Σφίγγει η θηλιά στον λαιμό στον λαιμό των τουριστικών γραφείων της Θεσσαλονίκης καθώς το παρατεταμένο lockdown και η αναστολή της λειτουργίας τους φέρνουν τους επαγγελματίες του κλάδου σε απόγνωση.
«Άθλια κατάσταση»
«Τα τουριστικά γραφεία είναι κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με συναδέλφους που μιλάω μου λένε ότι δεν αντέχουν. Για να έχουμε τουρισμό πρέπει τα τουριστικά γραφεία να είναι ανοιχτά, δεν μπορώ να καταλάβω πως η κυβέρνηση θέλει να έρθουν τουρίστες χωρίς τα τουριστικά γραφεία να μπορούν να κάνουν ξεναγήσεις και μεταφορές. Μας λείπουν η δουλειά και η ρευστότητα», σημειώνει στο makthes.gr ο Μιχάλης Ζορπίδης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου τουριστικού γραφείου και πρόεδρος του ΕΕΘ.
«Από τις 13 Μαρτίου το δικό μου γραφείο που έχει πέντε υποκαταστήματα είναι κλειστό. Οι 130 εργαζόμενοι που διαθέτουμε είναι σε αναστολή αλλά δεν μπορούν να είναι για πάντα. Δεν έχουμε λάβει καμία στήριξη από το υπουργείο τουρισμού το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για να έρθουν κάποιοι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να ξέρουμε πώς και πότε θα επιστραφούν, η εφορία θα βρεί τρόπο να πάρει τα χρήματα πίσω. Σε μία περίοδο που είμαστε κλειστοί όλη τη μέρα, μας έλεγξε η εφορία τρεις φορές», υποστηρίζει.
«Δεν εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα, υπάρχουν μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι. Εμένα δεν με έχουν ελέγξει ποτέ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι κλειστά τα μικρά μαγαζιά στο λιανεμπόριο ενώ έξω κυκλοφορεί τόσος κόσμος. Έχω φτάσει 64 χρονών και έγινα τεμπέλης, δεν μπορώ να σχεδιάσω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα», προσθέτει.
«Είναι αναγκαίο να δοθούν οικονομικά κίνητρα στα γραφεία για να επιβιώσουν και στην μεταπανδημική εποχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βοηθήσει τον τουρισμό, το αξιολογώ πολύ θετικά», καταλήγει.
«Μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο τουρισμός»
«Η κατάσταση είναι τραγική, τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, δεν έχουν αντικείμενο εργασίας καθώς η πτώση στις κρατήσεις αγγίζει το 98%», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, Βύρων Θεολόγης.
«Συνολικά έχουμε 3-4.000 εργαζόμενους οι οποίοι είναι σε αναστολή, το κράτος μας έχει βοηθήσει με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα ενοίκια. Δεν θέλουμε να ζούμε με επιδόματα, την επιστρεπτέα πρέπει να την γυρίσουμε, προσπαθούμε να επιβιώσουμε αλλά θέλουμε να έχουμε δουλειά», αναφέρει.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού το χαιρετίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό για την έλευση τουριστών. Τουρίστες εκτιμώ πως θα έρθουν μετά τον Ιούνιο και ελπίζουμε να πάμε λίγο καλύτερα από πέρσι (10% αύξηση των εισπράξεων) και στο 50% των εσόδων του 2019», σημειώνει.