι γονείς». Υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν να στερούν από τα παιδιά μας, μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, τις εκδρομές τους που είναι μέρος της σχολικής διαδικασίας επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνησή τους».
Σύμφωνα με την κ. Μαυροπούλου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι γονείς θα συναντηθούν για το θέμα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς ενώ αναμένεται να κοινοποιήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στη Διεύθυνση Τροχαίας, ζητώντας να βρεθεί μία λύση.
Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρει μητέρα, κάτοικος της Καλαμαριάς, με ανάρτησή της στα social media. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι:
«Γνωστότατο πρακτορείο της πόλης στέλνει λεωφορείο προκειμένου να διεξαχθεί προγραμματισμένη τριήμερη σχολική εκδρομή στις 3/3/23. Μετά από σχετικό έλεγχο της τροχαίας το λεωφορείο κρίνεται ακατάλληλο να ταξιδέψει λόγω της εξαετούς φθοράς των ελαστικών του και της μη αντικατάστασης αυτών. Υπάρχει μια αναμονή της τάξεως των τριών ωρών προκειμένου να πάει εκείνη τη στιγμή το συνεργείο για την τοποθέτηση καινούριων ελαστικών. Αυτομάτως μου δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα, που θα έπρεπε να υπάρχουν ως συνθήκες για την αντικειμενική ευθύνη αυτών που αναλαμβάνουν τη μεταφορά για τη διεξαγωγή σχολικών εκδρομών. Με ποια λογική το πρακτορείο στέλνει το εν λόγω λεωφορείο γνωρίζοντας ότι θα γίνει έλεγχος εφόσον μιλάμε για σχολική εκδρομή; Άρα το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ελέγχου χωρίς να υπάρχει πάντα αυστηρό πλαίσιο. Άρα το παίζει κορώνα γράμματα μαζί και τις ζωές των επιβαινόντων! Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τρίωρη καθυστέρηση, μιλώντας για μία ήδη προγραμματισμένη εκδρομή που θα έπρεπε όλα να λειτουργούν με ακρίβεια και ασφάλεια;».
Με καθυστέρηση τα αιτήματα στην Τροχαία
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης όταν λαμβάνει αίτημα από κάποιο σχολείο προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι ώστε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια μία σχολική εκδρομή «είναι δεδομένο πώς θα ανταποκριθεί».
Ωστόσο, ζήτημα ανακύπτει όταν οι διευθύνσεις των σχολείων, αντί να καταθέσουν το σχετικό αίτημα τρεις ημέρες πριν τη σχολική εκδρομή, εκείνοι αποφασίζουν να ενημερώσουν την Τροχαία την τελευταία στιγμή και μάλιστα, σε μία χρονική συγκυρία όπου ο όγκος των αιτήσεων είναι σημαντικός, με τις σχολικές εκδρομές να αυξάνονται και να πληθύνονται μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και τις καιρικές συνθήκες να προσφέρονται για εξορμήσεις.
Πληροφορίες του makthes.gr αναφέρουν ότι το ζήτημα προέκυψε όταν πριν από μερικούς μήνες, διευθυντής σχολείου της Θεσσαλονίκης δεν απευθύνθηκε στην Τροχαία για τον σχετικό έλεγχο του τουριστικού λεωφορείου που θα πραγματοποιούσε σχολική εκδρομή εντός πόλεως. Η ταπετσαρία από τον ουρανό του λεωφορείου ξεκόλλησε και προσγειώθηκε στα κεφάλια των παιδιών, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Τότε λοιπόν, ο πατέρας ενός εκ των μαθητών προέβη σε αναφορά κατά του διευθυντή του σχολείου, επειδή δεν είχε καλέσει την Τροχαία για σχετικό έλεγχο. Έκτοτε, τα αιτήματα από σχολεία για ελέγχους, αυξήθηκαν σημαντικά. Βέβαια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Τροχαίας.
Οι έλεγχοι που γίνονται στα τουριστικά λεωφορεία από την Τροχαία, αφορούν πρωτίστως στον οδηγό (εάν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα, αν τηρούνται τα ωράριά του, εάν είναι σε κατάσταση να οδηγήσει ή αν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ) και ακολουθεί ο έλεγχος των προϋποθέσεων ασφαλούς κυκλοφορίας του λεωφορείου, όπως ο έλεγχος του ταχογράφου, στα ελαστικά, στο δελτίο τεχνικού ελέγχου κι εάν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας.
Άλλωστε ο ΚΟΚ υπαγορεύει πως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο οδηγός εργάζεται αντί να έχει ρεπό, φυσικά η Τροχαία απαγορεύεται να επιτρέψει να φύγει το λεωφορείο, εκτός κι αν αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος οδηγός. Αντίστοιχα εάν υπάρχουν άλλου είδους παραβάσεις όπως για παράδειγμα φθαρμένα ελαστικά, τότε δεν θα επιτραπεί στο όχημα να αποχωρήσει κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις εκδρομών, εκτός κι αν αντικατασταθεί το λεωφορείο.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχολεία που είτε δεν ειδοποιούν την Τροχαία για να κάνει τους σχετικούς ελέγχους προτού ξεκινήσει μία εκδρομή ή την ενημερώνουν τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης καθώς δεν μπορεί να προκαθοριστεί ο χρόνος που μπορεί να διαρκέσει ένας έλεγχος ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το τουριστικό λεωφορείο που θα μεταφέρει παιδιά, θα είναι απόλυτα ασφαλές.