ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών με την ιαχή «Αθάνατοι» (βίντεο, φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος28 Φεβρουαρίου 2024

Με κεντρικό σύνθημα «ένα χρόνο μετά… δεν ξεχνάμε- οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαθητές και φοιτητές έχουν κατακλύσει το κέντρο της πόλης έχοντας συγκεντρωθεί αυτή την ώρα μπροστά από το Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

Στη μνήμη των θυμάτων κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. "Αθάνατοι" φώναξαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που έχουν κατακλύσει την Εγνατία.


Με κόκκινα μπαλόνια, σημαίες και πανό οι διαδηλωτές στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα διεκδικώντας απονομή δικαιοσύνης με αφορμή την «μαύρη» επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.


Με κόρνες έφτασαν στο άγαλμα Βενιζέλου και οι ντελιβεράδες με τις μηχανές τους ενώ το παρών δίνουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

"Θέλουμε δικαιοσύνη σε ό, τι αφορά τα Τέμπη να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι γιατί ήταν έγκλημα δεν ήταν δυστύχημα" λέει η Αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου του Γ.Ν. "Άγιος Δημήτριος", Μαρία Γκαγκανιάρη. "Δηλώνουμε τη στήριξή μας σε όλους τους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους. Δεν ήταν μόνο δικά τους παιδιά ήταν και δικά μας παιδιά παλεύουμε αυτή τη στιγμή να στηρίξουμε και τα παιδιά του μέλλοντος. Σε ό, τι αφορά τον τομέα μου ζητάμε δημόσια και δωρεάν υγεία γιατί έχουμε ήδη πάρα πολλές δυσκολίες σχετικά με την στελέχωση των νοσοκομείων μας και αυτή τη στιγμή θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία χωρίς προσωπικό".

"Διαδηλώνουμε εδώ για να αποτίνουμε φόρο τιμής και να παρθούν μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην επαναληφθεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα αυτό. Ταυτόχρονα διαδηλώνουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας για να παρθούν μέτρα γιατί η ακρίβεια έχει χτυπήσει κατακόρυφα δεν μπορούν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι και είναι ένα μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση. Η πολιτική πρέπει να αλλάξει και να παρθούν μέτρα προστασίας εισοδήματος των εργαζομένων", δηλώνει ο Παύλος Γρηγόρης ειδικός γραμματέας ΕΔΟΘ.

"Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί έχουμε δώσει υπόσχεση στους ζωντανούς και στους νεκρούς. Η κυβέρνηση παίρνει την απάντηση από την σημερινή μαζική κινητοποίηση. Οι συνθήκες στα τρένα παραμένουν ίδιες. Τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν την μοιραία νύχτα του δυστυχήματος παραμένουν μέχρι σήμερα", αναφέρει ο Θοδωρής Βαριδάκης εργαζόμενος στην Hellenic Train.

"Με το σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας διαδηλώνουμε για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στην φορολογία" λέει ο Γιάννης Κουρμούλης μέλος γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι διατρανώνουν τα αιτήματά τους διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με το σύνθημα "όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή" έγινε η γιγαντιαία πορεία φοιτητών, μαθητών, εργαζόμενων και χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή είναι τόσο μεγάλη με το μήκος της πορείας να εκτείνεται από το ύψος της Αγίας Σοφίας μέχρι και τη συμβολή Αντιγονιδών με Εγνατία. Η πορεία αυτή την στιγμή κατευθύνεται μέσω της Εγνατίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ.


Υπό τη σκιά της συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και κόμματα δίνουν το παρών στις σημερινές κινητοποιήσεις απαιτώντας άμεση απονομή δικαιοσύνης και απόδοση ευθυνών σε όσους έφταιξαν για την απώλεια 57 ψυχών στο τραγικό δυστύχημα. Στην σημερινή συγκέντρωση συμμετέχουν επίσης μέλη του ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ,η «Νέα Αριστερά» καθώς και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τα εργατικά σωματεία διεκδικούν:

• Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

• Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων

• Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

• Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

• Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

• Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

• Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

• Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.